Serverarbete 3-4:e Augusti

Tråden skapades och har fått 1 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Mantaray arbetar med serverstrukturen för 99.se och mac.se idag och imorgon med risk för störningar i tjänsterna. Om allt går som det skall inga tjänster påverkas mer än högst någon minut.

För dig som är tekniskt intresserad kan jag berätta vad vi gör:

Byte av DNS-servrar
Sedan vi flyttade in i vår nuvarande serverhall har vi använt en gammal server för DNS-tjänsterna och under dom senaste 3-4 åren har vi funderat på att uppgradera till BIND på Mac OS X Server men det är först nu bytet sker.

Rent praktiskt finns numera alla domäner på två Xserve G5 med Mac OS X Server 10.5. Under dom senaste två veckorna har vi flyttat cirka 70 domäner problemfritt och just nu pågår flytten av 99.se, 99mac.se etc. Imorgon flyttar vi Mantaray.se och Mac.se. Flytten bör ske störningsfritt men det kan uppstå små konflikter (just nu är exempelvis media.99.se servern oåtkomlig under en kort period).

Byte av brandvägg
Sedan i höstas har vi en ny och väldigt avancerad brandvägg ansluten till Mantaray:s eget IP-nät. Dom flesta tjänster körs i denna brandvägg inkl 99.se. Under denna vecka flyttar vi även mac.se bakom den nya brandväggen för att få betydligt bättre spamskydd och ny funktionalitet.

När flytten är klar kommer vi gå ut med information till alla mac.se användare med beskrivning av dom nya funktionerna.

Bytet av DNS:er för 99.se och 99mac.se är genomfört och gick problemfritt.
Idag flyttar vi mantaray.se och mac.se domänerna och förväntar oss att även det går smärtfritt.

Brandväggsbytet sker idag på förmiddagen.

1
Bevaka tråden