99mac på plats för IFA 2016

Redaktörerna Jakob Nilsson och Andreas Eklöv befinner sig i Berlin för 2016 års tappning av teknikmässan IFA, och delar med sig av sina förhoppningar.

Den tyska teknikmässan #IFA bjuder varje år på en uppsjö av tekniska nyheter. Allt från mobiltelefoner till klockor, smarta hemmet, drönare, det senaste inom tv-världen och mycket mer kommer att visas upp under de kommande dagarna. Frågan är då exakt vad vi kan tänkas få se under dessa dagar, och vad är det vi vill se egentligen. Två av 99mac:s redaktörer är på plats i Berlin för att bevaka mässan, och har funderat på just sina förhoppningar om vad som ska visas.

Jakobs förhoppningar:

För mig blir det här första besöket, men IFA-mässan själv är gammal. Internationale Funkausstellung Berlin som den heter, alltså ungefär internationella radioutställningen, slog upp portarna första gången redan 1924. På mässan har revolutionerande produkter visats upp under åren, som till exempel tv-apparater med katodstrålerör (1931) och den första kassettbandspelaren (1963). Frågan är om vi vågar hoppas på något lika omvälvande detta år.

För 2016 känns än så länge som lite av ett mellanår när det gäller den tekniska utvecklingen. De coola nya teknologierna har lyst med sin frånvaro, och de nya produkter vi sett har framförallt handlat om små uppgraderingar. Lite bättre batteri, något snabbare processor, men inget som får en att tappa hakan. Av allt att döma kommer även Iphone 7 som kommer nästa vecka vara en förbättrad variant av Iphone 6S snarare än något helt nytt.

Fast vem vet, kanske blir vi överraskade? Nånstans i en monter på den gigantiska utställningslokalen Messe Berlin kanske vi hittar den där prylen som golvar oss. En smart och fiffig produkt som vi bara måste ha. Någonting som använder befintlig teknik på ett helt oväntat och innovativt sätt, eller en helt ny teknologi som flyttar världen ännu ett steg närmare science fiction.

Drömma går ju - men vi ska absolut hålla utkik efter nästa fantastiska grej!

Andreas förhoppningar:

Eftersom många av de stora företagen inom mobil- och prylsegmentet har visat sina stora flaggskepp inför mässan, och Apple visar företagets nästkommande produkter efter mässan, så tror jag dessvärre att mycket av det som visas blir väntade uppföljare till vad vi redan har. Det skulle inte vara en så stor chock om Samsung visar upp klockan Gear S3, vilket det ryktats om friskt inför mässan. Rykten vill även göra det gällande att Sony ska visa upp den kompakta telefonmodellen Xperia X Compact, vilket känns ganska troligt, och kanske även ett nytt flaggskepp vid namn Xperia XZ.

Företag som Huawei och HTC kommer kanske också visa nytt i mobilväg. Vi kommer nog också få se en del tv-apparater som skryter med det senaste inom 4K- och OLED-sfären med stöd för allehanda imponerande HDR-tekniker. Det ska absolut bli kul att se dessa produkter om de visas upp, men det jag ser fram emot mest är alla de där produkterna som vi inte känner till, de roliga överraskningarna som kanske inte skapar störst rubriker men som höjer på ett och ett annat ögonbryn. Det skulle exempelvis vara kul om några Android-tillverkare kunde visa upp lösningar för VR-plattformen Daydream, och telefoner som stöder detta.

Det har ju exempelvis ryktats om att de HTC-tillverkade Nexus-telefonerna Marlin och Sailfish kan visas upp, och dessa skulle kunna vara demonstrationsplattformarna för Daydream-upplevelsen. Jag skulle också gärna se att Sony passar på att kombinera framgångarna med spelkonsolen Playstation 4 med den kommande VR-plattformen Playstation VR som draglok för deras haltande mobilsegment. Sony har länge kämpat med att få till en lyckad synergi mellan företagets olika produktsegment, och när nu ett område går så bra är det ett ypperligt tillfälle att satsa.

Men mest hoppas jag på den där helt oväntade presentationen och produkten som jag inte kan föreställa mig. Det är dels roligast för mig som tekniknörd, men också roligast att rapportera om.

Det var redaktionens egna gissningar och förhoppningar. Vad är ni mest sugna på att se och vad tror ni mest sannolikt kommer visas upp under årets IFA-mässa? Dela gärna med er om era tankar i kommentarerna nedan.

Det går numera att direktsända videoinnehåll i Facebook från datorer. Funktionen får även bredare stöd för att fungera med externa strömningsprogram.

Snart får Google Maps en funktion där du lättare kan berätta för dina vänner exakt var du befinner dig eller när du borde vara framme.

Efter att en hackergrupp hotat att radera hundratals miljoner IOS-enheter svarar nu Apple med ett officiellt uttalande.

Apple köper automatiseringsappen Workflow som har blivit hyllad för sitt komplexa men lättillgängliga verktyg. Appen har nu gjorts gratis i IOS.

Efter att ha höjts till skyarna rasar nu aktien för Fingeprint Cards AB, efter att företaget varnat för ett ännu sämre kvartal än väntat.

Bildredigeringsappen Snapseed har fått nya funktioner i uppdatering. Bland annat har nu appen ett filter för dubbelexponering och en funktion som gör att det går att ändra ställning genom tredimensionella modeller.