Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Oracle förlorade i rättegången mot Google

Oracles tvist med Google om sökjättens bruk av Java-teknik i Android-plattformen har avslutats, och Oracle förlorar på samtliga punkter.

Oracle och Google har utkämpat en bitter rättslig process sedan 2010. Grunden i tvisten bygger på att Google använde Java-teknik när de skapade Android-plattformen. Java skapades av Sun Microsystems, och när företaget köptes upp av Oracle år 2010 inleddes omedelbart en rättslig process mot Google.

I tvisten hävdar Oracle att Google har kopierat kärnkomponenter i Java rakt av, och har därför under många år tjänat pengar genom Android-plattformen på ett otillbörligt vis. De båda företagen har redan gjort upp i rätten under 2012, där den centrala frågan var om ett företag får rättighetsskydda utvecklargränssnitt (API:er).

Oracle förlorade inledningsvis detta mål, men en överklagan gav sedan Oracle rätt vilket tvingade Google att ändra strategi. Den nya strategin blev att hävda att användning av dessa utvecklargränssnitt anses vara skäligt bruk (fair use) då Java som plattform är öppen.

Den nya strategin visade sig vara en vinnande sådan, och Oracle förlorade på samtliga punkter. Hade Oracle vunnit tvisten hade Google tvingats betala ett massivt skadestånd, spekulationer anger 9 miljarder USD som potentiell siffra. De externa företag som använder Android i sina produkter skulle dessutom riskera att hamna i egna rättsliga tvister, med egna skadestånd eller dyra förlikningar som följd.

Oracle har meddelat att företaget tänker lämna in en överklagan, så än är tvisten inte över, men domslutet är trots detta en betydande vinst för Google och hela Android-ekosystemet.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.