snabbtest

B&O Play H5

B&O Play H5 är ett par snygga och smidiga trådlösa hörlurar, som dock inte är utan brister i ljud och batteritid.

B&O Play är Bang & Olufsens konsumentinriktade märke för hörlurar och högtalare, med en prislapp som är relativt lindrig jämfört med Bang & Olufsens övriga sortiment. Idag lanserar företaget sina första trådlösa in-earlurar i form av B&O Play H5. 99mac har testat och provlyssnat.

Design

Det grundläggande problemet med trådlösa hörlurar är att de kräver ett batteri, och ett batteri kräver utrymme. I större omslutande hörlurar är detta ett mindre problem, men för små in-earlurar resulterar det ofta i alltför klumpiga don som gör att användaren känner sig som karaktären Lobot i Star Wars-filmen Rymdimperiet slår tillbaka.

B&O Play undviker skickligt att ramla i den fällan, och designen håller dansk standard. Hörlurarna är riktigt smäckra, och bara marginellt större än trådbundna in-earlurar. Kompromissen ligger dock i att de två inbyggda batterierna är relativt klena på bara 50 mAh styck (en i vardera lur).

Sladden som går mellan de två lurarna är täckt i mönstrad textil, och är enligt mig riktigt snygg. Det gör att hörlurarna känns både slitstarka och är bekväma att ha runt halsen när de inte används. De båda hörlurarna går att fästa ihop med varandra med hjälp av en magnet, så att det hela bildar ett halsband – smidigt! När magneterna fästs i varandra pausas också uppspelningen automatiskt och hörlurarna sätts i vila för att spara ström.

Funktion

Ett annat vanligt problem som jag själv upplever med Bluetooth-hörlurar är att ljudkvalitén ofta inte kan mäta sig med trådbundna lurar. Ljudet låter alltför tunnt och komprimerat för min smak, även om det givetvis skiljer sig åt väldigt mycket mellan olika modeller, precis som det gör med vanliga hörlurar.

B&O Play H5 låter riktigt bra för sin storlek, och får särskilt höga betyg för att hålla ljudbilden mjuk och inte så taggig som var en brist jag noterade i de trådlösa Beats Powerbeats 2 Wireless som testades i oktober förra året. I jämförelse klarar H5 höga diskanter betydligt bättre, utan att för den skull tappa tryck i basljud. Även på lite högra volymer låter H5 bra, där samma låt i Powerbeats-lurarna var nästan olyssningsbar. Céline Dions väsande S-ljud i The Power of Love känns inte längre som dolkstötar utan precis så sliskig och överproducerat slät som en powerballad från tidigt 90-tal ska vara.

Den gyllene standarden att jämföra med är annars de trådbundna T20i från RHA, som 99mac testade i april och som överöstes av välförtjänt beröm för sitt suveräna ljud. Jämfört med dessa låter B&O Play H5 tydligt tunnare, framförallt i basljudet, och har inte samma detaljrikedom eller omfång. Då är dessutom RHA T20i några hundralappar billigare än H5.

Fördelarna med B&O Play H5 ligger i att de är väldigt smidiga att hantera tack vare avsaknaden av en sladd som måste gå ner i fickan. Mitt omdöme här blir att H5 låter bra, men inte lika bra som mina favoriter från RHA. Om nästa Iphone tappar hörlurskontakten som rykten envist hävdar skulle däremot genast B&O Play H5 bli ett seriöst alternativ.

En annan nackdel med trådlösheten är batteritiden, och här har B&O Play lagt sig i underkant av vad som är godkänt. Batteritiden är upp till fem timmar, något som möjligtvis går att nå med uppspelning på lägre volym. I stadens och kollektivtrafikens störande ljud måste jag skruva upp volymen en del, och min uppskattning är att jag får ut kanske 3–4 timmars ljud ur lurarna. Det är inget praktiskt problem så länge användandet begränsas till resor till och från jobbet, och så länge en extra laddningsstation inhandlas till skrivbordet på kontoret. Vid längre resor riskerar lurarna helt enkelt att få slut på ström. Det här är ännu en kompromiss som trådbundna hörlurar inte behöver lida av.

Omdöme

Det finns mycket att gilla med B&O Play H5. Jämfört med många andra trådlösa lurar i samma storlek imponeras jag av att de inte känns stora och tjocka, utan smidiga och trevliga att bära omkring på både i öronen och runt halsen. Detta är ett par urbana trådlösa lurar som kan användas även på stadens hippaste gator utan att riskera sneda blickar och nedlåtande fnysningar.

Ljudet är godkänt, särskilt i jämförelse med andra (fast billigare) Bluetooth-lurar, även om det inte når upp i samma klass som de bästa trådade lurarna i motsvarande storlek och prisklass.

Det rekommenderade priset på 2 499 kronor är ganska högt, men inte ovanligt högt på marknaden för premiumlurar. Sammanfattningsvis är B&O Play H5 lika mycket ett stilval som ett par hörlurar, och som sådana är de klassiskt B&O-snygga. Som hörlurar finns det bättre, även om det knappast finns smidigare så länge användaren ser till att de ständigt är uppladdade.

Fördelar
+ Snygg design
+ Bra ljud

Nackdelar
- Dyra
- Dålig batteritid

Fakta: B&O Play H5

Vad är det?
Trådlösa Bluetooth 4.2-hörlurar med två uppladdningsbara batterier (2 x 50 mAh). Lanseras i två färger, svart och dusty rose.
Batteritid
Upp till fem timmars speltid, laddningstid cirka två timmar.
Mått
39 x 28 x 23,5 mm
Vikt
18 gram
I lådan
Hörlurar, laddningsstation (USB), extra öronproppar i silikon och skum, förvaringspåse, 3 st kabelfästen.
Pris
2 499 kronor
Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.

Nu finns Oneplus 5 att köpa hos svenska återförsäljaren Webhallen. Tidigare har den bara funnits via tillverkarens egna webbsida.

Apple fortsätter att satsa på eget videoinnehåll till Apple Music. Nu har de anställt Matt Cherniss, som tidigare varit chef för WGN America och Tribune Studios.

Analytikern Ming-Chi Kuo menar att nästa Apple Watch kommer att erbjudas både med och utan egen LTE-koppling med liknande design som idag.