UNIX / Linux för webbprojekt

Tråden skapades och har fått 24 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Jag undrar vilken UNIX eller Linux variant som är bäst för ett litet projekt jag tittar på. Jag behöver en relativt automatiserad lösning med BIND och Apache - inget jätteavancerat. Servern skall agera webbserver och primär DNS för ungefär 5000 sajter.

Det viktigaste (förutom säker, stabil lösning) är att jag behöver ett överskådligt gränssnitt som inte är textbaserat - helst med någon form av "terminal service" så att jag kan sköta det från min mac. Webmin är det "sämsta" jag vill ha

Dessutom vore det ju bra att hitta någon här som mot betalning kan sätta upp maskinen och agera administratör på lång sikt framöver om det skulle strula. Personen skall kunna göra dom automatiseringar & script vi behöver - inget komplicerat (mest en fråga om att automatiskt skapa virtual domains och DNS-inställningar).

Som hårdvara tänkte jag göra en vanlig Intel 1U burk.

 • Medlem
 • Varberg
 • 2006-01-31 17:53

Jag hoppas det inte är några monstersiter om du tänkt klämma in 5000st på en burk.

cPanel verkar poppis bland hosting-företag för just sånthär. Sedan om det är tänkt att användas av användarna eller administratören vet jag inte.

Det finns gränssnitt för att sköta Bind via webgui vet jag, Apache är det nog värre med, om man inte tittar på en helhetslösning som cPanel. Här finns det några alternativ: http://freshmeat.net/search/?q=hosting+panel

Efter en snabbkoll ser ISPConfig (http://www.ispconfig.org) rätt ballt ut..

Att sköta allt via kommandoraden skulle nog bli lite jobbigt med sån volym som 5000 siter, även om man skulle kunna scripta en hel del.

Senast redigerat 2006-01-31 18:06

Hahahaha!

(jag vet vad Martin har på gång, om någon undrar)

Ursprungligen av ohennig:

(jag vet vad Martin har på gång, om någon undrar)

Klart vi undrar. Spill the beans.

Är det 99mac's webhotell för betalande medlammar på g eller?

 • Medlem
 • Jönköping
 • 2006-02-01 17:05

Är det bara mina fingrar det kliar i att slänga in Solaris för ändamålet ?

Som nämndes innan verkar ispconfig intressant (ej provat)... Du kan i stort sett använda vilken distribution du vill för det är ändå DU som får säkra den. Är du ovan så kör fedora... suse har jag inte mycket till övers för längre!!!

När jag gjorde liknande "project" så kördes webinterfacet på ett eget nätverkskort och ip nät (skyddat med iptables) och för att vi var lite paranoida så tilläts bara en mac-address ansluta till den

Vill man lära sig något nytt så varför inte våldta racket med en BSD dist

Som avslutning vill jag säga att hur man konfiguerar bind, apache mm finns väldigt väl dokumenterat för linux. Det är väldigt bra att kunna redigera conf filerna manuellt och inte via någon flashig web interface... Man behöver inte kunna precis allt men lite hum bör man ha...Bara ett litet varningens ord!

Lycka till!

MvH //Bylund

Du blir nog rätt less i längden om du ska göra dagligt underhåll och arbete på 5000 siter utan "flashig web interface"

Tja, jag har fastnat för FreeBSD vilket knappast är att våldta nån dator inte! (Syftar på Csofts sarkastiska inlägg... ) Desseutom är det ju besläktat med Darwin!

Enkelt att sätta upp och rullar fint som bara den. Visserligen har jag ingen erfarenhet av 5000+ servrar utan bara minigrejer för mig själv och ett antal av mina kompisars projekt och sidor. Men att både Loopia, Aleborg och Crystone kör FreeBSD på sina webhotell borde ju vittna om att det är bra.

Som admingränssnitt har jag hört mycket bra om Direct Admin som även är det som Aleborg kör. Kolla in deras olika demos på deras webbplats!

Citat:

Du blir nog rätt less i längden om du ska göra dagligt underhåll och arbete på 5000 siter utan "flashig web interface

Varför det? Är ju exakt samma sak oavsett om du klickar på en knapp eller skriver in ett skriptkommando. Och med program som tex tentakel är det enkelt att köra på fler servrar om det skulle behövs.

Faktiskt så är webmin det som är bäst av det som finns opensource, den har sina quirks, men det är åtmindstonde inte av cpanel karatär.
Men ärlig talat, om du verkligen har tänkt att administrera fem tusen siter, så kommer du få klicka en hel del, och gammal hederlig unix kunskaper är inget dumt att ha, vad gör du den dagen det går fel och ditt web ui inte har någon knapp för att lösa problemet? Jag tror inte alls på webui för administration, för slutanvändaren? ja helt klart (jag jobbar med att bygga sånna), men inte för rena admin uppgifter. Faktum är att jag håller mig långt borta från dessa webbhotell som antingen säger, eller ger intryckt, av att tex stort sett endast använda cpanel/whm för admin uppgifter...

Ursprungligen av johan dansk:

Varför det? Är ju exakt samma sak oavsett om du klickar på en knapp eller skriver in ett skriptkommando. Och med program som tex tentakel är det enkelt att köra på fler servrar om det skulle behövs.

Faktiskt så är webmin det som är bäst av det som finns opensource, den har sina quirks, men det är åtmindstonde inte av cpanel karatär.
Men ärlig talat, om du verkligen har tänkt att administrera fem tusen siter, så kommer du få klicka en hel del, och gammal hederlig unix kunskaper är inget dumt att ha, vad gör du den dagen det går fel och ditt web ui inte har någon knapp för att lösa problemet? Jag tror inte alls på webui för administration, för slutanvändaren? ja helt klart (jag jobbar med att bygga sånna), men inte för rena admin uppgifter. Faktum är att jag håller mig långt borta från dessa webbhotell som antingen säger, eller ger intryckt, av att tex stort sett endast använda cpanel/whm för admin uppgifter...

Själv har jag inget emot commandline, jag tänkte mest på Martins krav. (om man läser vad han skrivit om commandlinemeck genom åren) Det verkar inte som han är allt för het på en sådan lösning.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2006-02-03 09:59

Johan, hur går arbetet med TextPanel förresten? Gissar att det är det som du är delaktig i just nu.

TextPanel kommer när den kommer Railsbase kommer dock ganska snart.

Min favoritlösning är som vanligt Lasso. Men om man är skruvad åt det hållet borde även PHP eller någon annan middleware fungera för att åstadkomma detta.

För om jag tolkar första inlägget korrekt handlar detta om att på ett enkelt sätt kunna ändra i DNS-inställningarna i DNS-servern BIND och sedan kunna göra motsvarande inställningar i Apache vad gäller virtuella domäner, så att en besökare till en domän hamnar i rätt mapp på webbservern. BIND och Apache medföljer i många UNIX och Linux-distributioner, även Mac OS X.

DNS-servern BIND har jag läst en oerhört tråkig bok om och i korthet så har varje domän två textfiler. Webbservern Apache har också en textfil som innehåller inställningarna för den servern, tex vilka domäner den hanterar och i vilka mappar motsvarande domän html-dokument ligger. Alla dessa textfiler skall se ut på ett visst sätt.

Så om jag skulle bygga detta skulle jag använda mig av:

Linux:
• Standard installation of Red Hat Enterprise Linux 4 with network support.
• Red Hat Linux installation of Apache Web Server 2.
• IBM's Java Runtime Environment (JRE) 1.4.1 for Red Hat Linux.
• Standard installation of ImageMagick 6.2.0 or greater (free download).

Lasso:
• Lasso 8.1 ($649 ca 4980:-) Lasso systemkrav för Linux står ovan.
http://www.omnipilot.com/

MySQL:
• MySQL 5.0 (kostar ingenting)
http://www.mysql.com/

PHP och PHPMyAdmin för lite småsaker att göra med MySQL-admin
• PHP (kostar inget) http://www.php.net/
• PHPMyAdmin (kostar inget) http://www.phpmyadmin.net/

Lösningen
När du lägger upp en ny domän skriver du in namnet på den i en ruta på en webbsida och trycker på kör. Då skapas en post i en MySQL-databas och från den databasen skapas tre filer, två DNS-filer och sparas på rätt ställe och en Apache-fil som också sparas på rätt ställe. Sedan skickas två terminalkommandon som startar om DNSprocessen och Apacheprocessen och så är det klart. En mapp och ett HTML-dokument skapas också och placeras på rätt ställe. (Vill man kan man istället schemalägga omstart av Apache/Bind till att ske dygnsvis, varannan timme eller något annat lämpligt intervall.)

(Samtidigt kan man skapa användare och sätta rättigheter för tex FTP-server mm).

När du skall ändra i en domän knappar du in namnet på domänen i ett webbgränssitt och får fram en redigeringssida. Där gör du dina ändringar. Denna sida lagras i en databas och från den skjuts ett html-dokument ut och placeras på rätt plats, då är webbsidan för den domänen uppdaterad.

Troligen vill man ha en storts grupp-funktionalitet, dvs samma sida skall användas på flera domäner, då gäller samma sak som ovan.

Statistik och sådant lagras av Apache helt normalt och vanliga verktyg kan användas för att läsa loggfilerna för detta.

Gissningsvis tar det ca en vecka i utvecklingstid att bygga denna lösning och få servern färdigkonfigurerad och nyckelfärdig.

Fördelar och nackdelar
Jag förstår önskemålet att arbeta med gratisprogramvaror som Linux, Apache, BIND och unixkommandon i form av script. Men tyvärr är dessa programvaror något otroligt dj-kla omständliga att få ordning på och att utveckla i, så en programvara som Lasso (eller för den delen PHP), som har ett programmeringsspråk på en "högre" nivå, gör att man på samma tid, kan utveckla mera och komma längre. Alltså tjänar man in den pengen som Lasso kostar, då man får en kortare utvecklingstid. Dessutom är det roligare.

Vad den tekniska lösningen behöver är helt enkelt ett sätt att producera de textfiler som BIND och Apache använder sig av, vilket i Lasso är mycket enkelt och säkert. Men om man vill vara äventyrlig så finns det även DNS-serverprogramvaror som har MySQL som databas och det finns även FTP-servrar som har MySQL som databas för användare/sökvägar mm.

I övrigt är lösningen baserad på stabila säkra standardprodukter som ger stor flexibilitet och möjlighet att vidareutveckla lösningen. Tex kan man få FileMaker Pro att hämta/lämna data om konton och användare och DNS-inställningar och producera fakturor till kunder, statistik och annat om man så önskar.

Nackdelarna är du inte får Terminal Services (men ett webbgränssnitt) och du får inte allt lullull som finns i produkter som Webmin eller cPanel. (Tror dock att det inte finns något hinder för att installera dessa också och kanske även VNC istället för Terminal Services).

PowerDNS med sql backend kör vi istället för BIND, funkar minst lika bra, om än bättre. Har ingen aning om hur många miljoner+ dns queries det handlar om per dag, men den hänger med utan problem, och så är det smidigt att jobba med.

(vill för övrigt säga att jag gillar taz som tar vara på varje möjlighet att göra business, bravo )

Fjärrstyrning

VNC (Virtual Network Computer) finns för Redhat Linux
http://www.redhat.com/magazine/006apr05/features/vnc/

(Det är motsvarigheten till Terminal Services, Timbuktu Pro och PC Anywhere)

DNS-server med MySQL som databas
Den DNS-serverprogramvara som använder MySQL för att lagra informationen hittar jag inte nu när jag letar efter den.

Några produkter som fungerar på Linux är:
MyDNS (Open Source)
http://mydns.bboy.net/
(Howto: http://www.howtoforge.com/mydns_name_server )

PowerDNS (Open Source)
http://www.powerdns.com/
(Howto: http://blogs.linux.ie/aj/2003/02/27/mysql-as-a-dns-server/ )

Båda dessa verkar ha den fördelen att en ändring i Databasen inte kräver att man startar om någon DNS-server, som tex Bind. Båda dessa används istället för Bind och ändringar gäller ögonblickligen.

FTP-server med MySQL som databas
Men Crush FTP-server har dock en Plugin som heter SQL Plugin, just för att kunna använda SQL-databaser för användare/sökvägar.

Crush FTP-server
http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/1083

Crush FTP-server Plugin
http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/26219

Men dessa har du ingen nytta av på en Red Hat Linux.

Istället är det denna:

ProFTPd
http://www.proftpd.org/

och

WZDFTP
http://www.wzdftpd.net/index.php

Båda är en open source FTP-server med en moduluppbyggnad. Det finns moduler just för SQL-databaser och den är inkluderad i grund-distributionen.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2006-02-03 20:41
Ursprungligen av Taz_1999:

Fjärrstyrning

VNC (Virtual Network Computer) finns för Redhat Linux
http://www.redhat.com/magazine/006apr05/features/vnc/

X11 över SSH

Johan Dansk: Förstår inte vad du menar riktigt.

Jag svarade på en fråga som jag tycker innehåller ett intressant problem för att jag tycker att det är roligt och tar med lite information som kan vara bra att ha om man bestämmer sig för att göra den lösningen och ungefär vad det skulle kosta om man bestämmer sig för det. Jag gör så för att jag hoppas att det är till hjälp för min gode vän Martin. På vilket sätt det är att "göra business" får du gärna förklara.

menade inget speciellt seriöst med det, klapp på axeln bara

Ok, bra. I så fall tack för den klappen.

Vi med nördiga personligheter har svårt att motstå intressanta problem och jag vet att jag lägger för mycket tid på att svara på inlägg här men jag tycker det är lite roligt också. Men jag tjänar inget på det, det fungerar inte riktigt så här. Mina inlägg här har inte lett till några affärer för mitt företag under de nästan fem år jag varit medlem och svarat på frågor eller bidragit med information i ca 1500 inlägg. Resten är nog att jag själv bett om hjälp med något.

Men jag uppskattar om alla som läser mina inlägg påtalar om jag går över gränsen till ren marknadsföring, för det är verkligen inte min avsikt.

Taz, tycker alltid att dina inlägg är väldigt bra och informativa, även om jag inte alltid håller med

Keep it up!

SMEserver är en ganska bra linux dist som har det mesta och man söker allt via ett webb gui
kolla in det här http://contribs.org/modules/news/

Litre saxat från sidan

SME Server features include:

Sharing of a single Internet connection between multiple computers
A network firewall to protect against Internet intruders
A robust email server, which includes virus and spam filtering and webmail
File and print sharing
Web application server, including support for MySQL, Perl and PHP
Secure remote access
Supported languages: Deutsch, English, Español, Français and Italiano, with more on the way
Complete binary compatibility with the leading Linux server distribution
and much more
all managed through an intuitive web interface

Taz (eller någon annan för den delen): Vad är den största skillnaden mellan säg PHP och Lasso? Vad är de största fördelarna/nackdelarna med Lasso kontra PHP (eller ASP.NET). Jag har skummat igenom Wikipedias info om Lasso men det gjorde mig inte så mkt klokare på ovanstående frågor.

Lasso vs PHP har diskuterats tidigare här på 99Mac och där kan du hitta vad som skiljer och vad som är lika, se upp för religionskrig bara.

Nästa steg i hemsidesproduktionen:
http://www.99mac.se/forum/showthread.php?t=41732

Lasso vs PHP
http://www.99mac.se/forum/showthread.php?t=8565

Jag har ökat min medicinering sedan dess och är lugnare nu, hihi... Men trots det är kodexemplen ganska intressanta för jag tycker det är den viktigaste punkten i att välja utvecklingsmiljö, då resten oftast är lika.

Men denna tråd handlar ju inte om Lasso vs PHP vs ASP, så det kan vi ju ta i en annan tråd om någon vill.

För att återgå till Martins krav så tror jag en del har missat att det rör sig om 5000 domäner som skall i ett steg dels läggas in i DNS och dels läggas in i Apache. Av de lösningar som har föreslagits (färdiga distributioner av Linux, Webmin, cPanel mfl) så tror jag de flesta har missat det önskemålet. Men om någon av de lösningarna faktiskt gör detta i ett steg så får ni som kan dem, gärna säga det, för det vore intressant att veta.

Senast redigerat 2006-02-04 18:53
 • Medlem
 • Uppsala
 • 2006-02-06 09:50

Om man centrerar allting kring LDAP?

modvhostldap sköter Vhosts i Apache, ldap2dns sköter DNS-servern och en grafisk LDAP-klient som jxplorer för att pyssla runt på LDAP-servern?

Då får man, som jag ser det, samtliga Björnströms önskningar (inkl. gränssnittet) uppfyllda med fria programvaror.

Senast redigerat 2006-02-06 10:11
 • Medlem
 • Västerås
 • 2006-02-14 20:18

Är det verkligen så klokt att köra 5000 siter på ett OS man inte behärskar?, så fort det blir något fel blir du tvungen att använda consolen, ovasett vad för gui och och annat man har.

1
Bevaka tråden