Chris Lattner lämnar Apple för Tesla

Swifts skapare Chris Lattner slutar på Apple efter nästan tolv år på företaget, och börjar istället jobba på Tesla.

Chris Lattner är ett känt namn för många Apple-entusiaster och programmerare. Lattner har arbetat på företaget sedan 2005, och bland annat haft ansvaret för utvecklingsverktyget Xcode. Idag är dock Lattner kanske mest uppmärksammad som skaparen av det nya programmeringsspråket #Swift.

Nyligen meddelade dock Lattner att han avslutar sitt jobb på #Apple senare i januari för att "följa en annan möjlighet". Detta visade sig vara en position på elbilstillverkaren #Tesla, där Lattner blir chef för mjukvaran Autopilot, ett system för självkörning.

Nu har Chris Lattner i en intervju med Mac Rumors förklarat varför han byter jobb. Anledningen är ingen dramatisk schism eller konflikt med Apple, utan helt enkelt att han är redo att prova något nytt. Lattner säger:

– Jag har skrivit kod i mer än 30 år, och 16 av dessa har varit inom utvecklingsverktyg. Jag älskar det, men jag är redo att flytta till någonting nytt. Autopilot är uppenbart väldigt viktigt för världen tack vare dess möjlighet att rädda liv (och öka bekvämligheten). Det är också ett väldigt väldigt svårt tekniskt problem, och min erfarenhet av att bygga stora skalbara mjukvarusystem och utvecklingsgrupper är användbar. Självklart har jag också varit ett stort fan av Tesla under en lång tid.

Chris Lattner säger också att beslutet att lämna Apple var väldigt svårt, och att han fortfarande "bryr sig djupt" om teknologin och människorna på Apple. Vad gäller programmeringsspråket Swift fortsätter utvecklingen, och kommer på Apple att ledas av Ted Kremenek som enligt Lattner är "en av de tysta men otroliga genierna" bakom Swift.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.