Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

OmniWeb 5 gör surfandet lättare?

Tråden skapades och har fått 9 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

<br><center><img src=/nyhetsbilder/omniweb.jpg></center>

Omni Group gjorde inte som Microsoft när Apple lanserade Safari och slutade att utveckla sin webbläsare. Istället satsar de på nya funktioner i version fem av sin webbläsare OmniWeb.

OmniWeb kommer att visas på MacWorld som startar i morgon och en publik beta-version kommer att finnas tillgänlig att ladda hem den andra februari.

OmniWeb bygger på samma motor som Apples Safari. Det gör att OmniWeb visar webbsidor lika snitsigt som Safari gör. Istället för att bygga en egen motor har Omni Group koncenterat sig på att hitta på sätt att göra surfandet enklare.

OmniWeb 5 kommer att ha flikar, eller tabbar, vilket de flesta webbläsare har i dag. OmniWeb tar dock ett nytt grepp på funktionen lägger flikarna i som miniatyrer i ett fönster vid sidan om. Precis som epostlådorna visar sig i Mail. Har man många flikar så förminskas de så att man slipper bläddra upp och ner i en lång lista. Funktionen stöder såklart drag och släpp.

En helt ny funktion är arbetsytor (workspaces). Det fungerar på så sätt att du kan spara din webbläsar-session. Du skapar en arbetsyta och OmiWeb sparar information om vilka webbsidor du har öppna i de olika flikarna, tidigare besöka sidor och till och med var fönstret är placerad på skärmen. Du kan även dela dina arbetsytor med andra användare av OmniWeb 5.

OmniWeb 5 förenklar inställningarna av webbläsaren. Du kan nämligen göra olika inställningar för olika webbplatser. För vissa domäner vill du blockera pop-up-fönster men inte på andra. Vissa webbplatser vill du se med ett större typsnitt, andra inte.

OmniWeb försöker även att göra hanteringen av bokmärken ännu bättre. I version 5 delar du enkelt med dig av dina bokmärken via Rendezvous-tekniken. OmniWeb 5 tar även lite av iTunes till sig och skapar smartabokmärken. Du kan tillexempel se de bokmärken du besökt flest gånger och du kan se lokala webbservrar. Du kan även se XML/RSS-flöden direkt i OmniWeb.

OmniWeb 5 får även sökfönstret som Safari har där du enkelt kan söka på Google och andra webbplatser.

Läs mer
Läs mer på Omni Groups webbplats.
Några filmer att titta på

ska bli kul att se hur "minisidorna" funkar... jag har för mig att Hyatt (Safari utvecklaren) diskuterade nått liknande när dom håll på att införa tabs i safari

här var länken där Hyatt diskuterar lite i sin blog kring olika "tabbar"

  • Medlem
  • 2004-01-06 00:32

Tabbar? Det är sånt man gör i ordbehandlaren, eller av misstag. Flikar heter det på svenska.

  • Medlem
  • Kungsbacka
  • 2004-01-06 00:32

Minisidorna skall bli mycket intressant, ser också mycket intressant ut på bilden. Kanske någonting att se fram emot?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-01-06 04:48

Det blir la till å prova när jag tjackat en G5:a om 3 månader, för jag skulle inte tippa på att det "flyter på" lika snabbt som med vanliga flikar. (Vilket är tillräckligt segt på min 400MHz)

Citat:

Skrevs ursprungligen av w00t
Tabbar? Det är sånt man gör i ordbehandlaren, eller av misstag. Flikar heter det på svenska.

Det finns faktiskt en inarbetning av ordet tabbar i vår lilla krets som diskuterar och/eller använder webbläsare som har denna funktion. I varje fall är det min erfarenhet. Därmed är det helt i sin ordning att använda detta uttryck i det här fallet. Det är så här ord som webb med flera föds. Det skulle kunna ha blivit uttrycket nätsida som ersatt webbsida men det blev inte så. Ordet tabbar är redan försvenskat så det är faktiskt svenska! Det är berikande med försvenskade låneord. Kanske kommer ordet flikar att vinna över ordet tabbar i slutänden men det visar sig. Tills dess är det i sin ordning att använda uttrycket tabbar för dessa flikar. Om och när språknämnden säger sitt i frågan kommer frågan en aning i ett nytt ljus men det låter nog vänta på sig tror jag.

Ämnet flikar vs. tabbar stannar här och istälet pratar vi om OmniWeb 5 istället.

Tack.

  • Oregistrerad
  • 2004-01-06 11:41
Citat:

Skrevs ursprungligen av Netzach
Det blir la till å prova när jag tjackat en G5:a om 3 månader, för jag skulle inte tippa på att det "flyter på" lika snabbt som med vanliga flikar. (Vilket är tillräckligt segt på min 400MHz)

Är det inte snarare laddningstiden för en flik än din dator som gör det segt. 400MHz borde väl klara en webbläsare?

Tänk på att köpa mycket RAM-minne till din G5 om 3 månader, det är först då de blir snabba. Har en dubbelpropp 2GHz (512Mb) som torskade mot polarens G4 med 1024 Mb i ett Photoshoprejs...

Men jag ska köpa mer fart Mera RAM åt folket!

Det ser lite häftigt ut. Men nog inget för mig. Det är fortfarande en äldre Webcore motor än Safaris, vilket har uselt stöd för CSS m.m.

Sen tar den upp för mycket plats... Flikar skall vara små och behändiga... Omnigroup själva säger att dom har gjort så här för att man skall se vad det är för sidor om man har många "flikar". Något som man kunde ha fixat ändå.

Men som sagt, fok gillar ju Eye Candy.

1
Bevaka tråden