Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

fredagsvideo

Grattis Sverige, nu är vi tio miljoner

Idag blev vi tio miljoner invånare i Sverige, och detta firar 99mac med ett av Hans Roslings kända föredrag om global befolkningstillväxt.

Från och med idag är vi över 10 miljoner invånare i Sverige. Svenska Dagbladet har konkretiserat hur många människor 10 miljoner faktiskt är. Bland annat skulle Sverige kunna utgöra 909 090 stycken fotbollslag, rymma 200 000 fullsatta bussar eller 2,5 miljoner husvagnar. Så ofta som var femte minut föds en ny person i Sverige enligt Statistiska centralbyrån.

SCB:s föregångare Tabellverket började föra statistik kring Sveriges befolkning redan 1749. Då var vi strax under två miljoner människor i Sverige (utan Finland). Det tog 114 år innan för oss att gå från två till tre miljoner, sedan dess har det gått betydligt fortare mellan varje ny miljon. 2004 blev vi 9 miljoner människor folkbokförda i Sverige, alltså 13 år sedan. Enligt SCB:s beräkningar kommer vi bli 11 miljoner redan år 2024 och 2040 kommer vi vara 12 miljoner människor i Sverige.

Denna #fredag göttar vi därför ner oss i Hans Roslings TEDx Talk i Singapore från 2015. Enligt Rosling var 2014 året som antal födda per år nådde sin absoluta peak. Med sina kända toapappersrullar förklarar Rosling hur antalet födda barn planas ut samtidigt som vi blir fler vuxnas i världen. Vid 2050 kommer befolkningsökningen planas ut i Asien och vid 2100 kommer Afrikas befolkningsökning planas ut.

Hans Rosling

Hans Rosling är född 1948 i Uppsala. Idag är han är professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han har under åren varit en aktiv del i sverigesektorn av Läkare utan gränser och är en av grundarena till stiftelsen Gapminder. Hans Rosling är nog däremot mest känd för sina föredrag om global hälsa och jordens befolkning. 2005 sommarpratade Hans Rosling i Sommar i P1 och 2009 var han med i På spåret tillsammans med Doreen Månsson. (Källa Wikipedia)

Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.