Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide

Allt du behöver veta om USB‑C

USB-C börjar nu dyka upp lite varstans, både på datorer, tillbehör och även plattor. Vi går igenom och berättar allt du behöver veta om den nya tekniken. Nu uppdaterad med den senaste informationen!

Inledning

USB Type-C, eller kort och gott USB-C, blir en allt vanligare anslutning på både datorer och tillbehör. Kontakten är mångfaldig och har flera stora fördelar, men det finns också problem.

Tanken med USB-C är att erbjuda en enda typ av port för alla slags anslutningar, både för bild, data och laddning. Dessutom stöder dessa portar även tekniken Thunderbolt 3 som ger blixtsnabb dataöverföring.

Men vad är USB-C egentligen, och för den delen, vad är Thunderbolt 3? Vad kan man göra med denna portar, och vad kan man inte göra? Detta och andra frågor går vi igenom i denna artikel.

En port för att förena dem alla
Apples tidigare datormodeller, vilket även gäller tillverkare av pc, har traditionellt sett använt sig av specifika portar för specifika ändamål. För att ansluta externa hårddiskar, möss, optiska läsare med mera användes de traditionella USB-portarna.

För att ansluta till externa lagringsenheter med högre hastigheter användes Thunderbolt 2, som dessutom kunde anslutas till skärmar där Displayport-tekniken användes. Du kunde även ansluta till skärmar via HDMI, och skulle datorn laddas gjordes detta via en dedikerad Magsafe-port.

Med en rad olika portar användes också en rad olika sladdar för att ansluta de olika enheterna till motsvarande portar på datorn. Den stora tanken med USB-C är alltså att ändra detta till att allt ska utföras över en enda kontakt.

Översikt USB-typer

USB-C är den senaste anslutningen med USB-standarden. USB står för Universal Serial Bus och utvecklades under 1990-talet för att ersätta äldre anslutningar så som SCSI, serie- och parallellportar. Rent fysiskt har det under åren kommit flera varianter av USB-kontakter; den vanligaste och mest bekanta är förmodligen USB Type-A. USB Type-C är den senaste anslutningen, och är mindre än de flesta tidigare USB-portar. En annan praktisk fördel är att USB-C-kontakten är vändbar, och går att ansluta åt båda hållen.

USB-C är alltså en port, dels den fysiska utformningen av porten och dels hur kontakten inuti ser ut. Det som kan vara förvirrande är att en rad olika tekniker kan användas över en sådan port.

Kommentarer
41 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.