miniguide

Därför hoppar Netflix mitt in i programmet

För att underlätta sträcktittning försöker Netflix skrapa bort introt från efterföljande avsnitt i en TV-serie, med blandat resultat.

Genom strömmande videotjänster har det blivit allt mer populärt att titta på en hel TV-serie i klump, så kallad "binge-watching". Både Netflix och flera andra tjänster gör detta enklare genom att automatiskt spela upp nästa avsnitt i en serie när det föregående är slut. I Netflix fall visas en nedräknare på femton sekunder som startar när eftertexterna rullar i ett avsnitt.

Många har säkert däremot noterat att Netflix ibland verkar hoppa några sekunder in i nästa avsnitt, vilket ger en ryckigt och ibland förvirrande upplevelse. Orsaken är helt enkelt att Netflix försöker underlätta följetongen ytterligare genom att automatiskt hoppa förbi avsnittets intro. Traditionellt är introt likadant i varje avsnitt av en serie, och tar upp runt 30 – 40 sekunder i början.

Tyvärr fungerar funktionen inte helt smärtfritt i praktiken. För det första har det blivit allt vanligare att TV-avsnitt inleds direkt med en scen, och att introt kommer först senare. Detta kallas "cold opening" på TV-språk och har som syfte att föra tittaren direkt in i handlingen. Alltså samma sak som Netflix försöker uppnå. För sådana TV-serier brukar Netflix inte hoppa alls, utan hela avsnittet visas inklusive introt som kommer några minuter in. Här hjälper alltså inte funktionen för den som vill skippa introsekvensen, utan det blir till att manuellt klicka sig fram när det kommer.

Ibland funkar det inte

Problemen uppstår dock hos de TV-program som använder ett annat vanligt grepp, nämligen att inleda ett avsnitt med att sammanfatta vad som hänt dittills i handlingen. Oftast är det en överlagd röst som säger "previously on...". Den här sekvensen försöker faktiskt Netflix också klippa bort, med med varierande resultat. I vissa avsnitt försvinner halva sammanfattningen, och i andra lite mer än halva så att avsnittet börjar mitt i introt istället.

Sen finns det andra program där introt är ovanligt kort, och Netflix klipper bort för mycket. Särskilt anmärkningsvärt är de program som Netflix köpt in exklusiva rättigheter till. Dessa brukar tituleras som "A Netflix Original Series", och oavsett hur programmet i övrigt gör med intro läggs en kort Netflix-logga på alldeles i början. Även denna försöker Netlfix autouppspelning klippa bort. I ett lyckat fall syns inte Netflix egen logga alls, utan avsnittet inleds endast med texten "A Netflix Original Series" på svart bakgrund. I andra fall klipps bara halva Netflix-loggan bort, vilket gör att den dyker upp på skärmen någon sekund innan den försvinner.

Att Netflix själva lägger på en sekvens med sin logga inför ett avsnitt, som de sedan klipper bort halva av skulle av många beskrivas som en suboptimal tittarupplevelse.

Vad kan göras?

Det är oklart hur Netflix plattform rent tekniskt fungerar för att avgöra vad som ska hoppas över och inte. En trolig förklaring är dock att det i varje avsnitt finns ett stycke metadata som berättar för spelaren vid vilken tidpunkt videon ska starta. En liknande funktion finns till exempel i Itunes och låter användaren manuellt ställa in vid vilken tidpunkt en viss låt ska starta.

De dåliga nyheterna är att det inte är mycket användaren själv kan göra för att åtgärda ett avsnitt som börjar "på fel ställe". Den enda lösningen i dagsläget är att stänga av autouppspelningen helt och hållet. Då visas hela eftertexterna, och varenda sekund av nästföljande avsnitt. Dock krävs det då att användaren själv klickar för att spela upp nästa avsnitt, något som måhända är en deal breaker för många som tittar bekvämt från soffan.

Visste du detta om TV-intron?

  • Det finns en särskild Emmy-kategori för intron, nämligen Primetime Emmy Award for Outstanding Main Title Design. Bland vinnare märks exempelvis The Man in the High Castle (2016), True Detective (2014), Game of Thrones (2011), Mad Men (2008) och Dexter (2007).

  • Det är inte ovanligt att introsekvensen skapas av ett helt annat produktionsbolag än resten av TV-programmet.

  • Introsekvenser innehåller heller inte sällan spoilers för avsnittet. Ett exempel är att introt ofta avslöjar vilka karaktärer som har huvudrollerna, oavsett om de hunnit få en framträdande plats i handlingen eller inte. Eller kan avslöja återkomsten av en person som länge varit försvunnen i serien.

  • Vanligtvis ändras inte introsekvenserna särskilt mycket under en TV-series gång, men det finns undantag. The Simpsons ändrar introt en smula i varje avsnitt, och Game of Thrones varierar sitt intro beroende på vilka platser avsnittet utspelas på.

Läs mer om introsekvenser på TV Troopes och Wikipedia.

Skriven av Jakob Nilsson

Denna vecka samlas redaktörerna Amanda och Jakob för att prata om Apples nya produkter, frånvaron av ett event, nya appar och ett I-landsproblem.

Ett av världens mest populära operativsystem fyller år, och 99mac säger grattis på födelsedagen med en video som får minnena att väckas till liv.

Apple har öppnat portarna till sin nätbutik, och de produkter som visades tidigare i veckan går nu att beställa.

Twitter överväger att börja ta betalt för vissa premiumfunktioner, bland annat kraftigare analysverktyg och mer detaljerade notiser.

Första avsnittet i dokumentärserien om punkbandet Green Day ligger nu uppe på Spotify.

Nu går det att reagera på meddelanden även i Messenger. Det går även att pinga folk i konversationer i chattklienten.