Chris Lattner lämnar Apple för Tesla

Swifts skapare Chris Lattner slutar på Apple efter nästan tolv år på företaget, och börjar istället jobba på Tesla.

Chris Lattner är ett känt namn för många Apple-entusiaster och programmerare. Lattner har arbetat på företaget sedan 2005, och bland annat haft ansvaret för utvecklingsverktyget Xcode. Idag är dock Lattner kanske mest uppmärksammad som skaparen av det nya programmeringsspråket #Swift.

Nyligen meddelade dock Lattner att han avslutar sitt jobb på #Apple senare i januari för att "följa en annan möjlighet". Detta visade sig vara en position på elbilstillverkaren #Tesla, där Lattner blir chef för mjukvaran Autopilot, ett system för självkörning.

Nu har Chris Lattner i en intervju med Mac Rumors förklarat varför han byter jobb. Anledningen är ingen dramatisk schism eller konflikt med Apple, utan helt enkelt att han är redo att prova något nytt. Lattner säger:

– Jag har skrivit kod i mer än 30 år, och 16 av dessa har varit inom utvecklingsverktyg. Jag älskar det, men jag är redo att flytta till någonting nytt. Autopilot är uppenbart väldigt viktigt för världen tack vare dess möjlighet att rädda liv (och öka bekvämligheten). Det är också ett väldigt väldigt svårt tekniskt problem, och min erfarenhet av att bygga stora skalbara mjukvarusystem och utvecklingsgrupper är användbar. Självklart har jag också varit ett stort fan av Tesla under en lång tid.

Chris Lattner säger också att beslutet att lämna Apple var väldigt svårt, och att han fortfarande "bryr sig djupt" om teknologin och människorna på Apple. Vad gäller programmeringsspråket Swift fortsätter utvecklingen, och kommer på Apple att ledas av Ted Kremenek som enligt Lattner är "en av de tysta men otroliga genierna" bakom Swift.

Apple motsätter sig Trumps beslut att återkalla stöd för transpersoner i amerikanska skolor.

Ännu ett spel baserat på den tecknade tv-serien Futurama är på gång för mobiler, och enligt seriens skapare Matt Groening kan även några nya avsnitt medfölja.

Samsungs nya mobilprocessor Exynos 9 Series 8895 utlovar hög prestanda med kapacitet för virtuell verklighet och avancerad 3D-grafik.

Företaget Colorwear erbjuder sig att efterbehandla Airpods i upp till 58 olika nyanser.

Sent förra året köpte Fitbit den omtyckta tillverkaren Pebble, och lade ner dess produktion av smarta klockor. Nu avslöjas köpesumman.

Samsungs nya mobiltelefon Galaxy S8 Plus får stöd för trådlös laddning, innehåller bland annat ögonskanner och blir damm- och vattentålig enligt läckta specifikationer.