test

Docka din Macbook med Club 3D

Dockningsstationen från Club 3D levererar en totalt ospännande, men funktionell, lösning för dig som vill ansluta din Macbook. 99mac testar, och passar även på att känna på en USB-kabel.

Vissa produkttester är lättare att skriva än andra. Nya produktkategorier med oväntade användningsområden, rejält uppdaterade datormodeller som integrerar banbrytande teknologi eller bara en djärv ny design.

Adaptrar är det däremot väldigt svårt att vara entusiastisk inför. Det är en näst intill helt ospännande kategori, där fokus i princip helt och hållet handlar om funktionalitet och pris. Funkar den? Vad kostar den? Svaret på de två frågorna brukar vara ett tillräckligt underlag för att motivera ett köp eller inte.

USB Mini Dock från Club 3D fungerar, och den kostar . Det innebär att den gör samma jobb som Apples egna USB Type-C-adapter, men är femtio kronor billigare. Den är i gengäld också lite större och klumpigare.

Gör sitt jobb

Låt oss gå in lite mer på djupet vad gäller funktionalitet. USB Mini Dock ansluter till en USB Type-C-port i datorn och ger anslutningsmöjligheter till HDMI, normalstor USB samt en USB Type-C. Alltså en perfekt kompanjon till Apples Macbook, som bara har en USB Type-C-port (och en hörlursport). Med den här dockningsstationen kan du ansluta till en TV eller extern bildskärm med HDMI, koppla in alla möjliga typer av tillbehör som hårddiskar eller USB-fläktar och samtidigt ha din datorladdare ikopplad.

Det är alltså potentiellt sett en väldigt användbar produkt, beroende på hur du brukar använda din Macbook. Den är bara inte särskilt nervkittlande. Jämfört med Apples vita USB-C Digital AV Multiport-adapter är den också tjock och känns billigt plastig. Därför blir jag också förvånad när jag upptäcker att Club 3D:s adapter kostar nästan lika mycket som Apples – bara en femtiolapp mindre.

Club 3D USB Mini Dock är något större än en tändsticksask, och USB Type-C-kabeln går att vika ihop vid förvaring vilket gör den till ett nätt litet paket att ha i datorväskan eller jackfickan. Apples adapter är i gengäld plattare och mindre totalt sett, men lite längre. Apples adapter är vit, men Club 3D:s är svart. Vad gäller utseende och design är det upp till var och en att välja vilken som är snyggast.

Funktionsmässigt är det dock några saker som skiljer de båda produkterna åt. Club 3D USB Mini Dock har officiellt stöd för Windows-enheter vilket Apples adapter inte har (men jag är ganska säker på att den skulle fungera). USB-anslutningen på Club 3D har också stöd för USB 3.1 generation 2, vilket innebär en teoretisk överföringshastighet på upp till 10 Gbps. Apples variant har bara stöd för USB 3.1 generation 1, det vill säga en hastighet på upp till 5 Gbps. Detta speglar dock att Apples Macbook (även årets modell) bara har stöd för generation 1. Har du endast tänkt använda adaptern till en Macbook kommer det inte att gå snabbare med Club 3D:s adapter, men den är mer framtidssäker.

USB Mini Dock har dessutom stöd för bildskärmar med en upplösning upp till 4096 x 2160 pixlar i 60 Hz. Apples adapter har endast stöd för den upplösningen i 30 Hz, vilket eventuellt kan göra Club 3D:s produkt till ett bättre val beroende på vilken skärm du vill ansluta till. I den vanliga HD-upplösningen 1080p klarar båda produkterna 60 Hz.

USB Type-C-kabel

Med vårt testexemplar skickade Club 3D också med en USB-kabel att testa. Den är 0,8 meter lång, den är svart (matt svart rentav) och kort sagt en FNK (fullt normal kabel) med USB Type-C-anslutning i båda ändarna. Den kostar . Apple erbjuder en alternativ produkt i form av en vit kabel som är två meter lång och kostar 295 SEK. På Kjell & Company finns också en liknande kabel (svart) på en meter för 180 SEK. Kjell har dessutom en kortare kabel på 0,5 meter för 150 SEK.

Prestandamässigt har både Kjells kabel och Club 3D:s stöd för USB 3.1 generation 2, det vill säga överföringshastigheter på upp till 10 Gbps. Apples kabel anger bara stöd för för USB 3.1 generation 1 (alltså upp till 5 Gbps). Det är en nackdel såklart, men som tidigare nämnts: om kabeln ska användas till Apples Macbook har datorn i sig också bara stöd för den lägre hastigheten.

Utifrån behov är det därmed lätt att göra ett informerat val enligt följande:

  • Vill du ha en vit kabel? Köp Apples.

  • Vill du ha den längsta kabeln? Köp Apples.

  • Vill du ha en svart kabel? Köp på Kjell & Company.

  • Vill du ha den billigaste kabeln? Köp på Kjell & Company.

  • Vill du ha den kortaste kabeln? Köp på Kjell & Company.

  • Vill du ha den snabbaste kabeln? Köp från Kjell eller Club 3D.

  • Vill du ha en kabel längre än 0,5 meter men kortare än 1 meter? Köp kabeln från Club 3D.

Sammanfattning

Club 3D erbjuder USB Type-C-tillbehör som är helt adekvata, och prestandamässigt har de några fördelar framför Apples alternativ som dock inte Apples datorer i dagsläget kan utnyttja. Club 3D:s tillbehör är billigare än Apples, men bara marginellt och det finns andra alternativ på marknaden som är ännu billigare. Det är därför svårt att hitta något riktigt bra skäl till att välja just Club 3D:s kabel framför något annat märke. Många föredrar säkert Apples tillbehör på grund av utseendet och för att de är särskilt utformade till Apples datorer. Andra föredrar att komma så billigt undan som möjligt. Med en prissänkning på någon hundralapp skulle de här tillbehören bli betydligt mer attraktiva.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.

Nu finns Oneplus 5 att köpa hos svenska återförsäljaren Webhallen. Tidigare har den bara funnits via tillverkarens egna webbsida.

Apple fortsätter att satsa på eget videoinnehåll till Apple Music. Nu har de anställt Matt Cherniss, som tidigare varit chef för WGN America och Tribune Studios.