Från forumet

Många åsikter om vinylskivor

Vinylskivans återkomst har resulterat i många kommentarer och åsikter, inte minst från 99mac:s läsare.

Tidigare i veckan skrev 99mac om en modern vinylpress från Kanada, med förmåga att pressa cirka 4 000 skivor per dag. Artikeln ledde till en hel del kommentarer från våra läsare, som visade sig bestå av både vinylvurmare såväg som kritiker av det gamla formatet.

En stor del av diskussionen handlade om sättet att lyssna på musik. Både försäljningen av vinylskivor och användningen av strömmande musiktjänster har ökat mycket det senaste året, och undersökningar som gjorts vittnar om ett överlapp mellan de två metoderna. En undersökning som ICM Unlimited gjorde förra året visar att nästan hälften av de konsumenter som köpt ett vinylalbum hörde musiken först på en strömmande tjänst. Detta rapporterar BBC.

Undersökningen visar också att många köper vinylskivor utan att någonsin lyssna på dem. Av konsumeter som köpt ett vinylalbum har 41 procent en vinylspelare som de dock inte använder, och sju procent har ingen spelare alls. Att köpa en fysisk skiva beskrivs som ett sätt att stötta artisten ekonomiskt, eller att albumet används som heminredning. Enligt undersökningen är den största gruppen som köper vinylskivor mellan 25 och 34 år gamla.

Pressad tillverkning

Redaktionen fick också respons utifrån, apropå den nya vinylpressen. Ett tips gällde det svenska företaget Pheenix Alpha som också börjat tillverka en modern pressmaskin, nämligen Alpha Delta 12. Företaget har sin föregågnare i Toolex Alpha som under 1980-talet var världsledande tillverkare av vinylpressar. Om detta rapporterar Di Weekend.

Vad gäller själva skivspelarna saknas heller inte innovativa projekt som vill slå samman det analoga ljudet med modern teknik. Ett sådant är Love Turntable, som just nu söker finansiering via Kickstarter.

Det handlar om en liten, relativt portabel, skivspelare som dessutom kan strömma musiken trådlöst via Bluetooth eller Wifi. Allt styrs via en mobilapp, och apparaten ska vara kompatibel med bland annat Sonos trådlösa högtalarsystem. En liknande anordning heter Rokblok, och finansieras även den via Kickstarter.

En subjektiv upplevelse

När vinylskivans efterträdare CD-skivan lanserades under tidigt 1980-tal framhölls den höga ljudkvalitén och frånvaron av knaster som en stor fördel med det digitala formatet. Idag förespråkar många vinylälskare istället sitt format, och talar om ett mer angenämt ljud trots (eller tack vare) knaster.

Huruvida en vinylskiva låter bättre eller sämre än digitala ljudformat lär aldrig få sitt slutgiltiga svar. Även om objektiva fakta hade funnits om något så subjektivt som en ljudupplevelse skulle troligtvis inte entusiastiska audiofiler låta sig övertygas. Det vi däremot kan konstatera är att nyproducerade vinylskivor får sitt ljud från en rad olika källor, vissa av dem digitala och andra analoga. Lika viktigt för slutresultatet är också hur musiken har mastrats.

Vad tycker du om vinylskivans återkomst? Är det endast fråga om en modetrend, eller kommer kärleken till det analoga formatet bestå?

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
23 svar

Tim Dashwood har gjort flera plugin till videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro, och nu har Apple anställt honom.

99mac får finbesök i form av Ulrika Viklund och Måns Kronkvist Brusbäck från filmtjänsten Plejmo. Det blir snack om bio, film, videoformat och ett supersvårt quiz i slutet.

Imorgon är det Earth Day, vilket 99mac uppmärksammar med en tjusig video från NASA som fotat vår planet under ett år.

Vissa exemplar har telefonen Huawei P10 har monterats med långsammare lagringsminne, vilket Huawei skyller på bristande tillgång på komponenter.

En skaderapport som läckt ut från Apple tyder på att personal testar ett par AR-glasögon på företagets campus.

Poddcast-spelaren Overcast uppdateras, och får en mörk ikon för premiumanvändare samt stöd för uppspelning av avsnitt direkt på Apple Watch.