Bamse ska lära barn om källkritik

Bamse ska hjälpa barn att vara källkritiska på nätet i kommande nummer.

Ett hett ämne under förra året var #källkritik och vikten av inte tro blint på allt som skrivs på nätet. Bamse har genom åren blivit känd för att ta upp rättvisefrågor såsom mobbning, rasism, aga, funktionsvariationer, droger och jämställdhet för barn. Nu ska #Bamse hjälpa barn att navigera i den digitala världen. I ett kommande nummer av Bamse ska läsarna och Lille Skutt få lära sig att inte tro på allt på nätet, rapporterar Kulturnyheterna.

Berättelsen börjar med att Lille Skutt ser ett monster i skogen. Han berättar om monstret för alla han träffar och historien sprids snabbt. Journalisten tillika Lille Skutts fru börjar undersöka påståendena istället för att blint tro på dem.

Idén till historien togs fram av Elza Dunkels som forskar och föreläser om barn och internet tillsammans med illustratören Adam Blomberg och Susanne Adolfsson som skrivit manus. Chefredaktören Charlotta Borelius säger till TT att:

– Med tanke på hur vår mediekonsumtion ser ut i dag så måste man vara källkritisk och man behöver lära sig det här i en tidig ålder.

Bamse kommer fortsätta med den moderna tematiken i nummer framöver som kommer handla om ryktesspridning och att bli oskyldigt anklagad.

Kommentarer
7 svar

Prislappen för Samsungs senaste flagskeppsmodell Galaxy S8 som presenterades i slutet av mars skiljer sig mycket beroende på vilket land du köper mobiltelefonen i.

Kinesiska Huawei gör ett utfall mot marknaden för bärbara datorer med sin Macbook-liknande och tunna Matebook X.

Feral har uppdaterat spelet Sid Meier's Railroads för full kompatibilitet på senaste versionen av Mac OS.

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.