Bredbandsbolaget tvingas blockera piratsajt

Hovrätten ändrar tingsrättens dom, och leverantören Bredbandsbolaget måste hindra sina kunder att besöka fildelningssajten Pirate Bay.

Rättsprocessen mellan Bredbandsbolaget och ett flertal filmbolag har pågått i två år då internetleverantören stämdes av ett flertal bolag som ville tvinga dem att blockera åtkomst till fildelningssajten The Pirate Bay. Bredbandsbolaget friades av Stockholms tingsrätt, men nu dömer Hovrätten annorlunda.

Domen innebär att Bredbandsbolaget måste hindra sina kunder från att besöka Pirate Bay och dessutom betala rättegångskostnader på 4,4 miljoner kronor. Domen går inte att överklaga eftersom detta är högsta instans för marknadstvister.

Per Strömbäck företräder film- musik- och tv-branschen, och är nöjd med Hovrättens dom. Han säger till SVT:

– Det här innebär att vi får samma juridiska förutsättningar som resten av Norden, och hoppar nu få ett bra samarbete med bredbandsoperatörerna för att nå rättssäkerhet. Det här är inget konstigt, det hade det däremot varit om vi haft andra regler här än i resten av EU.

Jonas Jegerborn, chef för Bredbandsbolaget, är däremot besviken och förvånad:

– Det här väcker många frågor: Vad innebär detta för svenska internetanvändare? Vilket ansvar kommer vi att få? Vi är väldigt förvånade över den här utkomsten.

Domen gäller i tre år framåt, och internetleverantörer som inte följer den kan tvingas betala vite på upp till 500 000 kronor.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
69 svar

Vi tog en sväng förbi Nokia/HMD för att få testa de nya Android-telefonerna, och den nygamla retrotelefonen 3310.

Förra året köptes Withings upp av Nokia, och nu kommer företagets smarta hälsoprodukter att få Nokias namn och varumärke.

99mac:s utsända reporter Andreas Eklöv berättar om nyheterna som presenterats på Mobile World Congress.

Sonys konferens under MWC 2017 fokuserade på trådlösa hörlurar, koncepttekniker för framtiden och en ny smartphone.

Huaweis nya smartklocka utlovar god batteritid och ett antal nya funktioner samt det nya operativsystemet Android Wear 2.0.

Som väntat presenterade Huawei en ny flaggskeppstelefon i ett stort antal färger och utföranden.