Chris Lattner lämnar Apple för Tesla

Swifts skapare Chris Lattner slutar på Apple efter nästan tolv år på företaget, och börjar istället jobba på Tesla.

Chris Lattner är ett känt namn för många Apple-entusiaster och programmerare. Lattner har arbetat på företaget sedan 2005, och bland annat haft ansvaret för utvecklingsverktyget Xcode. Idag är dock Lattner kanske mest uppmärksammad som skaparen av det nya programmeringsspråket #Swift.

Nyligen meddelade dock Lattner att han avslutar sitt jobb på #Apple senare i januari för att "följa en annan möjlighet". Detta visade sig vara en position på elbilstillverkaren #Tesla, där Lattner blir chef för mjukvaran Autopilot, ett system för självkörning.

Nu har Chris Lattner i en intervju med Mac Rumors förklarat varför han byter jobb. Anledningen är ingen dramatisk schism eller konflikt med Apple, utan helt enkelt att han är redo att prova något nytt. Lattner säger:

– Jag har skrivit kod i mer än 30 år, och 16 av dessa har varit inom utvecklingsverktyg. Jag älskar det, men jag är redo att flytta till någonting nytt. Autopilot är uppenbart väldigt viktigt för världen tack vare dess möjlighet att rädda liv (och öka bekvämligheten). Det är också ett väldigt väldigt svårt tekniskt problem, och min erfarenhet av att bygga stora skalbara mjukvarusystem och utvecklingsgrupper är användbar. Självklart har jag också varit ett stort fan av Tesla under en lång tid.

Chris Lattner säger också att beslutet att lämna Apple var väldigt svårt, och att han fortfarande "bryr sig djupt" om teknologin och människorna på Apple. Vad gäller programmeringsspråket Swift fortsätter utvecklingen, och kommer på Apple att ledas av Ted Kremenek som enligt Lattner är "en av de tysta men otroliga genierna" bakom Swift.

Apparna Pages, Numbers och Keynote får en uppdatering av Apple både på Mac, Iphone och Ipad.

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!

Apple har släppt uppdateringen IOS 10.3 till sitt mobila operativsystem, med nya funktioner och det nya filsystemet APFS.

Tack till Cancerman för detta #nyhetstips!

Samsungs ARM-baserade systemkrets Exynos används nästan uteslutande i företagets egna mobiler, vilket nu visar sig bero på ett gammalt avtal.