Chris Lattner lämnar Apple för Tesla

Swifts skapare Chris Lattner slutar på Apple efter nästan tolv år på företaget, och börjar istället jobba på Tesla.

Chris Lattner är ett känt namn för många Apple-entusiaster och programmerare. Lattner har arbetat på företaget sedan 2005, och bland annat haft ansvaret för utvecklingsverktyget Xcode. Idag är dock Lattner kanske mest uppmärksammad som skaparen av det nya programmeringsspråket #Swift.

Nyligen meddelade dock Lattner att han avslutar sitt jobb på #Apple senare i januari för att "följa en annan möjlighet". Detta visade sig vara en position på elbilstillverkaren #Tesla, där Lattner blir chef för mjukvaran Autopilot, ett system för självkörning.

Nu har Chris Lattner i en intervju med Mac Rumors förklarat varför han byter jobb. Anledningen är ingen dramatisk schism eller konflikt med Apple, utan helt enkelt att han är redo att prova något nytt. Lattner säger:

– Jag har skrivit kod i mer än 30 år, och 16 av dessa har varit inom utvecklingsverktyg. Jag älskar det, men jag är redo att flytta till någonting nytt. Autopilot är uppenbart väldigt viktigt för världen tack vare dess möjlighet att rädda liv (och öka bekvämligheten). Det är också ett väldigt väldigt svårt tekniskt problem, och min erfarenhet av att bygga stora skalbara mjukvarusystem och utvecklingsgrupper är användbar. Självklart har jag också varit ett stort fan av Tesla under en lång tid.

Chris Lattner säger också att beslutet att lämna Apple var väldigt svårt, och att han fortfarande "bryr sig djupt" om teknologin och människorna på Apple. Vad gäller programmeringsspråket Swift fortsätter utvecklingen, och kommer på Apple att ledas av Ted Kremenek som enligt Lattner är "en av de tysta men otroliga genierna" bakom Swift.

Prislappen för Samsungs senaste flagskeppsmodell Galaxy S8 som presenterades i slutet av mars skiljer sig mycket beroende på vilket land du köper mobiltelefonen i.

Kinesiska Huawei gör ett utfall mot marknaden för bärbara datorer med sin Macbook-liknande och tunna Matebook X.

Feral har uppdaterat spelet Sid Meier's Railroads för full kompatibilitet på senaste versionen av Mac OS.

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.