CAD på Mac

Tråden skapades och har fått 33 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Tänkte starta en öppen tråd för CAD på mac. Finns väldigt få trådar i ämnet på forumet, flera är utdaterade dessutom.
Berätta gärna vad ni har för erfarenheter av CAD i Mac OS X!
Själv är jag ute efter ett lätt program enbart för 2D-ritningar, studerar till landskapsarkitekt och vi arbetar inte i 3D, men vi lär oss ändå AutoCAD vilket känns onödigt krångligt. Tips?

 • Medlem
 • Jönköping
 • 2008-09-22 23:30

Titta på vectorworks...
Vectorworks 2009 by Nemetschek North America - Realize Your Most Inspired Visions

Det såldes av Dustin tidigare men dom verkar tagit bort det... Vill minnas att det låg på cirka 12,000 kr

Ska du bara sitta och dra sträck och rita ringar (AutoCAD) så har jag sett ett par fria varianter som borde gå att köra i osx också.

Du kommer säkert stöta på en hel del AutoCAD om du kommer jobba som landskapsarkitekt sen. Det finns en hel del som fortfarande använder det. Så mitt tips är att bita ihop

Cadintosh är ett billigt (typ 300kr) och enkelt 2D-program, men man bör ha en klar bild av resultatet i huvudet innan man börjar, då man inte får någon direkt feedback på ändringar och sånt (man ser t.ex. inte linjerna ändras när man drar i dom förrän man är klar med förflyttningen).
Dessutom är det nog mest lämpat för mekanik i min mening, det är vad jag använt det till innan jag skaffade licenser för Solidworks.

Ni borde ju typ köra Illustrator?
Vilka typer av funktioner använder ni? Är det viktigt att få c2-kontinuitet mellan kurvor eller är det viktigare med lagerhantering och stora bibliotek av buskar och träd?

Använder VectorWorks (eller rätare sagt dess föregångare MiniCad) för mekanik-cad. Fungerar riktigt bra. Säljs i Sverige av "www.trodeya.se". Lite väl dyrt om man bara skall köra 2D, men dess 2D-del är suverän att använda, med transparenta lager, inbyggd databas och möjlighet att själv skriva script.

En gamma klassiker för 2D är annars MacDraft som är suveränt enkelt att använda: "www.microspot.co.uk".

Vill man komma undan ännu billigare kan man kolla på "linjeritningsprogrammen". RealCad, TurboCad/ViaCad, och Cadintosh. Lite stökigare att använda men också lite billigare.

Är det inte lika bra att begränsa tråden till "enkel CAD på mac"? Annars vore det iofs trevligt att diskutera ArchiCAD m.fl. program här, men definitivt overkill i nuläget för trådskaparen.

Ursprungligen av johan_tanying:

Är det inte lika bra att begränsa tråden till "enkel CAD på mac"? Annars vore det iofs trevligt att diskutera ArchiCAD m.fl. program här, men definitivt overkill i nuläget för trådskaparen.

Min tanke var att tråden kanske skulle kunna bli en allmänn resurs för de som är nyfikna på CAD till mac. Jag ser gärna en öppen diskussion.

Ursprungligen av Butterfly:

Min tanke var att tråden kanske skulle kunna bli en allmänn resurs för de som är nyfikna på CAD till mac. Jag ser gärna en öppen diskussion.

Tyvärr är CAD på Macen ett sorgligt eftersatt område, speciellt här i Sverige. Inte för att det inte finns program, för det gör det. Söker man på "CAD" http://guide.apple.com/ (som i sig är nästan omöjlig att hitta på Apples hemsida) så får man 171 svar. Inte som på Windows men många fler än de flesta tycks tro. Inte heller saknas användare. Ca 25% av alla arkitekter i USA använder Mac. Av VectorWorks runt 500.000 användare, kör strax under hälften Mac. Även Archicad har en avsevärd bas som kör Mac. Alltså räknas användarna i hundratusental och är inte en liten underlig sekt. Finns det då lokal kompetens i Sverige? Visst gör det det. Varför syns och hörs ingeting alls om detta? Två goda skäl är Apple själva och Macworld.

Apple har en underlig inställning till kompetens, minst sagt. Deras uppfattning om kompetens är någon som säljer deras datorer. Söker man på deras hemsida efter specialkompetens så hittar man bara återförsäljare av Appledatorer. Av dessa har i alla fall jag inte hittat någon med nämnvärd spetskompetens på CAD. Sälja en låda utan att veta ett dugg om produkten räknas inte i mitt tycke, då speciellt större CAD-program kan vara rätt komplicerade och mår bra av att få tillgång till proffskunnande. De verkliga CAD-specialisterna, som förvisso finns, med egen proffskompetens och support vägrar Apple varje form av stöd och ignoreras systematiskt av Apple. Alltså finns inte CAD på Macen i folks medvetande.

MacWorld ägnar sig systematiskt åt att ignorera CAD på Macen. Design är i deras ögon Adobes grejor, film, ljud och lite rendering i 3D. Arkitektur räknas inte alls. PhotoShop ältas till leda. Resten av tiden ägnas åt riktigt viktiga saker, som rattmuffar till iPoden. Alltså finns inte CAD på Macen i folks medvetande.

Resultatet kunde nyligen avläsas i en annons på Blocket: Säljes iMac, på grund av behov av CAD-program. SUCK!

Kollade just in Microspots senaste version av MacDraft (pro-versionen). Blev rejält imponerad.

I princip alla smidiga funktioner för 2D som finns i VectorWorks finns nu även i MacDraft. T.o.m genomskinliga objekt.

Demoversion finns att ladda hem.

 • Medlem
 • TÄBY
 • 2008-09-23 07:06

Qcad från RibbonSoft är ett helt ok program som finns för de flesta plattformar, äldre versioner släpps under GPL men nyare kostar kring 300/år

Ursprungligen av Butterfly:

Tänkte starta en öppen tråd för CAD på mac. Finns väldigt få trådar i ämnet på forumet, flera är utdaterade dessutom.
Berätta gärna vad ni har för erfarenheter av CAD i Mac OS X!
Själv är jag ute efter ett lätt program enbart för 2D-ritningar, studerar till landskapsarkitekt och vi arbetar inte i 3D, men vi lär oss ändå AutoCAD vilket känns onödigt krångligt. Tips?

För professionell landskapsarkitektur till Macen tror jag att det egentligen bara finns VectorWorks Landmark. I basversion kostar den något mindre än AutoCAD LT, men är ett betydligt mer kompetent program, med 3D osv. Tillägget Landmark innehåller bland annat terrängmodellering i 3D med massberäkning mm, massor av symboler i 2D och 3D, Mängd och växtlistor mm. Med renderingsmodulen kan man även göra avancerade saker som solstudier mm.

På den billigare fronten finns som sagt Cadintosh, som i och för sig funkar bra även om interfacet i mitt tycke är rätt konstigt.

Något mer kostar men under tusenlappen finns RealCAD, som har ett mer klassiskt Macinterface och är rätt lätt att komma igång med. Påminner lite om PowerCAD i lightversion.

Ytterligare ett steg upp i pris finns MacDraft och italienska HighDesign.

 • Medlem
 • Bollnäs
 • 2008-09-23 08:31

Finns kostnadsfri studentversion av Vectorworks, visserligen med några begränsningar men med tanke på priset så...

VectorWorks 2008 - Beställning av studentlicens

Ursprungligen av Peth:

Finns kostnadsfri studentversion av Vectorworks, visserligen med några begränsningar men med tanke på priset så...

VectorWorks 2008 - Beställning av studentlicens

Galet intressant! Hittar inte så mycket info om studentversionen, kan den importera AutoCADs dwg-filer?

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2009-03-28 22:51

Kan bara konstatera att det styvmoderliga förhållandet är ömsesidigt, gällande Mac å Cad.
Vi installerade ArchiCad 12 på kontoret och bara hälften av datorerna klarade av den nya versionen visade det sig efter ett tag... Sen visade det sig att det inte gick att spara om projekten till ArchiCad 11 igen. Då är ändå några av burkarna bara yngre än ett år gamla!

ArchiCad 12 är inte kompatibelt med Apples standard 256 MB grafikkort anno 2008, helt enkelt!

Annars e jag impad av ArchiCads överlägsna 3D hantering och utskrifts- och konverteringsorganisering. Autocad eller Microstation, som är 2 st klassiska 2D program som jag tidigare har arbetat med, är inte ens i närheten av ArchiCads ritningshantering!

Men det är väl som själva hm-hm att inte AC klarar sparning bakåt. Sitter själv med ver 10 på jobbet och skulle ibland (i nödsituationer som på resande fot etc) behöva cadda lite i 8.1 som ligger i min iBook. Men nehej, det går bara att spara bakåt i en version (9 - som jag inte har).

Har haft tillräckligt med besvär att ens få köra mac och AC på jobbet och lär få sitta med min g5 2x1,8 ytterligare ett tag. Är väldigt sugen på 12an då den ju lär vara så mycket rappare än tidigare versioner. Men det är alltså bara att lägga ner i nuläget, eller hur? Jag som hade för mig att AC12 går att köra på G5. Men det är klart, mitt ruttna Nvidia 5200 /64MB) är ju i klenaste laget för stora modeller i 10-an...

ArchiCAD har ju alltid varit njugga med bakåtsparningsmöjligheter även om det ofta gått att öppna gamla projekt. Sedan att många biblioteksdelar inte funkar i nya versioner är en annan diskussion...

Annars är det väldigt många på kontoret som är väldigt sugna på att prova AC då vi jobbar med stadsplanering på min avdelning. Nu sitter man och ritar i AutoCAD, gör arbetsmodeller i SketchUp och färdiga renderingar i 3DS. Jag sitter och gör alltihop själv och i samma program...

 • Medlem
 • Västerås
 • 2009-03-29 15:39

Jättebra med en öppen diskussion för jag är också intresserad att höra vad det finns för ritprogram till Mac. Har under många år av min förvärvstillvaro ritat arkitektritningar, inredningar och annat på Autocad men eftersom jag skall ha en pensionärstillvaro och inte längre vill kosta på så dyra program för min fritid så vill jag veta vad som finns till Mac. Jag behöver dock detta ännu och hade tänkt köpa Autocad privat nu men finns annat så är jag öppen för det.

Autodesk har lagt upp ett frågeformulär på webben för att spana intresse för autocad till Mac OS X.
Det verkar alltså vara på gång iaf. Även om det väll kommer ta ett par år att skriva om det för OS X?

http://myfeedback.autodesk.com/surveynet/TakeSurvey.aspx?SurveyID=l21M672

 • Medlem
 • Jönköping
 • 2009-05-16 17:10

Autocad är ju egentligen bara 2D cad (jag vet man kan göra 3D också).

Jag hoppas mer på att NX6 blir en bra port:
http://www.youtube.com/watch?v=MtOHA-0ZxOs
http://www.youtube.com/watch?v=cUWqXnnf39o

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2009-05-16 17:16

CAD tool spluggarna till Illustrator är kalas! https://www.hotdoor.com/cadtools

 • Oregistrerad
 • 2009-05-17 14:32

Håller med er om CAD-situationen på Mac, helt enkelt sorgligt av Apple att inte stödja en så professionell marknad och inte hjälper då MacWorld till där heller. Verkar som om Apple gärna vill bli förknippade med konsument-leksaker. För allt annat vad gäller presentationsarbete (Photoshop, InDesign osv.) är den helt OK. Klen tröst iofs när mycket källmaterialet måste genomarbetas i Windows först.

HighDesign, i de versioner jag har testat har betett sig mycket underligt vad gäller olika skalor, markeringssätt osv. Verkar dock ok om man nu har tålamod att vänja om sig helt för ett så nischat program. För min del är det numera ute ur leken dock.

ArchiCAD är bra på 3D-modelleringar/BIM så länge det handlar om relativt enkelt konstruerade byggnader. För mig hamnade jag ofta i situationer där t.ex. jag behövde rotera i en led som inte gick m.m. med komplexa omvägar som följd. Det var mycket rörigt i början att lära sig men deras småfilmer hjälpte rejält. För 2D är det å andra sidan bra, men vansinnig "overkill" och som andra skriver blir man oftast i praktiken bunden till arbetsstationen man påbörjat jobbet med. PLA/PLN-biten är virrig och stödet för äldre versioner är, som sagt, begränsat till den föregående. Har inte något att tillägga om 12'an.

CADTools 6 för Illustrator är helt lysande för rena 2D-jobb och eftersom jag känner till Illustrator gott i övrigt är det en mycket trevlig plugg. Upptäckte tyvärr att den har lite egna regler vad gäller 'trimmandet' - ändpunkterna vid ett hörne eller en beskärning hamnar inte ovanför varandra vilket ger skäl för att pennverktyget åker fram. Verkar som om den går efter utseende och inte banor, några tips?

Autocad på Mac hade varit trevligt och har fyllt i enkäten. Tror tyvärr kanske att de redan har missat tåget om de inte får fram en stabil fullversion rätt snabbt då de har både VectorWorks och ArchiCAD att jämföras med.

Det finns definitivt en risk att Blocket får en annons till om det vill sig illa, inte så kul i mina ögon...

Ursprungligen av AxO:

Håller med er om CAD-situationen på Mac, helt enkelt sorgligt av Apple att inte stödja en så professionell marknad och inte hjälper då MacWorld till där heller. Verkar som om Apple gärna vill bli förknippade med konsument-leksaker.

Vad ska Apple göra då? En CAD_applikation skapad av Apple? Nej tack.

De tillhandahåller verktygen, det är CAD-tillverkarna som man ska jaga. Tyvärr lär inte mycket hända där, då jag inte sett många ingenjörsfirmor som inte varit 100% Windows. Vilken marknadsstrateg hos Bentley/Autodesk/Dassault etc. skulle i ett sådant läge föreslå massvis med pengar i utvecklingskostnad för en version som det i praktiken inte finns en marknad för?

Ursprungligen av Leftrustle:

Vad ska Apple göra då? En CAD_applikation skapad av Apple? Nej tack.

De tillhandahåller verktygen, det är CAD-tillverkarna som man ska jaga. Tyvärr lär inte mycket hända där, då jag inte sett många ingenjörsfirmor som inte varit 100% Windows. Vilken marknadsstrateg hos Bentley/Autodesk/Dassault etc. skulle i ett sådant läge föreslå massvis med pengar i utvecklingskostnad för en version som det i praktiken inte finns en marknad för?

Visst är Windows vanligare på CAD-sidan, men jag förvisso mött en hel del svenska företag som kör Mac för tekniska applikationer. Besökte ett senast i fredags.

Vad kan Apple göra?
=============

Sluta ignorera CAD-marknaden och låtsas som den inte finns. Den finns visst, speciellt på byggsidan. "Kreativa program" är INTE bara detsamma som Adobe, bild, musik och film. Arkitektur verkar exempelvis inte räknas alls.

Sluta favorisera ett litet antal program och ge även små utvecklare lite plats att växa. Det ger intrycket att det bara finns ett par program att välja på, när det i verkligheten finns minst ett par hundra produkter. Det är snarare bland Macorienterade utvecklare man kan hitta någon intressant utveckling och inte bland utpräglade Windowsutvecklare, som lägger en promille av sina resurser på Mac. Även om jag nu mot all förmodan skulle gilla AutoCAD, så skulle jag aldrig köpa en Macversion eftersom Windowsversionen med stor säkerhet skulle fungera bättre.

Försök att LYSSNA på vad omgivningen har att säga. Någon minister sa för ett antal år sedan att Norge är den sista Sovjetstaten. Sanningen att säga är att Apple nog faktiskt är det. Efter åratal av fruktlösa försökt att kommunicera med Apple, så har jag insett man hur extremt centralstyrt Apple faktiskt är. Ingenting verkar hända som inte bestämts centralt.

Ge plats åt FRISTÅENDE specialister på Macbaserade produkter och som INTE är återförsäljare av Macar, i Apples funktioner för att söka kompetens. Som det nu är, så hittar man bara Appleåterförsäljare om man söker. Jag tillåter mig att betvivla att det finns NÅGON av dessa som har den djupkompetens om CAD som fodras för att hantera och supporta något så komplext som ett större CAD-program. Man måste helt enkelt kunna leverera något mer än bara en låda.

Vad kan Macworld göra?
===============
Sluta låtsats som CAD inte finns. Av erfarenhet vet jag att det är tämligen meningslöst att skicka en pressrelease till Macworld. Inte ens nya releaser från de stora drakarna som Vectorworks och ArchiCAD kommenteras med ett ord. I ett mail från en chefredaktör är kommentaren lite fritt citerat "Vi skriver ingeting om CAD för vi vet ingenting om det".

Med denna inställning från Apple och Macworld är det ju inte så konstigt att folk tror att "Det finns ju inga CAD-program till Macen".

 • Oregistrerad
 • 2009-05-18 17:35

^^ Kunde inte sagt det bättre själv! Tackar!

Någon som kan uppdatera om hur det är att köra ArchiCad 13 (och för all del 12) på mac? Hur rullar det på de nya MBP? Antar att man bör ha 512 MB VRAM enligt principen ju mer desto bättre.

Fortsättning från: http://www.99.se/ovrig-programvara/281509-autocad-pa-osx-erfarenheter.html#post1941567

Ursprungligen av TouchCAD:

Även om jag inte är i landskapsbranschen, så känner i och för sig till en fyra-fem firmor som jobbar i Vectorworks Landmark. I Tyskland är det snarare Vectorworks som gäller.

Dessutom kan de flesta större CAD-program läsa och skriva DXF/DWG-filer utan större problem, i Vectorworksfallet upp till version 2011, inklusive 2D och 3D data med NURBS-ytor och solider.

När det gäller AutoCAD, så undrar man om det finns en specialapplikation för landskapsarkitektur, hur mycket den i så fall kostar extra förutom det i grundversion rätt dyra AutoCAD och om den i så fall faktiskt funkar ihop med AutoCADs Macversion.

Ser man på företag i branschen ser ut, så verkar de flesta var mycket små och då är priset på programmet av VÄLDIGT stor betydelse.

Skolor har ibland en benägenhet att välja mycket dyra lösningar modell 1A, som kanske inte alltid är så bra när eleverna sedan själva ska finansiera verksamheten som egna företagare.

Jag har också fått klart för mig att det är klart dominerande i Tyskland och en hel del andra europeiska länder.
Det låter ju dessutom trevligt att det även används i Sverige, då finns det ju åtminstone större sannolikhet att det blir en ändring framöver.

När det gäller huruvida skolorna ska utbilda i Autocad eller något annat så blir det lite moment 22. Om branschen domineras av Autocad är det ju lämpligt att utbilda i detta, men samtidigt är det kanske med hjälp av nya landskapsarkitekter som man skulle kunna få genom en ändring mot Vecorworks.

Själv kommer jag definitivt använda mig av VW om jag i framtiden kommer att jobba som frilansande konsult. Dock kan det ju tänkas bli lite osmidigt att sitta på ett kontor där övriga inblandade i ett projekt sitter och jobbar i Autocad även om det inte finns så många tekniska hinder.

Jag har rotat runt lite efter applikationer med fokus på landskapsarkitektur. De jag hittat verkar inte vara kompatibla med mac versionen och inte heller i riktigt på samma nivå som VW Landmark.

 • Medlem
 • 2013-02-07 13:39

Pratar vi Mac, så tacka vet jag gamla ClarisCad som fanns i Svensk version dessutom. Att ingen tagit vid detta suveräna lilla program och vidarutvecklat detta, begriper jag ej. Man hade lätt kunnat dominera marknaden med ett billigt, smidigt och stabilt Cadprogram för den allmänna massan som inte behöver proffsnivån för att få ut lite måttsatta linjer och vinklar på sandlådan till barnen. Jag ritade upp en hel fastighet med alla vyer och sådant som skulle vara med till bygglovet. Inga problem det heller..

Förmodligen är det väl det stackars programmet uppköpt och begravt i stället för att man vågade satsa vidare på det. Jag har till och med behållt en gammal PB500 pismo som ritburk med Os9 där jag fortfarande kör i godingarna ClarisCad och VektorWorks 8.5 med gott resultat. (WV köpte jag av dig "TouchCad" för en hel del år sedan. Gick kursen hos dig också Minns du? )

För mig som gillar att programmen är översatta till svenska, även om jag kan engelska, så känns de mycket lättare att använda fullt ut. Naturligt är väl det, ingen kan väl ingen påstå motsatsen?. Jag måste även säga att ClarisCad´s oerhört enkla gränssnitt har nog ingen annan Cad-utvecklare lyckats matcha sig mot. Inte ens idag. Och att få något nytt Cadprogram på Svenska verkar vara en total utopi nu för tiden.. Mycket svagt anser jag i alla fall.

Lemkesofts "Cadintosh" ger jag inte mycket för fast det är nära nog gratis och finns till de senaste systemen. Säger bara rent ut. skitprogram! Tidigare i mitt arbetsliv satt jag med AutoCad och petade. Jag vet inte hur det är med detta program idag men jag antar att det fortfarande är uppbyggt runt samma motor. Då gjorde programmet mig inte så glad och gör väl det inte nu heller.. Här vinner VektorWorks ganska lätt tror jag..

GenericCad är sådär men RealCad är rätt ok.. Allt handlar om olika infallsvinklar, hur man jobbar och lite vilka förväntningar man har. Gränssnitten skiljer och då framför allt i det segment som har med, vad jag anser fortfarande ska vara ledordet, WYSIVYG. Gammalt Macuttryck som man inte ska tumma på för mycket genom andra kringlösningar. Då blir det bara klart krångligare..

Nej, Jag håller mig till mina godingar i stället för att krångla vidare. Jag får ju ut det jag vill ha på pappret än idag och det är ju det som är huvudsaken..

Ursprungligen av SJ.B:

Pratar vi Mac, så tacka vet jag gamla ClarisCad som fanns i Svensk version dessutom. Att ingen tagit vid detta suveräna lilla program och vidarutvecklat detta, begriper jag ej. Man hade lätt kunnat dominera marknaden med ett billigt, smidigt och stabilt Cadprogram för den allmänna massan som inte behöver proffsnivån för att få ut lite måttsatta linjer och vinklar på sandlådan till barnen. Jag ritade upp en hel fastighet med alla vyer och sådant som skulle vara med till bygglovet. Inga problem det heller..

Förmodligen är det väl det stackars programmet uppköpt och begravt i stället för att man vågade satsa vidare på det. Jag har till och med behållt en gammal PB500 pismo som ritburk med Os9 där jag fortfarande kör i godingarna ClarisCad och VektorWorks 8.5 med gott resultat. (WV köpte jag av dig "TouchCad" för en hel del år sedan. Gick kursen hos dig också Minns du? )

För mig som gillar att programmen är översatta till svenska, även om jag kan engelska, så känns de mycket lättare att använda fullt ut. Naturligt är väl det, ingen kan väl ingen påstå motsatsen?. Jag måste även säga att ClarisCad´s oerhört enkla gränssnitt har nog ingen annan Cad-utvecklare lyckats matcha sig mot. Inte ens idag. Och att få något nytt Cadprogram på Svenska verkar vara en total utopi nu för tiden.. Mycket svagt anser jag i alla fall.

Lemkesofts "Cadintosh" ger jag inte mycket för fast det är nära nog gratis och finns till de senaste systemen. Säger bara rent ut. skitprogram! Tidigare i mitt arbetsliv satt jag med AutoCad och petade. Jag vet inte hur det är med detta program idag men jag antar att det fortfarande är uppbyggt runt samma motor. Då gjorde programmet mig inte så glad och gör väl det inte nu heller.. Här vinner VektorWorks ganska lätt tror jag..

GenericCad är sådär men RealCad är rätt ok.. Allt handlar om olika infallsvinklar, hur man jobbar och lite vilka förväntningar man har. Gränssnitten skiljer och då framför allt i det segment som har med, vad jag anser fortfarande ska vara ledordet, WYSIVYG. Gammalt Macuttryck som man inte ska tumma på för mycket genom andra kringlösningar. Då blir det bara klart krångligare..

Nej, Jag håller mig till mina godingar i stället för att krångla vidare. Jag får ju ut det jag vill ha på pappret än idag och det är ju det som är huvudsaken..

Situationen är väl i stort sett oförändrad. Några spelare har försvunnit och några har tillkommit. Allt färre program översätts till det lilla språket Svenska, eftersom volymen på speciellt Macbaserad CAD är ganska liten (även om just jag faktiskt försörjer mig på detta), samtidigt som programmen är enormt mycket mer komplexa nu än de var när Claris CAD var aktuellt.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2013-02-08 13:50

Dum-manna-fråga: hur skiljer sig ett CAD-program i 2D kontra Illustrator?

Jag har gjort planlösningar i Illustrator, designat skrivbord m.m. Vore intressant att veta vad jag missat.

Ursprungligen av Erik.dv:

Dum-manna-fråga: hur skiljer sig ett CAD-program i 2D kontra Illustrator?

Jag har gjort planlösningar i Illustrator, designat skrivbord m.m. Vore intressant att veta vad jag missat.

Som någon som kommer från CAD-världen, så känns Illustrator för mig som att måla om huset med en skruvmejsel. Visst, det går, men varför bry sig när det går fortare med en pensel. Själv blir jag vansinnig av de dåliga snäppfunktionerna, dålig precision, dålig måttsättning, avsaknad av ritskala, allmänt klen verktygsuppsättning, ingen 3D, ingen rendering, ingen vettig hantering av ritningar, dålig kommunikation med CAD-program, fjuttigt liten rityta, osv. Illustrator har absolut sina användningsområden, men som CAD-program finns betydligt bättre alternativ för pengarna.

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2013-02-21 12:58

punch!CAD har två system som verkar intressanta, ViaCad och Shark FX.
http://www.punchcad.com/

Särskilt Shark FX verkar ha höga ambitioner.

Ursprungligen av tigobos:

punch!CAD har två system som verkar intressanta, ViaCad och Shark FX.
http://www.punchcad.com/

Särskilt Shark FX verkar ha höga ambitioner.

Deras grejor bygger på samma programmotor som Vellum och TurboCAD för Mac. De ser snarlika ut, men det finns skillnader. Har själv TurboCAD i någon mellanvariant, som jag dock mest använder för filkonvertering till format som jag inte når på annat sätt.

Bevaka tråden