Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Var är mina ballonger?

Försöker du skicka ballonger, fyrverkerier och andra animerade meddelanden i nya IOS 10? Om det inte fungerar kan det bero på en inställning du gjort tidigare.

En av paradfunktionerna i Apples nya mobiloperativsystem #IOS 10 är möjligheten att skicka Imessage-meddelanden med olika typer av animerade effekter. För att skicka ett meddelande med en effekt ska du hålla nere den blå skicka-knappen i chatten, och därefter välja effekt. Många användare som installerat det nya systemet har dock inte fått detta att fungera, och inte heller finns någon inställning som reglerar det hela. Inte heller animeras mottagna meddelanden, utan det står bara i text att ett meddelande skickats till exempel "med laser" eller "med en smäll".

Vad beror problemet på? Jo, om du inte kan skicka meddelanden till dina vänner i osynligt bläck eller med ballonger över hela skärmen så kan det bero på att du aktiverat Minska rörelse på din Iphone. Detta introducerades förra året med IOS 9, och var en respons på att många användare uppgav att de blivit åksjuka av de många animationer som Apple introducerade då i systemet. Genom att slå på begränsningen blir det mindre liv och rörelse på hemskärmen, och många användare har säkert föredragit detta även om de inte blev illamående.

Men denna funktion gör också att de nya animationerna i Imessage inte visas. För att i dagsläget kunna använda dessa måste funktionen minska rörelse stängas av. Det betyder att du också får tillbaka appar som utvidgas på skärmen när de öppnas, och parallax-effekten på bakgrundsbilden.

Den som blir irriterad av detta kan dock glädja sig med att Apple inför nästa uppdatering av IOS 10 verkar ge sina användare möjligheten att reglera Imessage-effekterna och ändå tillåta minskad rörelse i övrigt. I betaversionen av IOS 10.1 finns nämligen ett extra reglage när minska rörelse är aktiverad, som kallas Auto-play Message Effects. I betaversionen gör dock knappen ingenting, men det tyder på att Apple planerar att infoga möjligheten att skicka meddelanden med ballonger och laser, och samtidigt inte bli åksjuk av att använda systemet.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.