HTC:s nya flaggskepp heter U Ultra och U Play

HTC presenterar sin nya mobiltelefons-serie HTC U, med fokus på en mobil som lär känna dig och anpassar sig efter dina behov och preferenser.

HTC presenterade nyligen U-familjen som består av HTC U Ultra och småsyskonet HTC U Play. De nya modellerna skiljer sig något från HTC:s förra föregående design då telefonernas baksida är kurvad för att likna ytspänning och omsluts av en nätt aluminiumkant som rymmer antennen. #HTC beskriver designen som en sömlös, symmetrisk konstruktion mellan glas och metall på båda sidor. Precis som Apple har HTC släppt den klassiska hörlurskontakten på 3,5 mm. Istället används USB Type-C för att ladda mobilen och lyssna på musik.

HTC U Ultra är utrustad med en skärm på 5,7 tum och HTC U Play är något mindre med sina 5,2 tum. Ultra är utrustad dubbla skärmar där den extra displayen på 2,05 tum befinner sig ovanför huvudskärmen och fungerar som en smart meny för appar, notiser och påminnelser. Här finns också en smart personlig AI-assistent vid namn Sense Companion som anpassas efter dina personliga preferenser och beteendemönster för att skapa en så relevant meny som möjligt. HTC skriver på sin webbplats att:

”HTC U Ultra introducerar en andra skärm som ger dig den information du behöver, till hands. Den stora 5,7 tum phablet-storleken på skärmen gör den här telefonen bra för vanliga vardagsaktiviteter; medan den nya andra skärmen är perfekt för snabb och bekväm tillgång till de saker du använder mest - som dina bästa kontakter, genvägar till appar, händelser och mer.”

Ultra är den mer kraftfulla modellen av de två med processorn Snapdragon 821, en batterikapacitet på 3000 mAh, primärminne på 4 GB och plats för 64 alternativt 128 GB internt lagringsutrymme med möjlighet att utöka detta via minneskort av typen micro-SD. U Play är å andra sidan försedd men den något klenare processorn Mediatek Helio P10, har en batterikapacitet på något lägre 2500 mAh, primärminne på 3 alternativt 4 GB och intern lagring på 32 eller 64 GB.

När det gäller kameran är Ultra utrustad med en baksideskamera på 12 megapixel samt en främre kamera på 16 megapixel. Den bakre kameran är försedd med optisk bildstabilisering och stöd för RAW-format. Det ska även gå att spela in video i 4K med stöd för 3D Audio. Med den främre selfiekameran kan du använda ett läge vid namn Live Make-up eller spela in en röstselfie.

Småsyskonet U Play har både en bak- och framsideskamera på 16 megapixel, med mindre pixelstorlek som avkall i den bakre kameran. Även den är försedd med optisk bildstabilisering och stöd för RAW-format. Det går att spela in video i full HD 1080p. Live Make-up och röstselfie stöds även här.

Den som köper HTC U Ultra eller Play får de trådlösa hörlurarna HTC Usonic på köpet. Dessa analyserar ditt inneröra med en sonisk puls och baserat på detta anpassar sig ljudet efter dina öron. Telefonerna ska lanseras i fyra olika färger, Brilliant Black, Cosmetic Pink, Ice White eller Sapphire Blue.

Mobilen förväntas finnas ute i amerikanska handeln under första kvartalet. Enligt HTC:s svenska pressrelease kommer färgen Brilliant Black finnas tillgänglig i Sverige i slutet på första kvartalet och har ett rekommenderat cirkapris på 7890 kronor för U Ultra och 4890 kronor för U Play.

Specifikationer: HTC U Ultra och U Play

HTC U Ultra

HTC U Play

Mått

162,41 x 79,79 x 3,6 ~7.99 mm

145,99 x 72,9 x 3.5 ~ 7,99 mm

Vikt

170 g

145 g

Färgval

Brilliant Black, Cosmetic Pink, Ice White, Sapphire Blue

Skärmstorlek

5,7 tum

5,2 tum

Upplösning

Quad HD

FHD 1080p

Systemkrets

Snapdragon 821

Mediatek Helio P10

Minne

4 GB

3/4 GB

Lagring

64, 128 GB

32, 64 GB

Kamera fram

16 Mpx, full HD 1080p

Kamera bak

12 Mpx, 4K video

16 Mpx, full HD, 1080p

Anslutningar

USB Type-C

Batterikapacitet

3000 mAh

2500 mAh

SIM-kort

Nano SIM

Ljud

HTC Sonic, brusreducering

Pris

7890 kronor

4890 kornor

Skriven av Amanda Reventlid

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.