Macbook PRO eller Imac 24`?

Tråden skapades och har fått 7 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2008-01-25 00:22

Ni kommer säkerligen att skratta åt mig när ni läser detta, men jag gör ett försök att sammanfatta hur min vecka har utspelat sig. Tänk hur mycket Apple kan betyda för en sjuttonåring som har lite för mycket pengar.

När Macbook AIR lanserades blev jag helsåld på den, och sålde min Macbook från 2006 på en gång. AIR var så liten, så snygg... men så jävla (O)prisvärd. Usch. För mig var SSD ett måste, och betala 9000 kr för en hårddisk kändes inte optimalt. Inte just nu. Avsaknaden av fler USB-portar, FW, dålig prolle osv är ju inte heller särskilt bra för mig som sysslar mycket med foto. Länge funderade jag på 5400-disken i hop om att kunna byta ut den senare, och var ytterst nära att beställa den, men jag gjorde inte det. Dessutom skulle detta ha blivit min enda dator, vilket hade begränsat mig något oerhört vad gäller framtiden. Tack och lov gjorde jag ingen beställning.

Därför har jag sedan 15-tiden idag (torsdag) funderat på en Macbook PRO. Det ryktas att denna skall uppdateras snart, och jag gillar att köpa saker som precis har lanserats, exempelvis Macbook AIR. Ser onekligen fin ut, och jag köper mer än gärna en sådan. Både 15` och 17` är intressant för min del.

Macbook PRO 17`, kostnad 24000 kr:
2,4 GHz Intel Core 2 Duo
2 GB 667 DDR2 SDRAM - 2x1 GB
160 GB Serial ATA-hårddisk (5400 varv/min)
MacBook Pro 17-inch Hi-Resolution Glossy Widescreen Display
SuperDrive 8x (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
Tangentbord med bakgrundsbelysning (svenskt) & Mac OS (svenska)
Bluetooth 2.0

Men så hände något... igen, i min lilla värld bestående av Apple. Imac finns ju också som alternativ, och för 20000 KR får man denna modell;
2,8 GHz Intel Core 2 Extreme
2 GB 667 MHz DDR2 SDRAM - 2x1 GB (jag uppdaterar till 4GB senare eftersom minnen inte kostar värst mycket just nu, jag antar att den stödjer 4 GB?)
750 GB Serial ATA-enhet
SuperDrive 8x (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
Apple Mighty Mouse
Trådlöst tangentbord (internationell engelska) + Mac OS X (internationell engelska)
ATI Radeon HD 2600 PRO with 256MB memory
24-inch glossy widescreen LCD
AirPort Extreme
Bluetooth 2.0 + EDR

Suck - jag har beslutångest. Ja, jag sysslar med foto och efter jag har gått ut gymnasiet kommer jag att plugga vidare, och då är det foto som gäller för hela slanten. Vilken dator skulle ni köpa till detta ändamål? Visst är det GRYMT skönt med en tillgänglig bärbar dator överallt, men också grymt med en 24` hemma, och en dator som har BRA prestanda. Spontant känns det som Imacen är mer prisvärd än Macbook PRO när jag kikar på alternativen snabbt, men jag kanske missar något i bedömningen. Här kommer ett antal frågor; vilket har bäst grafikkort? Kan uppdatering till Macbook PRO också innebära nya saker till Imacen, såsom processor osv, hur har det sett ut tidigare? Enligt Macrumors guide så skall man ICKE köpa någon av dessa modeller, då risken att det uppdateras är väldigt stor, vilket är bra. Ni som har Imac-modellen, eller Macbook PRO... hur upplever ni maskinerna? Ni som också fotar, och sysslar med fotoredigering... vilken valde ni, och varför? Är Imacens skärm bra för foto? Lägg märke till att du också får tangentbord och mus om du köper Imac.

Allt som kan hjälpa mig är av intresse. Dela er med egna tankar, reflektioner, åsikter osv.. jag älskar och läsa Mac-folks berättelser och beskrivningar, det är nästan bättre än sex. Kul grej också att jag först var intresserad av Macbook AIR, den minsta modellen, och nu är jag intresserad av värstingarna. Pengar är inget problem, men jag vill ha gärna så mycket prisvärt per prestanda, om ni förstår vad jag menar. Tänk... jag hade tänkt betala nästan 16000 (22800 med SSD) för en liten, jävla Macbook air.. och för 4000 kr mer får jag en GRYM Imac.

(jag ber om överssende med stavfel osv)

 • Medlem
 • International user
 • 2008-01-25 01:05

Köp den billigaste 15' Macbook Pro + en extern 24' skärm att ha hemma....men så är det ju det där med att det kommer nya modeller snart men har du sålt din gamla dator så är det väl lite desperation kan hända....

När du har mer pengar att slösa så köper du en MacPro till skärmen, så har du både stationär och bärbar. Det är ju helt det klart det bästa. Vem klarar sig utan 2 datorer i dagens värld

 • Medlem
 • Huddinge
 • 2008-01-25 01:24

Rent tekniskt är iMacen förstås mycket bättre på alla sätt. Det är dina behov som avgör om du ska köpa en bärbar eller en stationär dator bara. Att välja en MacBook Pro innebär en kompromiss mellan mobilitet och rå datorkraft, medan iMacen kan allt du kan tänkas göra.

Behöver du trots allt ha mycket skärmyta och samtidigt bärbarhet kanske är MacBook Pro + ACD den bästa lösningen precis som panther skriver.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2008-01-25 09:57

Eftersom du ska plugga vidare och eftersom du sysslar med foto skulle jag rekommendera MacBook Pro. Jag har själv en 17" Hi-Res 2,4GHz 4GB RAM 160GB 7200RPM och det är den dator jag blivit mest imponerad av och jag uppleft minst problem med, sitter med en PM G5 Quad på jobbet och en MP Octa Core som jämförelse.

Tänk dig att kunna tömma kameran på fältet och börja jobba direkt i PhotoShop CS3 med fantastiska prestanda. Hemma kan du ju alltid ha en extern skärm som ovan nämnt, men det är ju faktiskt lika många pixlar på 24" iMac och 17" MBP.

Men vänta på en uppdatering, vad du än väljer.

Bärbart . helt klart bärbart ...

Hade jag varit dig hade jag nog satsat på en 15" Mac Book Pro och sedan köpt en Apple Cinema Display på 20"

Så köp en Mac Book Pro 15 " 2,2 Ghz Core 2 Duo och lägg till 690 kr så får du en 160 GB HD ...

2,2 GHz Intel Core 2 Duo
2 GB 667 DDR2 SDRAM - 2x1 GB
160 GB Serial ATA-hårddisk (5400 varv/min)
MacBook Pro 15-tums widescreenskärm
SuperDrive 8x (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
Tangentbord med bakgrundsbelysning (svenskt) & Mac OS (svenska)
Bluetooth 2.0
Apple Remote
Nätadapter
Batteri
SEK 18.685,00

köp sedan till vid beeställning en Apple Cinema Display 20"
och du hamnar på SEK 24.580,00

till detta kan du också kanske skaffa en trådlös mus och Apples trådlösa tangentbord .. då har du både en stationär dator och bärbar ..

här är en gammal video från Apple hemsida från killarna bakom Ruby on rails .. han har en bärbar mac koppla till en ACD skärm .. ser rätt trevligt ut

http://www.youtube.com/watch?v=bTM19XLnzPU

 • Medlem
 • International user
 • 2008-01-25 14:03

Köp ingen Apple Cinema Display, de är gamla som gatan, bortkastade pengar tycker jag.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2008-01-25 14:25
Ursprungligen av panther:

Köp ingen Apple Cinema Display, de är gamla som gatan, bortkastade pengar tycker jag.

Ja, alltså.. jag håller med till 100 % gällande Apple Cinema Display. Känns som en väldigt gammal skärm, relativt ful också, och kostar dessutom flera tusenlappar för mycket för att den skall vara någorlunda prisvärd. En uppdatering är kanske på G? Vem vet.

Men jag var inne på Humac tidigare idag och kollade på 17` Macbook PRO samt Imac 24`. GUD, så fina maskiner bägge är. Jag som tidigare har haft en Macbook blev kär än en gång då jag såg dessa ljuvliga, underbara smaragder. Svårt val nu, typ.

Grejen är; för att Macbook PRO skall bli som jag vill ha den kostar det nästan, som jag skrev, 3000 kr mer. Och då är disken innuti Macbook PRO på 5400 rpm samt "BARA" 160, medan om jag köper Imacen så är det 750 GB på 7200-rpm, en viss skillnad. Sedan undrar jag också vilket grafikkort som är bäst, det är i Imacen eller det är i Macbook PRO, och hur stor är skillnaden i sådant fall? Skärmen som sitter på Imac, är det denna HD-grej eller vad man skall kalla det, som man köpa till 17` Macbook PRO för 800 kr? Är det standard? Gör den någon skillnad? Skärmytan är viktig för mig. Applecare till Imac kostar också 1800 kr, medan till Macbook PRO går nästan på 3800 kr. Kan Penry tänkas komma till Imac också, eller är den specialiserad enbart för bärbara-datorer?

Ni som är fotografer osv, som också har en Macbook PRO... har ni den alltid med er? Jag menar... jag, och många fler tar bilder, låter dem ligga på kameran, för att sedan behandla dessa då jag kommer hem, vad är då vitsen med att ha med sig Macbook PRO i ryggsäcken? Studerat har jag gjort i nästan 17 år utan någon dator, och det har jag klarat. Förvisso kanske det blir annat när jag väljer att plugga vidare senare och då med en specefik inriktning på just foto, men då lär man ju också kunna låna utrustning där man pluggar.

Det jag vill ha är mest för pengarna, typ. Hjälp mig!

edit; saken är också att om jag väntar en månad så händer ingenting, men så beslutar jag mig för att köpa en Imac, och någon vecka efter uppdateras den med en bättre prolle. Känns så surt om något sådant skulle inträffa, samma sak gäller Macbook PRO.

Jag tycker du ska tänka på om du gärna vill ha den med dig eller om du ändå sitter hemma och arbetar.

själv valde jag en iMac för att jag brukar inte vilja ha med mig datorn utan brukar mest vara hemma och så brukar laptops slitas snabbare medans en iMac bara står på skrivbordet och är fin. Men visst om du är ute och fotar mycket så kan det vara bra, själv så sitter jag hemma och redigerar mina foton i lugn och ro.

ang skärmen på iMac så tycker jag den ger riktigt bra färger och mycket bra ljus från den. Dock så lider vissa av datorernas skärmar att de blir ljusare där nere. Jag fick en iMac med just det problemet men jag har inte brytt mig då min förra skärm till pcn hade samma sak men väl inne i OSX så märker jag inte av det. Kan vara en sak att tänka på innan du köper då de flesta fått iMac med det problemet.

1
Bevaka tråden