Bamse ska lära barn om källkritik

Bamse ska hjälpa barn att vara källkritiska på nätet i kommande nummer.

Ett hett ämne under förra året var #källkritik och vikten av inte tro blint på allt som skrivs på nätet. Bamse har genom åren blivit känd för att ta upp rättvisefrågor såsom mobbning, rasism, aga, funktionsvariationer, droger och jämställdhet för barn. Nu ska #Bamse hjälpa barn att navigera i den digitala världen. I ett kommande nummer av Bamse ska läsarna och Lille Skutt få lära sig att inte tro på allt på nätet, rapporterar Kulturnyheterna.

Berättelsen börjar med att Lille Skutt ser ett monster i skogen. Han berättar om monstret för alla han träffar och historien sprids snabbt. Journalisten tillika Lille Skutts fru börjar undersöka påståendena istället för att blint tro på dem.

Idén till historien togs fram av Elza Dunkels som forskar och föreläser om barn och internet tillsammans med illustratören Adam Blomberg och Susanne Adolfsson som skrivit manus. Chefredaktören Charlotta Borelius säger till TT att:

– Med tanke på hur vår mediekonsumtion ser ut i dag så måste man vara källkritisk och man behöver lära sig det här i en tidig ålder.

Bamse kommer fortsätta med den moderna tematiken i nummer framöver som kommer handla om ryktesspridning och att bli oskyldigt anklagad.

Kommentarer
7 svar

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.