Bamse ska lära barn om källkritik

Bamse ska hjälpa barn att vara källkritiska på nätet i kommande nummer.

Ett hett ämne under förra året var #källkritik och vikten av inte tro blint på allt som skrivs på nätet. Bamse har genom åren blivit känd för att ta upp rättvisefrågor såsom mobbning, rasism, aga, funktionsvariationer, droger och jämställdhet för barn. Nu ska #Bamse hjälpa barn att navigera i den digitala världen. I ett kommande nummer av Bamse ska läsarna och Lille Skutt få lära sig att inte tro på allt på nätet, rapporterar Kulturnyheterna.

Berättelsen börjar med att Lille Skutt ser ett monster i skogen. Han berättar om monstret för alla han träffar och historien sprids snabbt. Journalisten tillika Lille Skutts fru börjar undersöka påståendena istället för att blint tro på dem.

Idén till historien togs fram av Elza Dunkels som forskar och föreläser om barn och internet tillsammans med illustratören Adam Blomberg och Susanne Adolfsson som skrivit manus. Chefredaktören Charlotta Borelius säger till TT att:

– Med tanke på hur vår mediekonsumtion ser ut i dag så måste man vara källkritisk och man behöver lära sig det här i en tidig ålder.

Bamse kommer fortsätta med den moderna tematiken i nummer framöver som kommer handla om ryktesspridning och att bli oskyldigt anklagad.

Kommentarer
7 svar

Spotify arbetar på sin första egna hårdvaruprodukt i form av en uppkopplad enhet, enligt en jobbannons på företagets webbplats.

Samsung är nöjda med intresset kring Galaxy S8, och meddelar att förhandsbokningarna varit "de bästa någonsin".

99mac tänker på framtiden, och vi vill ha er hjälp. Vad tycker ni att 99mac ska vara, och vad ska det inte vara? Prata och diskutera, och hjälp oss att bygga upp något inför morgondagen.

Apple har rekryterat ytterligare en profilerad VR-expert, nämligen Jeff Norris som tidigare arbetat på NASA med projekt kring virtuell och förstärkt verklighet för astronauter.

Premiären för Apples programserie Carpool Karaoke senareläggs och kommer längre fram i år.

Bristande tillgång på komponenter kan skjuta fram produktionen av Apples nästa Iphone till oktober eller november.