Bamse ska lära barn om källkritik

Bamse ska hjälpa barn att vara källkritiska på nätet i kommande nummer.

Ett hett ämne under förra året var #källkritik och vikten av inte tro blint på allt som skrivs på nätet. Bamse har genom åren blivit känd för att ta upp rättvisefrågor såsom mobbning, rasism, aga, funktionsvariationer, droger och jämställdhet för barn. Nu ska #Bamse hjälpa barn att navigera i den digitala världen. I ett kommande nummer av Bamse ska läsarna och Lille Skutt få lära sig att inte tro på allt på nätet, rapporterar Kulturnyheterna.

Berättelsen börjar med att Lille Skutt ser ett monster i skogen. Han berättar om monstret för alla han träffar och historien sprids snabbt. Journalisten tillika Lille Skutts fru börjar undersöka påståendena istället för att blint tro på dem.

Idén till historien togs fram av Elza Dunkels som forskar och föreläser om barn och internet tillsammans med illustratören Adam Blomberg och Susanne Adolfsson som skrivit manus. Chefredaktören Charlotta Borelius säger till TT att:

– Med tanke på hur vår mediekonsumtion ser ut i dag så måste man vara källkritisk och man behöver lära sig det här i en tidig ålder.

Bamse kommer fortsätta med den moderna tematiken i nummer framöver som kommer handla om ryktesspridning och att bli oskyldigt anklagad.

Kommentarer
7 svar

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!

Apple har släppt uppdateringen IOS 10.3 till sitt mobila operativsystem, med nya funktioner och det nya filsystemet APFS.

Tack till Cancerman för detta #nyhetstips!

Samsungs ARM-baserade systemkrets Exynos används nästan uteslutande i företagets egna mobiler, vilket nu visar sig bero på ett gammalt avtal.

Företaget TSMC börjar kontraktstillverka Apples nästa mobilprocessor A11 i april, enligt en rapport från Asien.

Google har skaffat en ny sektion med veckans gratisapp i sin appbutik. Först ut är mobilspelet Card Wars.