Powermac och grafik-kort?

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Två frågor:

Jag har skaffat in en Quicksilver Powermac med Nividia Gforce4 MX. Dock
har jag aldrig använt Powermacar förut utan andra macar som tex den jag
nu skriver på...iBook 2001.

Min fråga...grafik kort kommer ut lite då och då, vad jag förstått är Gforce4 MX
det kortet just nu som ligger precis under det snabbaste - Gforce Titanium.
Vad skiljer Gforce4 MX och Gforce2 kortet? Finns det ett Gforce3 kort alltså?
Är Gforce4 MX mycket långsammare än Titanium?

fråga 2: Om jag vill införskaffa ett grafik-kort som kanske kommer senare och är snabbare än Titanium...kan man byta ut det gamla då? Eller finns det någon gräns för vad Powermacen tål eftersom den har en viss prosessorgräns etc?

Errrr, kanske det var mer än 2 frågor. Ursäkta :rolleyes:

Gambit

Spelarna är specialister på grafikkorten så de kommer säkert att ge dig mer info. GF4 MX kortet är ett budgetkort
Jag har för mig att jag sett tester där GF3 kortet har bättre prestanda, i alla fall i vissa "övningar"...

GeForce 4 MX är i de flesta avseenden sunkigare än ett GeForce 3 Titanium. MX är den sämre budgetvarianten. Det snabbaste är självfallet ett GeForce 4 Titanium.

Vad som skiljer GeForce 4 och GeForce 2 är en hel del. Olika minnesmängd, minneshastighet, processor, instruktioner, med mera. Dvs, fyran ger snyggare grafikupplevelser.

Du kan i de flesta fall skaffa nya grafikkort allt eftersom de kommer, såvida det inte kommer en ny standard. Din PowerMac har en AGP 4x slot, och förr eller senare kommer AGP 8x, som jag dock tror är bakåtkompatibelt. Således, du kommer förmodligen att kunna köpa ett bättre kort om ett år eller så, och det kommer att fungera i din dator.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2002-07-16 12:10

Grafik kort kommer ut lite då och då, vad jag förstått är Gforce4 MX
det kortet just nu som ligger precis under det snabbaste - Gforce Titanium.
Vad skiljer Gforce4 MX och Gforce2 kortet? Finns det ett Gforce3 kort alltså?
Är Gforce4 MX mycket långsammare än Titanium?

Det är mycket mer invecklat än så här, tyvärr. nVidia som gör GeForce korten har dragit en rejäl luring med GeForce4MX korten. De har inget mer pappa titan att göra. De är snarare en blandning av GeForce2MX och GeForce3. De saknar en del kretsar som göra GeForce3 och 4 Ti väldigt bra för framtida spel. Dessa kallas "vertex shaders" och "pixelshaders". Dessa kan användas för mer avancerad 3D-grafik i spel - ex. "bumpmapping" där väggar inte bara en en bild på sig, ytan även en yta som är ojämn. En handfull spel använder olika shaders på PC och där briljerar GeForce4 Ti.

Hastighetsmässigt ligger GeForce4MX ganska bra till. Från snabbast till slöast i 3D-spel har du:

1. GeForce4 Ti
2. Radeon 8500*
3. GeForce3*
4. GeForce4MX
5. Radeon 7500
6. Radeon 32MB DDR
7. GeForce2MX

Idag märks den största skillnaden vid högre upplösningar. GeForce3 och Radeon 8500 är relativt likvärdiga i många fall - ibland vinner den ena, ibland den andre. Från GeForce4MX och uppåt har alla kort minst 64MB RAM också vilket gör att de fungera bra även med många högupplösta texturer. Spel idag kräver dock sällan mer än 32MB kort.

I framtiden då ex. Doom III och Unreal 2 motorerna används så kommer GeForce4 Ti, Radeon 8500 och GeForce3 springa ifrån de andra korten då de har dessa speciella kretsar som gör att den kan prestera bättre och visa en snyggare 3D-grafik. Detta är dock inget jag tror du ska oroa dig för förrän dessa nya titlar kommit.

Om jag vill införskaffa ett grafik-kort som kanske kommer senare och är snabbare än Titanium...kan man byta ut det gamla då? Eller finns det någon gräns för vad Powermacen tål eftersom den har en viss prosessorgräns etc?

Det är inga problem att byta grafikkort. Processorn sätter alltid en viss gräns men nästan garanterat är GeForce4MX kortet det som kommer begränsa mest i framtiden. På en G4 Dual 500 som leverades med ett Rage128 Pro kort boooooooostade sin framerate från c:a 40 till 120 vid byte av grafikkort. Testet gjordes i Quake 3. Kör du lite högre upplösning (1024x768 och uppåt) blir skillnaden betydligt högre.

På en snabb G4:a får du 180 fps med ett GeForce4 Ti vid 1024x768 upplösning i Quake 3. Samma maskin får med ett GeForce4MX 120 fps.

I framtiden kommer grafikkortet spela ännu mer roll än processorn tror jag. ATi tros bl.a. släppa en rejäl värsta om någon månad som enligt uppgift ska krossa de mesta på marknaden… Detta kort kanske släpps redan imorgon…

[ 16 Juli 2002, 12:18: Meddelandet ändrat av: Erik.dv ]

Tack alla för den superba infon!!!

eric dv...f-n va du é bra!
Tack igen.

Gambit

1
Bevaka tråden