Bredbandsbolaget tvingas blockera piratsajt

Hovrätten ändrar tingsrättens dom, och leverantören Bredbandsbolaget måste hindra sina kunder att besöka fildelningssajten Pirate Bay.

Rättsprocessen mellan Bredbandsbolaget och ett flertal filmbolag har pågått i två år då internetleverantören stämdes av ett flertal bolag som ville tvinga dem att blockera åtkomst till fildelningssajten The Pirate Bay. Bredbandsbolaget friades av Stockholms tingsrätt, men nu dömer Hovrätten annorlunda.

Domen innebär att Bredbandsbolaget måste hindra sina kunder från att besöka Pirate Bay och dessutom betala rättegångskostnader på 4,4 miljoner kronor. Domen går inte att överklaga eftersom detta är högsta instans för marknadstvister.

Per Strömbäck företräder film- musik- och tv-branschen, och är nöjd med Hovrättens dom. Han säger till SVT:

– Det här innebär att vi får samma juridiska förutsättningar som resten av Norden, och hoppar nu få ett bra samarbete med bredbandsoperatörerna för att nå rättssäkerhet. Det här är inget konstigt, det hade det däremot varit om vi haft andra regler här än i resten av EU.

Jonas Jegerborn, chef för Bredbandsbolaget, är däremot besviken och förvånad:

– Det här väcker många frågor: Vad innebär detta för svenska internetanvändare? Vilket ansvar kommer vi att få? Vi är väldigt förvånade över den här utkomsten.

Domen gäller i tre år framåt, och internetleverantörer som inte följer den kan tvingas betala vite på upp till 500 000 kronor.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
69 svar
Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.