Hörlurarna Sudio Vasa Blå

De trådlösa hörlurarna Sudio Vasa Blå passar riktigt bra för vardagslyssning till och från jobbet. 99mac testar vad du får för strax under tusenlappen.

Utbudet av trådlösa lurar blir allt större och det är kanske inte så konstigt med tanke på allt sladdtrassel kring trådbundna lurar. Sudio heter ett Stockholmsbaserad företag som skickat ett par av lurarna med namnet Vasa Blå till 99mac:s testlabb för provlyssning.

I förpackningen

Sudio Vasa Blå är så kallade in ear-lurar som levereras med fyra extra silikonproppar i olika storlekar, en laddningsladd och ett metallclip. Det medföljer också ett litet läderfodral i samma färg som lurarna för förvaring när du inte använder hörlurarna.

Våra testlurar är i blå med detaljer på snäckorna i rosa guld. En bit nedanför varje snäcka sitter en rektangulär "klump" på den platta sladden, på ena sidan finns batteriet och på den andra en kontroll med tre knappar och en mikrofon.

Att komma igång är inte särskilt komplicerat. Genom att hålla in mittenknappen på kontrollen startar lurarna och de går att hitta i Bluetooth-menyn i exempelvis din smarta mobiltelefon. När parkopplingen är gjord behöver du bara starta lurarna med ett lite kortare tryck så ansluter de automatiskt till samma enhet igen om de är inom räckhåll.

Ljud och användning

Under ett par dagar har lurarna följt med mig till och från jobbet. Det är skönt att slippa en sladd ner till mobilen och praktiskt med kontrollen på lurarna så det går snabbt att justera volymen eller svara på samtal.

En batteriikon för lurarna syns längst upp i menyraden på min telefon vilket också uppskattas då det går att förutse när det är dags för laddning. Tillverkaren uppger att batteriet ska räcka till omkring åtta timmars lyssnande och det stämmer riktigt bra enligt mina erfarenheter. Resan till och från jobbet tar dörr till dörr omkring 50 minuter enkel väg. Under restiden har jag lyssnat på Spotify eller poddradio – oftast med "lagom" volym, vilket är någonstans kring mitten av reglaget på min Iphone. Batteriet har oftast räckt lite mer än en arbetsvecka utan att jag behövt ladda.

Jag är inte helt kompis med passformen på silikonpropparna som följer med, mina öron är antingen någonstans mellan två storlekar, eller så är det batteriet och kontrollen som drar så pass att snäckorna glider ur lite. Under testperioden har jag däremot inte faktiskt tappat någon snäcka, utan det har räckt med att trycka till dem när jag märkt att basen börjat bli klenare eller omvärldsljudet börjat sippra in för mycket.

Lurarna känns inte tunga i öronen, de väger enligt vågen i testlabbet 14 gram, och när de väl sitter på plats är de bekväma att bära. Jag tänker för det mesta inte alls på att jag har dem på mig.

För vardagslyssning på musik eller poddradio känns Vasa Blå som ett vettigt alternativ för den på jakt efter trådlösa lurar med en rimlig prislapp, men mina mindre bekymmer med passformen gör att jag tar med något annat till träningen.

När jag inte aktivt lyssnar på lurarna blir de hängande runt halsen, men med mindre än att jag sätter ihop sladdarna med metallclipset som medföljer (vilket inte känns helt smidigt) så finns det inget som håller ihop lurarna och jag får gå runt lite nervös för att tappa dem. En del andra tillverkare har löst det där med magneter eller genom att snäckorna kan krokas i varandra och det saknar jag här.

Hur låter då Vasa Blå? Jag kan inte klaga på något faktiskt, min favoritmusik låter som den brukar. När jag får lurarna att sitta så där perfekt som in ear-lurar ska, finns det precis lagom med bas. Jag hör till dem som inte gillar lurar där basen är det dominerande, men den ska ju så klart vara där och göra sitt till helheten.

Jag har en väldigt bred musiksmak och har lyssnat på både akustiskt, rock, pop och ja, säkert en hel drös av andra musikgenrer under min tid med Vasa Blå, tycker att de sköter sig utan anmärkning för att vara ett par vardagslurar med primärt användningsområde ute bland folk, tunnelbanevagnar och enstaka byggarbetsplatser.

Summering och omdöme

Sudio Vasa Blå är ett par smidiga lurar som passar riktigt bra till vardagslyssningen. För strax under tusenlappen är de dina och både ljud och batteritid lever upp till mina förväntningar.

Trivs du med in ear-lurar finns inget särskilt att fundera över om prislappen passar din plånbok, men personligen vill jag inte alltid vara så avskärmad från omvärlden som man blir med de här silikonpropparna i öronkanalerna och skulle därför själv se till att ha tillgång också till ett par alternativa lurar för sådana tillfällen.

Fördelar
+ Bra batteritid
+ Smidiga små öronsnäckor
+ Prisvärda

Nackdelar
− Glider ur öronen
− Saknar smidigt fäste för förvaring runt halsen

Namn
Vasa Blå
Tillverkare
Sudio
Pris
Funktioner
Trådlösa Bluetooth-lurar (Bluetooth version 4.1) med 3-knappars fjärrkontroll. Ca 8 timmars batteritid, 10 dagar standby. Laddas fullt på 2 timmar. Fyra storlekar på "gummihattarna". Finns i färgerna svart, vitt, blått och rosa, alla med guld detaljer.
Vikt
14 gram
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
16 svar

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.