Uber har problem med cykelbanor

Efter att Uber lanserande självkörande bilar i San Francisco förra veckan har de mottagit en del kritik för bilarnas farliga beteende. Nu erkänner företaget att bilarna har problem med cykelbanor.

Självkörande taxibilar har börjat testas på olika ställen runt om i världen. Taxibolaget Nutonomys testar sådana sedan augusti i Singapore och i slutet av 2016 kommer Nutonomys bilar även till Boston. #Uber har redan provkört självkörande taxibilar i Pittsburg men i förra veckan kom Ubers #självkörande bilar till San Francisco. Sedan dess har flera klagomål på bilarnas säkerhet rapporterats. Bland annat har bilarna setts gör väldigt hackiga stopp innan stoppskyltar, misslyckats att stanna för fotgängare och brutit mot andra trafikregler. Bland annat har videon nedan väckt uppståndelse under veckan. I videon syns en självkörande Uber-bil köra mot rött på en trafikerad gata. Uber själva uppger att denna incident inte är den självkörande bilens fel utan snarare kontrollpersonens fel.

Det senaste klagomålet som har uppmärksammats är hur Ubers självkörande bilar hanterar cykelbanor, rapporterar The Verge. Företaget har fått en varning från Brian Weidenmeier som är San Franciscos cykelförbunds förvaltningschef. Weidenmeier hävdar att han vid två tillfällen sett bilarna göra farliga skarpa högersvängar in i cykelbanor, vilket också bryter på San Franciscos trafikregler. Nu har Uber erkänt att bilarna har problem med att hantera cykelbanor och att de nu jobbar på att åtgärda problemet.

Cykelförbundet tycker att det är oacceptabelt att Uber sätter ut sina bilar för test innan de helt har säkerställt att problemet med cykelbanorna är åtgärdat. Förbundet menar att det borde finnas hårdare riktlinjer och lagar för att testa självkörande bilar i stadsmiljö.