Bredbandsbolaget tvingas blockera piratsajt

Hovrätten ändrar tingsrättens dom, och leverantören Bredbandsbolaget måste hindra sina kunder att besöka fildelningssajten Pirate Bay.

Rättsprocessen mellan Bredbandsbolaget och ett flertal filmbolag har pågått i två år då internetleverantören stämdes av ett flertal bolag som ville tvinga dem att blockera åtkomst till fildelningssajten The Pirate Bay. Bredbandsbolaget friades av Stockholms tingsrätt, men nu dömer Hovrätten annorlunda.

Domen innebär att Bredbandsbolaget måste hindra sina kunder från att besöka Pirate Bay och dessutom betala rättegångskostnader på 4,4 miljoner kronor. Domen går inte att överklaga eftersom detta är högsta instans för marknadstvister.

Per Strömbäck företräder film- musik- och tv-branschen, och är nöjd med Hovrättens dom. Han säger till SVT:

– Det här innebär att vi får samma juridiska förutsättningar som resten av Norden, och hoppar nu få ett bra samarbete med bredbandsoperatörerna för att nå rättssäkerhet. Det här är inget konstigt, det hade det däremot varit om vi haft andra regler här än i resten av EU.

Jonas Jegerborn, chef för Bredbandsbolaget, är däremot besviken och förvånad:

– Det här väcker många frågor: Vad innebär detta för svenska internetanvändare? Vilket ansvar kommer vi att få? Vi är väldigt förvånade över den här utkomsten.

Domen gäller i tre år framåt, och internetleverantörer som inte följer den kan tvingas betala vite på upp till 500 000 kronor.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
69 svar

Denna vecka samlas redaktörerna Amanda och Jakob för att prata om Apples nya produkter, frånvaron av ett event, nya appar och ett I-landsproblem.

Ett av världens mest populära operativsystem fyller år, och 99mac säger grattis på födelsedagen med en video som får minnena att väckas till liv.

Apple har öppnat portarna till sin nätbutik, och de produkter som visades tidigare i veckan går nu att beställa.

Twitter överväger att börja ta betalt för vissa premiumfunktioner, bland annat kraftigare analysverktyg och mer detaljerade notiser.

Första avsnittet i dokumentärserien om punkbandet Green Day ligger nu uppe på Spotify.

Nu går det att reagera på meddelanden även i Messenger. Det går även att pinga folk i konversationer i chattklienten.