Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Singapore först ut med självkörande taxi

På torsdag blir Singapore den första staden i världen där du kan åka i en självkörande taxi.

Singapore blir imorgon den första staden i världen att erbjuda tjänster av självkörande taxibilar. Förra veckan skrev 99Mac om taxitjänsten Uber som ska börja testa självkörande taxibilar i Pittsburgh med början i september. Taxibolaget Nutonomy i Singapore slår därmed Uber med några veckor.

Även om självkörande bilar redan har testkörts på offentliga vägar i flera år blir det här första gången som privatpersoner erbjudsatt åka med på testresorna. Till en början kommer sex stycken självkörande bilar köra runt på Singapores gator. Företagets mål är att kunna utöka verksamheten till 12 bilar i slutet av året.

De självkörande taxibilarna kommer dessvärre inte kunna köra dig vart du vill i Singapore. Bilarna kommer inledningsvis att vara begränsade till det cirka 6,5 kvadratkilometer stora affärsdistriktet i Queenstown som kallas ”one north”. Det kommer dessutom finnas specifika upphämtnings- och avstigningspunkter. För att kunna åka med de självkörande taxibilarna måste passageraren ha fått en inbjudan från Nutonomy.

Gratis resor under testperioden

Själva bilarna är modifierade Renault Zoe och Mitsubishi-MIEV-bilar. Under testperioden kommer dock inte taxibilarna vara helt obemannade. Det kommer att sitta en chaufför som är beredd att ta ratten om det skulle behövas samt en forskare som övervakar fordonets datorer.

I nuläget kommer inte passagerarna behöva betala för taxiresan men på sikt hoppas Nutonomy göra tjänsten så pålitlig att den extra chauffören inte ska behövas och att företaget kan börja ta betalt för taxiresorna. Planen är också att utöka upphämtnings- och avstigningspunkterna samt att de självkörande taxibilarna ska kunna köra runt i hela Singapore (och i många fler städer världen runt).

Det kan dock dröja länge innan självkörande taxibilar kommer till Sverige. Tidigare i somras skrev 99Mac om att datainspektionen sågade förslaget om tester av självkörande fordon på svenska vägar.

Skriven av Amanda Reventlid

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.