99mac testar Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Snabbare processor, bättre batteritid, vackrare skärm, men ingen hörlurskontakt. 99mac har testat Apples nya flaggskepp.

Inledning

Uppdaterad: Mer information om prestandatesterna har lagts till. (2016-09-22). Data från batteritester har lagts till (2016-09-30).

Det är knappast någon underdrift att Apples kalenderår kan delas in i tiden före och efter höstens Iphone-släpp. Hela året fram till september är en stadigt ökande ström av rykten och förhandsuppgifter. Därefter släpps telefonerna, och under någon månad kokar internet över av uppackningsvideor, tålighetstester och intryck. Inom kort börjar cirkeln om med de första ryktena om hur nästa års Iphone kommer att vara.

Det här är förståeligt. Iphone är, och lär förbli, inte bara Apples mest populära produkt utan den mest framgångsrika teknikprylen någonsin. Kanske rentav den mest framgångsrika konsumentprodukten överhuvudtaget. Det här är både en välsignelse och en förbannelse för #Apple. Visserligen är det givetvis trevligt att ha en produkt som säljer flera miljoner exemplar på en helg. Men det innebär också att Apple mer eller mindre kan bestämma vad som ska bli standard. När Apple bestämmer sig för att hörlursporten är passé, då blir det så, och resten av branschen lär följa efter, först hörlurstillverkare och sedan andra mobilmakare.

De kan inte annat, för alternativet är att inte längre kunna erbjuda tillbehör som är kompatibla med ett ekosystem som Apple säljer runt 40 miljoner exemplar av varje kvartal. Ett ekosystem med en användarbas på över en miljard enheter. Om några år kommer större delen av den basen att ha enheter som saknar hörlurskontakt, så givetvis kommer trådlösa hörlurar att bli ny standard. Förhoppningsvis innebär det att ljudkvaliteten nu snabbt förbättras.

Å andra sidan är det nästan omöjligt för Apple att släppa en ny Iphone-modell och inte mötas av reaktioner som "det var inte så mycket nytt" eller "sämsta Iphone-uppdateringen hittills". Så här har det varit ända sedan den första versionen av Iphone släpptes 2007, och lär fortsätta även kommande år.

Men nu med #Iphone 7 och Iphone 7 Plus finns det faktiskt flera skäl än på länge att prata om ett ödesår för Apple. Dels har försäljningen av Iphone detta år minskat för första gången någonsin. Dels behåller Apple för första gången samma grundläggande design för tredje året i rad. Och nu har Apple som sagt också tagit bort vår älskade hörlurskontakt. Så frågan är, är detta Apples sämsta Iphone-uppdatering hittills, eller den bästa?

Designen

Låt oss börja med designen. Ja, vid en snabb blick är Iphone 7 svår att särskilja från en Iphone 6S, som i sin tur var i stort sett identisk med Iphone 6. Det finns två nya färger att välja på (båda svarta), och detaljer har finputsats. De kontroversiella antennstrecken på baksidan har nästan helt dolts, och den utstickande kameran har fått rundade kanter som gör den mindre iögonfallande men som också får telefonen att mer likna konkurrenternas Android-modeller. Den som lärt sig att S-modellerna av Iphone betyder bättre prestanda och enstaka nya funktioner, och att "de stora" nummeruppgraderingarna betyder ett helt nytt utseende får lära om. Om du inte väljer gagatsvart lär förbipasserande folk på gatan knappast märka att du var först ut med Iphone 7.

Vad har då Apple vunnit på att behålla Iphone 6-chassit en tredje generation? För det första har de blivit experter på formen, och Iphone 7 är både betydligt mer stryk- och trycktålig än sina föregångare och dessutom vattentålig. Därtill har Apple kunnat lägga energi på att istället maximera insidan. A10-processorn är upp till 50 procent snabbare än sin föregångare A9, och dubbelt så snabb som A8. Batteritiden är i snitt två timmar längre med Iphone 7 jämfört med Iphone 6S. Trots det är bildskärmen ljusstarkare, kameran är bättre, grafikprestandan högre, mobildatan snabbare. Faktum är att utseendet nästan är det enda som inte ändrats med Iphone 7.

Apple har dessutom rört sig ännu lite närmare sin egen idealbild av en teknikprodukt. Nämligen minimalt antal rörliga delar och få eller inga anslutningar. Det är inte nödvändigtvis samma ideal som miljontals konsumenter har, och eventuella fördelar kan diskuteras. Men vi kan åtminstone enas om att Apple är ärliga och öppna med sin filosofi. Framtiden är trådlös, och ju färre rörliga delar desto mer sällan går produkten sönder. Behovet av små adaptrar är ett tillfälligt ont på vägen till en hermetiskt tillsluten och trådlös värld.

Kommentarer
35 svar
Amanda Reventlid
Min hemliga dröm är att alla en dag ska vara cyborgs. Fascineras mycket av digital livsstil och gillar tv-spel. Pillar gärna itu saker för att se hur de funkar med varierat resultat.
Jakob Nilsson
Redaktör på 99mac som varit hängiven Mac-användare sedan 1992 och använder de flesta delarna av Apples ekosystem. Intressen förutom teknik är bland annat spel, musik och bakverk. Lyssnar gärna på vinylskivor.
Thomas Ytterberg
är redaktör som kan allt om displaykalibrering.

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.