Nyårskrönika 2003

<img src=/nyhetsbilder/champagne.gif border=0>

Björnströms Nyårskrönika 2003

Just nu är det minus 15,5 grader utomhus och jag sitter i vardagsrummet i familjen Nilssons villa. Radio Jämtland har nyårsspecial och i köket är det full aktivitet inför kvällens partaj. Jag och Maria åker in till Östersund ikväll för att gå på stor nyårsfest med 125 inbjudna. Cigarr och en liten flaska Bollinger ingår i förberedelserna.

Jag tänkte berätta lite mer om hur julen varit och tänkte avsluta med lite tankar kring vårt gemensamma 2004 för 99mac.

Julen har alltid inneburit en massa resande för mig och så blev det även i år. Pappa är numera Göteborgare och min flickvän Maria åker alltid hem till Föllinge över Jul - cirka 66 mil norr om Stockholm. Dessutom brukar mitt gamla grabbgäng försöka träffas minst två gånger per år och i år innebar det herrmiddag i Färjestaden på Öland lördagen innan Jul. En snabb uträkning gav att det skulle vara närmare att köra bil till norra Italien än att uppfylla alla dessa önskemål: det blev ingen herrmiddag för mig.

Dagen innan julafton föll snöflingor över Göteborg och vi trodde att vi skulle få fira en vit jul, ett halvt dygn senare föll regnet och sköljde bort en del av julkänslan. Även om det är mysigt med julmat och presenter tror jag att jag lika gärna skulle kunna fira julen på en exotisk ö i värmen. Jag är övertygad om att detta förändras den dag då man får egna barn som vill träffa tomten.

Under veckan kring Jul fick jag väldigt gott om tid att slappna av och fundera över året som har gått och vad man skulle kunna förändra nästa år. Ur dessa funderingar skapade jag några nyårslöften som jag ska försöka efterleva:

1. Jag ska bli tydligare. Tyvärr har jag en förmåga att säga "jag ska" istället för "jag skulle vilja" vilket kan skapa lite frågetecken ibland. Jag skulle vilja förbättra mig på denna punkt. Dessutom tänker jag försöka sluta diskutera affärer och arbete med folk, många uppskattar inte "entreprenörsandan" i Sverige. Kanske ska jag börja kalla mig för frilansjournalist istället?

2. Planering. Vi lever i en föränderlig värld och jag tycker det är svårt att planera händelser flera månad i förväg. Det gör mig naturligtvis svårare att leva och arbeta med. Jag har faktiskt redan lagt planering för första halvåret 2004, det blir en utmaning att följa den!

3. Stil. Jag har blivit lite väl bekväm med mig själv och börjat bry mig mindre om utseende och stil. Det vill jag förändra under nästa år även om det svider i plånboken.

Det hade varit kul att höra vad ni har lovat er själva och omgivningen inför 2004, skriv gärna ett inlägg nedan!

I en separat krönika tror jag att andra 99mac-medarbetare kommer berätta om allt som hänt under 2003 i Macvärlden och på 99mac. Vi har blivit ungefär dubbelt så många på ett år, det är ju ett tecken på att vi gjort ett hyggligt jobb. Vad är då planerna för 2004?

- Ny organisation bakom 99mac, Detta är något som diskuterats under en lång tid och för någon vecka sedan sa det "klick!". Vi kommer berätta mer om detta i början på nästa år - mina tankar på att 99mac ska drivas av medlemmarna kommer nog vara förverkligade inom några månader.

- Det blir en relativt stor uppgradering av hemsida och forum när vi lanserar 99mac version 4.0. Jag ser verkligen fram emot det.

- Fler nyhetsreportage och arrangemang, två saker som alla medlemmar uppskattar.

- En tydlig övergång ifrån att endast uppfattas som en internetsida/forum till en verklig organisation som samlar många macanvändare och arbetar för gemensamma mål. Möjligheterna är enorma om man börjar fundera, eller hur?

Vi börjar 2004 med flera roliga händelser: MacWorld Expo 2004 där 99mac finns på plats och tar bilder och gör ett reportage - en liten Expovaka där vi alla diskuterar vad som har lanserats samt att vi passerar 300k gränsen några dagar in på nyåret.

Nu börjar det bli dags att titta på garderoben och fixa till sig. Jag hoppas att ni alla får en väldigt trevlig nyårsafton. Skriv gärna en rad och berätta hur dina planer ser ut för kvällen.

Gott nytt år på er allihopa!

Kommentarer
34 svar

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.

Igår var det hela 40 år sedan det episka rymdäventyret krönte vita duken och skapade historia på ett sätt förändrade en ung 99mac-redaktion.