Chris Lattner lämnar Apple för Tesla

Swifts skapare Chris Lattner slutar på Apple efter nästan tolv år på företaget, och börjar istället jobba på Tesla.

Chris Lattner är ett känt namn för många Apple-entusiaster och programmerare. Lattner har arbetat på företaget sedan 2005, och bland annat haft ansvaret för utvecklingsverktyget Xcode. Idag är dock Lattner kanske mest uppmärksammad som skaparen av det nya programmeringsspråket #Swift.

Nyligen meddelade dock Lattner att han avslutar sitt jobb på #Apple senare i januari för att "följa en annan möjlighet". Detta visade sig vara en position på elbilstillverkaren #Tesla, där Lattner blir chef för mjukvaran Autopilot, ett system för självkörning.

Nu har Chris Lattner i en intervju med Mac Rumors förklarat varför han byter jobb. Anledningen är ingen dramatisk schism eller konflikt med Apple, utan helt enkelt att han är redo att prova något nytt. Lattner säger:

– Jag har skrivit kod i mer än 30 år, och 16 av dessa har varit inom utvecklingsverktyg. Jag älskar det, men jag är redo att flytta till någonting nytt. Autopilot är uppenbart väldigt viktigt för världen tack vare dess möjlighet att rädda liv (och öka bekvämligheten). Det är också ett väldigt väldigt svårt tekniskt problem, och min erfarenhet av att bygga stora skalbara mjukvarusystem och utvecklingsgrupper är användbar. Självklart har jag också varit ett stort fan av Tesla under en lång tid.

Chris Lattner säger också att beslutet att lämna Apple var väldigt svårt, och att han fortfarande "bryr sig djupt" om teknologin och människorna på Apple. Vad gäller programmeringsspråket Swift fortsätter utvecklingen, och kommer på Apple att ledas av Ted Kremenek som enligt Lattner är "en av de tysta men otroliga genierna" bakom Swift.

Spotify arbetar på sin första egna hårdvaruprodukt i form av en uppkopplad enhet, enligt en jobbannons på företagets webbplats.

Samsung är nöjda med intresset kring Galaxy S8, och meddelar att förhandsbokningarna varit "de bästa någonsin".

99mac tänker på framtiden, och vi vill ha er hjälp. Vad tycker ni att 99mac ska vara, och vad ska det inte vara? Prata och diskutera, och hjälp oss att bygga upp något inför morgondagen.

Apple har rekryterat ytterligare en profilerad VR-expert, nämligen Jeff Norris som tidigare arbetat på NASA med projekt kring virtuell och förstärkt verklighet för astronauter.

Premiären för Apples programserie Carpool Karaoke senareläggs och kommer längre fram i år.

Bristande tillgång på komponenter kan skjuta fram produktionen av Apples nästa Iphone till oktober eller november.