Vizio får böta 2,2 miljoner för datainsamling

TV-tillverkaren Vizio har installerat mjukvara i 11 miljoner apparater för att samla in data om sina kunder, och nu får företaget böta.

Den amerikanska TV-tillverkaren Vizio har stämts inför den federala handelskommissionen för att olovligen ha samlat in data om sina kunder. Vizio har installerat mjukvara i 11 miljoner av sina smarta TV-apparater som bland annat samlat in IP-adresser, platsdata och information om vad som tittats på. Informationen har därefter delats med andra företag och använts för riktade annonser mot ägare av Vizios TV-apparater.

Vizio har förlikat, och måste nu betala 2,2 miljoner dollar eller nästan 20 miljoner kronor i skadestånd. I en rapport skriver FTC (Federal Trade Commission) att Vizio ägnat sig åt datainsamlingen sedan 2014, och fångat så många som 100 miljarder datapunkter varje dag från amerikanska kunder.

Hädanefter kommer Vizio också tvingas offentliggöra vilken data de samlar in, och säkra tillåtelse från sina kunder. Företaget måste också radera den data de hittills samlat in.

Skriven av Jakob Nilsson

Prislappen för Samsungs senaste flagskeppsmodell Galaxy S8 som presenterades i slutet av mars skiljer sig mycket beroende på vilket land du köper mobiltelefonen i.

Kinesiska Huawei gör ett utfall mot marknaden för bärbara datorer med sin Macbook-liknande och tunna Matebook X.

Feral har uppdaterat spelet Sid Meier's Railroads för full kompatibilitet på senaste versionen av Mac OS.

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.