Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Apple Watch Series 3 – överraskande snabb, smart och uthållig

Bättre batteritid, appar som laddar på rimlig tid och Siri är mer vältalig. Ida har testat Apple Watch Series 3, den senaste modellen av Apples smarta klocka.

Vad jag gillar bäst

Det finns några saker jag uppskattar extra mycket sedan jag blev med Apple Watch Series 3 och Watch OS 4. Två av sakerna går jag igenom lite mer på nästa sida – batteritid och prestanda. Men det finns också lite annat smått och gott – det mesta rör Watch OS 4 och kommer alltså också till tidigare modeller av klockan.

Större knappar för lösenkod

En liten, men klar förbättring är att siffrorna för att slå in din lösenkod på klockan nu har blivit större. Även på 38 mm-modellen känns det nu lättare att träffa rätt.

Bättre musikkontroller

Apple Watch är än så länge bäst kompis med Apples egna musiktjänst Apple Music, men även när du spelar upp annat ljud (exempelvis poddradio eller video) i din mobil kan den vara användbar som fjärrkontroll.

Tråkigt nog finns det ännu ingen Spotify-app även om jag hört att en är på gång. Själv använde jag Apple Music en stund när det lanserades, men har sedan återgått till Spotify. Nu har jag aktiverat Apple Music igen just för att det gör en sådan enorm skillnad när jag vill ut och träna med bara klockan och ett par trådlösa lurar. Förut har jag tagit med mig mobilen och det slipper jag gärna.

Om du använder Apple Music kan du nu synka flera spellistor till din klocka, och ställa in så att dina mest spelade listor och album automatiskt synkas över medan klockan laddar.

En tråkig sak dock: Det är för mig helt obegripligt hur det kan ta sådan tid att få över en spellista till klockan. Fick lust att springa en morgon när jag precis fått klockan, men tappade helt suget när jag inte kunde få med mig den spellista jag ville lite snabbt så där. Framförhållning är nyckeln här. Synka över natten när du laddar.

Personliga notiser

Apple Watch har blivit mycket mer personligt anpassad efter mig. Jag får numera en liten notis på kvällen som berättar att om jag ger mig ut på en 40 minuters promenad räcker det för att stänga min röda cirkel. När jag vaknar på morgonen får jag en påminnelse om hur jag klarade mig dagen innan och lite pepp att försöka slå det idag.

Klockan ger mig också personliga utmaningar, om du gör det här under oktober månad får du en "prestation", alla du fått hittar du i Aktivitetsappen i din telefon. Det här fungerar ruskigt bra för mig.

App-molnet

Tidigare har ett tryck på den digitala kronan tagit fram ett litet moln av små appikoner. Det var litet, pilligt och svårt att hitta i. Med Watch OS 4 går det nu att välja en listvy istället. Halleluja!

Nya urtavlor

Själv är jag inget fan av Toy Story – men om du är det finns det nu en ganska mysig urtavla där figurerna dyker upp. Men min favorit är Siris egna urtavla. Den består av små kort som ger mig nyttig information, exempelvis väder eller små bildspel med mina egna foton. När jag sätter en timer i köket dyker det upp ett litet kort med timern så jag inte behöver leta efter appen när jag undrar hur lång tid som är kvar.

Bättre träningsapp

Några av de bästa förbättringarna hör till träningsappen. Jag har tidigare ofta gett mig ut för att springa en runda, men avslutat passet med en promenad hem. Tidigare har jag antingen avslutat och sparat löpträningen och sedan valt att starta en promenad istället, eller skippat att sätta igång en träning för promenaddelen för att det tar lite för lång tid.

Nu kan jag utan att avsluta löpträningen direkt välja att starta promenaden så sparar klockan automatiskt löpträningen och fortsätter direkt med nästa del av träningen. Briljant! Sparar mig tid och pill. Istället kan jag fokusera mer på träningen.

Det går också att aktivera en funktion som automatiskt pausar en löpträning om du måste stanna av någon anledning och startar när du börjar springa igen.

Det finns också stöd för en ny sorts aktivitet nu, Apple kallar det för Högintensiv intervallträning och det är något jag saknat tidigare. Passar utmärkt för cirkelträning av den typ som är vanligt inom exempelvis Crossfit. Även om det även tidigare har gått att träna med "Annan" är det roligare att kunna märka upp vad man gör så här.

En annan trevlig nyhet är att Apple Watch Series 3 numera märker när du går i trappor. Den är utrustad med en barometrisk höjdmätare som förutom vid trappor också gör nytta om du gillar att åka skidor eller snowboard.

Nya sportloopen

Apple passade på att introducera ett nytt armband till Apple Watch-familjen, Sportloopen. Det blev genast ett av mina favoriter. Det är mjukt och sitter riktigt bra.

Ny docka

Watch OS 4 ger en ny vertikal docka. Genom att trycka på knappen en gång kommer den fram och visar antingen dina senaste appar som du kan skrolla genom eller om du hellre vill det – dina favoritappar. När du kommit till slutet av apparna i dockan finns en smart knapp som tar dig till listvyn med alla dina appar.

Den här nya dockan kommer till användning när du exempelvis tränar och snabbt vill hoppa till musikappen för att byta musik.

Siri pratar

Apple Watch Series 3 har nu fått en röst. Siri kan ge dig svar genom att tala, tidigare fick du bara text tillbaka när du bad Siri om något. Jag tycker det här är en av de bästa nyheterna med klockan. Om jag har händerna upptagna med exempelvis min busiga ettåring och vill sätta en timer eller skicka ett svar till min man som undrar något i ett meddelande – är det tacksamt att få röstfeedback så jag vet att något händer även om jag inte kan titta på skärmen just då.

Siri är också lite mer fåordig från klockan än hon är i telefonen, vilket också är ett plus.

Kommentarer
38 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.