Importera iMac G4?

Tråden skapades och har fått 12 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Medlem
 • Uppsala
 • 2002-03-04 01:48

Jag kollade runt lite snabbt på Apple Stores i olika EU-länder och såg att det kanske finns pengar att spara genom att importera en iMac. De priser jag hittade för grundmodellen var:

Tyskland 1855€
Italien 1919€
Frankrike 1912€
Irland 1935€
Spanien 1855€

Det ger ett pris på mellan 16583.70-17298.90 (Forex växelkurs) vilket är en hel del billigare än svenska Apple Store som tar 18495:- för samma dator.

Någon som vet om det går att beställa en iMac från t.ex. Tyskland och spara 2000:-? Vilka nackdelar finns det med att importera? Garantier? Är det någon som testat att beställa en mac från något annat land?

Kan man utnyttja Apples studenterbjudanden i Tyskland om man pluggar i Sverige? Om det går kan man få en iMac 700 för 1763€ (15761.22 kr) vilket låter ganska trevligt...

Kan man utnyttja Apples studenterbjudanden i Tyskland om man pluggar i Sverige? Om det går kan man få en iMac 700 för 1763€ (15761.22 kr) vilket låter ganska trevligt...

Nej!

- Dessutom måste du tänka på frakten till Sverige (kom ihåg att AppleStore i Tyskland inte levererar till Sverige utan du måste skicka den till en adress i Tyskland och sedan posta vidare den till Sverige).

- Du får ett tyskt tangentbord till datorn.

- Du får ett tyskt MacOS till datorn.

 • Medlem
 • Uppsala
 • 2002-03-04 12:24

Synd...

Brukar man inte kunna beställa med engelskt OS och tangentbord?

Så mycket för den öppna marknaden och fri förlighet av varor. Då blir det att spara lite extra så att man har råd med en i Sverige.

Har du dessutom köpt en NY produkt från ett annat land ska du dessutom betala svensk moms när den tas in i landet.

Precis som när man importerar en ny bil från Danmark.

 • Medlem
 • Uppsala
 • 2002-03-04 13:24

Behöver man verkligen betala moms på varor som man tar in från ett EU-land? Är det inte någon specialregel för just import av bilar? Har du betalat moms i det EU-land där man köpt varan ska man väl inte behöva betala svensk moms också.

Enligt Tullverkets hemsida ska man betala moms i det land man köpt varan. Man behöver alltså inte betala svensk moms också. Från Tullverkets hemsida: "Varor som beställs från ett EU-land räknas som inrikeshandel. Du behöver inte betala någon tullavgift och Posten tar inte ut någon speditionsavgift. /.../ Momsen betalar du i avsändarlandet. Hur stor momsen blir beror på land och vara."

Annars skulle det vara trevligt att beställa en iMac här Uhlmann GmbH för 1699 € (15173.77 kr). Frakten från Tyskland kan väl knappast kosta 3500:- så det kan finnas pengar att spara.

[ 04 Mars 2002: Meddelandet ändrat av: Anton_S ]

Du kan omöjligen tvingas betala dubbel moms! Om du betalt moms i tyskland och kan visa kvitto på det så behöver du inte betala moms igen.

EU

Att handla inom EU är nog det bästa alternativet när det gäller dyrare produkter. EU har ett frihandelsavtal som gör att allt du köper, från ett EU-land till ett annat med några få undantag, är tullfritt. Det som många tvistar om är hur momsen ska fördelas. Det har ofta talats om att det är momsen i det landet du handlar som gäller men så är inte alltid fallet. E-handels- eller postorder företag med gränsöverskridande verksamhet till Sverige skall registrera sig som skatteredovisare om man säljer för mer än 320.000 SEK/år och då betala svensk moms för de produkter som säljs hit. Kunskapen om detta och kontrollen är fortfarande mycket dålig men om handeln ökar kommer också troligtvis kontrollen att öka. När du handlar är momsen alltid inbakad i priset om inget annat anges. Det betyder alltså att det är handlaren som är skyldig att ta ut rätt moms och ser till att den blir rätt reglerad. Du behöver inte oroa dig för om det är svensk, tysk eller engelsk moms, utan du betalar det priset som står. Du kan inte bli skyldig att i efterhand betala svensk moms.

MOMS i olika EU-länder: (Tack Marcus!)
Sverige 25%
Tyskland 16%
England 17,5%

Som kund är man ofta nöjd med affären så länge man inte får problem med vem eller vad man har handlat. När problemen kommer kan det vara bra att veta vad man har för rättigheter när det gäller t.ex. garanti, ånger och leveranstider. Varje EU-land har en motsvarighet till vår Konsumentköp- och Konsumenttjänstlag men innehållet kan skilja sig något. Oftast är det säljarens lands lagar som gäller, vilket betyder att om du handlar i Tyskland är det tysk köplag som gäller. Hur är det då med garantier? Jo, många stora tillverkare, t.ex. Sony, har något som kallas europagaranti vilket betyder att du kan lämna in din garantireparation på vilken auktoriserad Sony verkstad som helst. Om varan inte omfattas av en europagaranti kan du höra av dig till importören för märket, och med lite god vilja hjälper han dig. Annars blir det till att skicka tillbaka produkten dit du köpt den. Men ofta har man ju tjänat en ganska bra slant på att handla från ett annat land så det brukar löna sig ändå.

har de samma elkontakter i tyskland? volt och sånt kanske kan spöka, eller?

har de samma elkontakter i tyskland? volt och sånt kanske kan spöka, eller?

Har du aldrig varit i Tyskland? Dom ser exakt likadana ut och datorerna är S-märkta osv.

Jag ska även avslöja att MacBarometern redaktionen har inlett diskussioner med tyska återförsäljare om att notera 2-3 stycken på MacBarometern.com inkl frakt osv till Sverige...intressant??

Citat:

Har du aldrig varit i Tyskland?

nope...

 • Oregistrerad
 • 2002-03-06 03:36
Citat:

Skapades ursprungligen av: Martin Björnström:
Jag ska även avslöja att MacBarometern redaktionen har inlett diskussioner med tyska återförsäljare om att notera 2-3 stycken på MacBarometern.com inkl frakt osv till Sverige...intressant??

- Tja, varför inte?
- Jo, därför att det sannolikt mest ger gratisreklam till de svenska ÅFarna - tyvärr på några experiment-lystnas bekostnad.

Men jag förstår mycket väl nyfikenheten...

Citat:

Skapades ursprungligen av: Martin Björnström:
Har du aldrig varit i Tyskland?

Är det någonstans man förutsätts ha varit? Jag slår vad om att absolut max 30% av 99macs besökare har överhuvudtaget passerat genom Tyskland.

 • Medlem
 • Nyköping
 • 2002-03-24 11:31

Hur är det med garantin på Tysklandsköpta prylar. Pratade med en kille som visade Mac-applikationer på CeBIT, han sa att det är 2 års garanti på Cinema Display i Tyskland.
Det kan ju göra rätt mycket pengar om den klappar ihop efter ett och ett halvt år...

1
Bevaka tråden