Vizio får böta 2,2 miljoner för datainsamling

TV-tillverkaren Vizio har installerat mjukvara i 11 miljoner apparater för att samla in data om sina kunder, och nu får företaget böta.

Den amerikanska TV-tillverkaren Vizio har stämts inför den federala handelskommissionen för att olovligen ha samlat in data om sina kunder. Vizio har installerat mjukvara i 11 miljoner av sina smarta TV-apparater som bland annat samlat in IP-adresser, platsdata och information om vad som tittats på. Informationen har därefter delats med andra företag och använts för riktade annonser mot ägare av Vizios TV-apparater.

Vizio har förlikat, och måste nu betala 2,2 miljoner dollar eller nästan 20 miljoner kronor i skadestånd. I en rapport skriver FTC (Federal Trade Commission) att Vizio ägnat sig åt datainsamlingen sedan 2014, och fångat så många som 100 miljarder datapunkter varje dag från amerikanska kunder.

Hädanefter kommer Vizio också tvingas offentliggöra vilken data de samlar in, och säkra tillåtelse från sina kunder. Företaget måste också radera den data de hittills samlat in.

Skriven av Jakob Nilsson

Spotify arbetar på sin första egna hårdvaruprodukt i form av en uppkopplad enhet, enligt en jobbannons på företagets webbplats.

Samsung är nöjda med intresset kring Galaxy S8, och meddelar att förhandsbokningarna varit "de bästa någonsin".

99mac tänker på framtiden, och vi vill ha er hjälp. Vad tycker ni att 99mac ska vara, och vad ska det inte vara? Prata och diskutera, och hjälp oss att bygga upp något inför morgondagen.

Apple har rekryterat ytterligare en profilerad VR-expert, nämligen Jeff Norris som tidigare arbetat på NASA med projekt kring virtuell och förstärkt verklighet för astronauter.

Premiären för Apples programserie Carpool Karaoke senareläggs och kommer längre fram i år.

Bristande tillgång på komponenter kan skjuta fram produktionen av Apples nästa Iphone till oktober eller november.