Bredbandsbolaget tvingas blockera piratsajt

Hovrätten ändrar tingsrättens dom, och leverantören Bredbandsbolaget måste hindra sina kunder att besöka fildelningssajten Pirate Bay.

Rättsprocessen mellan Bredbandsbolaget och ett flertal filmbolag har pågått i två år då internetleverantören stämdes av ett flertal bolag som ville tvinga dem att blockera åtkomst till fildelningssajten The Pirate Bay. Bredbandsbolaget friades av Stockholms tingsrätt, men nu dömer Hovrätten annorlunda.

Domen innebär att Bredbandsbolaget måste hindra sina kunder från att besöka Pirate Bay och dessutom betala rättegångskostnader på 4,4 miljoner kronor. Domen går inte att överklaga eftersom detta är högsta instans för marknadstvister.

Per Strömbäck företräder film- musik- och tv-branschen, och är nöjd med Hovrättens dom. Han säger till SVT:

– Det här innebär att vi får samma juridiska förutsättningar som resten av Norden, och hoppar nu få ett bra samarbete med bredbandsoperatörerna för att nå rättssäkerhet. Det här är inget konstigt, det hade det däremot varit om vi haft andra regler här än i resten av EU.

Jonas Jegerborn, chef för Bredbandsbolaget, är däremot besviken och förvånad:

– Det här väcker många frågor: Vad innebär detta för svenska internetanvändare? Vilket ansvar kommer vi att få? Vi är väldigt förvånade över den här utkomsten.

Domen gäller i tre år framåt, och internetleverantörer som inte följer den kan tvingas betala vite på upp till 500 000 kronor.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
69 svar

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.