Alarm vid start

Tråden skapades och har fått 1 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Finns det någon funktion som vid varje uppstart kontrollerar alla poster om någon av dessa har datum som är identiskt med dagens datum? Om så skall den larma eller på annat sätt uppmärksamma att X antal poster har dagens datum.

Först skapar du ett fält som heter Dagens_Datum_Koll som skall vara ett datumfält. Helst skall du skapa det fältet i en (ny) separat tabell (jag brukar döpa den till "Reg" eller "Inställningar") som bara har en post.

Den här tekniken är för övrigt väldigt användbar för att lagra inställningar som återkommer överallt, tex adress, telefonnummer och sådant, då behöver man bara ändra på ett ställe för att alla layouter skall uppdateras. Man kan även lagra "räknare" som tex nästa ordernummer, nästa fakturanummer, nästa kundnummer osv. Eller grafiska element, somt ex företagets logotyp.

Sedan skapar du ett manus "StartUpScript" (brukar man döpa det till) som går till den layouten som visar poster från den nya tabellen "Reg" och sedan gör följande om fältet ifråga inte innehåller dagens datum:

1. Gör den kontrollen du vill göra. Förmodligen är stegen här dessa:

* Manuell felhantering på,
* Gå till layouten som visar posterna du är på jakt efter.
* Gå i sökläge
* Tilldela fält (Get(AktuelltDatum) till fältet ifråga
* Utför sökning)
* If (Get(Hittadeposter) > 0 (dvs om det finns hittade poster med dagens datum),
* Visa anpassad dialog -- osv...
* End if

2. Hoppa tillbaka till tabellen "Reg" med endast en post i. Fyll i dagens datum i fältet. Detta visar att kontrollen är utförd av en användare idag. För nästa användare som loggar in i systemet händer det då ingenting.

3. Under Arkiv > Filtillval, ställer du in detta script som StartUpScript. (Det heter "När den här filen öppnas" > Utför manus: [Ange], välj "StartUpScript".

Lycka till!

1
Bevaka tråden