Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Q4 2016

Höjdpunkter från Apples kvartalsrapport

Apples vd Tim Cook svarade på frågor i samband med gårdagens kvartalsrapport, och gav vaga ledtrådar om framtiden.

Under gårdagen offentliggjorde Apple sina resultat för räkenskapsårets fjärde kvartal. Förutom själva siffrorna svarade också Tim Cook på frågor från Apples investerare, och i vanlig ordning går en del intressant information att utläsa ur hans svar. Här är några höjdpunkter från rapportens frågestund:

"Det går att kombinera AI och användares integritet"

Tim Cook fick en fråga om Apples digitala assistent Siri, och balansen mellan datainsamling och användares integritet. Cook svarade att Siri nu tar emot över 2 miljarder förfrågningar varje vecka och att Apple troligtvis är det företag som skeppat flest enheter med inbyggd röstassistent. Hur många som faktiskt använder röstfunktionerna gick han dock inte in på.

Tim Cook lyfte också fram Apples satsningar på att göra Siri tillgängligt i fler länder än USA, ett område där konkurrenter som Google och Amazon ligger efter. Cook sade också att Siri förmodligen är mer användbar i en mobiltelefon än i en särskild hemmaenhet. Trots detta medgav han att enheter så som Amazon Echo har en marknad, men att digitala assistenter i mobiler kommer att vara större.

Tim Cook avfärdade också tanken på att en effektiv AI-lösning kräver att användares integritet kompromissas. Många bedömare anser att Googles smarta tjänster ligger före konkurrenter just på grund av en massiv datainsamling. Gällande säkerhetsaspekten säger Cook:

– Balansen mellan integritet och AI är en lång diskussion, men på en högre nivå är det en falsk motsättning. Vissa vill att du ska tro att du måste ge upp ditt privatliv för att en AI ska kunna hjälpa dig, men vi köper inte det. Det kanske kräver mer arbete, och mer tankeverksamhet för oss, men jag anser inte att vi ska ge upp vår integritet. Det är som den urgamla debatten om privatliv och säkerhet. Du ska få båda. Du ska inte behöva göra det valet.

Om Apples bilplaner, och framtiden

Tim Cook blev också tillfrågad om Apples omtalade projekt att bygga en självkörande bil. Cook avslöjade givetvis inte Apples planer, men sade att bilbranschen är "intressant". Cook sade också att Apple satsar mer än tidigare på forskning och utveckling, och att det är ett sätt att "självsäkert investera i framtiden". Cook säger:

– Vi undersöker alltid nya möjligheter och bilar är ett område där det är tydligt att många nya teknologier kommer att bli tillgängliga... eller kommer att revolutionera bilupplevelsen. Det är intressant ur det perspektivet. Men vi har definitivt inget att tillkännage idag.

Tim Cook sade också att Apple som företag "har en mycket tydlig känsla" över åt vilket håll utvecklingen är på väg. Han säger att företaget är agilt och att de snabbt kan skifta fokus och flytta runt sina anställda utifrån var det behövs. Enligt Cook har Apple en mycket stark produktstrategi inför de närmasten åren, men att de naturligtvis inte vill avslöja den i förtid.

Slutligen gav Cook flera ledtrådar inför torsdagens mediaevent. Han inledde frågestunden med att säga att Apples kunder "kommer att älska" det som visas upp på torsdag. Senare som svar på en fråga om de vikande Mac-försäljningen sade Cook att Apple trots det hade den största användarbasen för Mac i företagets historia i september. Han sade också att Apple har "mycket spännande nyheter" för nuvarande och framtida Mac-ägare mycket snart.

Apples mediaevent är på torsdag klockan 19:00 svensk tid, och det kommer att sända live över nätet.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.