Håll koll på hemmet med Canary

Canary är namnet på en ny övervakningsprodukt som ger dig koll på delar av hemmet även när du inte är hemma. 99mac testar vad den kan göra.

Numera råder det ingen brist på uppkopplade kameror för hemmabruk som kan användas för att spana in vad husdjuren gör om dagarna, berätta när barnen kommer hem eller varna för inbrottstjuvar. Canary heter en ny produkt som nyligen började säljas i Sverige och som också hittat in till 99mac:s testlabb.

Canary är ett amerikanskt bolag baserat i New York som i juli 2013 började samla in pengar till sin produkt via gräsrotsfinansieringssajten Indiegogo. Efterfrågan visade sig vara stor, på en månad tog Canary in förhandsbeställningar på 10 000 enheter från 78 länder och nu säljs alltså produkten också här i Sverige.

I lådan

Canary-lådan innehåller förstås själva enheten och utöver den några tillbehör så som en strömsladd och en guide för att komma igång. Det finns också några klistermärken om man skulle vilja sätta upp sådana på exempelvis dörren eller ett fönster.

Den gula kabeln har 3,5-millimeterskontakter i båda ändarna och används mellan Canary och din smarta mobil för att koppla ihop enheten med nätverket. Appen guidar dig genom installationsprocessen.

Canary har inget minneskort och lagrar inte videoklipp lokalt, utan de sparas i Canary Cloud. Med på köpet ingår molnlagring med vissa begränsningar, och känns det otillräckligt går det att betala extra och utöka sitt lagringsutrymme.

Abonnemang

Det som ingår vid köpet är ett abonnemang som ger dig tillgång till de senaste 12 timmarnas videohistorik. Du kan också ladda ned tre videoklipp och skapa fem bokmärken till klipp du vill återvända till. Om det här inte täcker dina behov kan du betala extra och utöka historiken.

Jämförelse abonnemang

Pris

Historik

Nedladdningar

Bokmärken

12 timmar

ingår

12 timmar

3

5

2 dagar

49 dollar/år eller
4,99 dollar/mån

2 dagar

Obegränsat

25

7 dagar

99 dollar/år eller
9,99 dollar/mån

7 dagar

Obegränsat

100

30 dagar

299 dollar/år eller
29,99 dollar/mån

30 dagar

Obegränsat

Obegränsat

Kom igång

Canary kan antingen kopplas upp på ett 2,4 gigahertz Wifi-nätverk eller anslutas till nätverket med en Ethernet-kabel. För att hantera den behöver du en app till din IOS- eller Android-enhet (Google Play).

Enheten har inga batterier och måste placeras i närheten av ett eluttag. Det följer inte med några fästen för att exempelvis montera Canary på väggen, utan en plan yta som ett bord, byrå eller något liknande är lämpligt för utplaceringen. Via appen kan du se vad kameran ser och justera vinkeln så att kameran täcker in det område som du är intresserad av att bevaka. Kameran är fast och går inte att styra på något sätt från mobilen, utöver digital zoom.

Namn
Canary - Smart Home Security
Plattform
IOS
Utvecklare
Canary Connect Inc.
Version
1.3.2
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, portugisiska, spanska, tyska

Användning

I dagsläget fungerar Canary endast med apparna för IOS och Android, det finns ingen webbapp eller något mjukvara för datorn. Företaget säger dock att de arbetar på att ta fram en webbapp.

När enheten väl är installerad och står på plats kan du via appen se och höra vad den ser och hör "live", men också få notiser när den upptäcker rörelse. Canary använder automatiskt ett av tre lägen baserat på om du är hemma eller inte, men vill du inte ge Canary tillgång till platstjänster i din mobil kan du sköta allt manuellt också.

Armed
Canary spelar in när den upptäcker rörelser och skickar notiser till användaren
Disarmed
Canary spelar in när den upptäcker rörelser, men skickar inte notiser
Privacy
Kamera och mikrofon är helt avstängda

Om du låter Canary själv byta mellan lägena kan du välja vilket av Disarmed och Privacy som ska aktiveras när du kommer hem.

Om du får inbrott

Om det visar sig vara en inbrottstjuv du får se på videoklippet när du fått en notis av Canary har du några intressanta alternativ att ta till. Det finns en knapp för att aktivera en högljudd siren som kanske kan avskräcka inkräktaren, eller i alla fall locka till sig grannarnas uppmärksamhet, och det finns en andra knapp för att direkt ringa efter assistans.

I appens inställningar finns det redan förinställda telefonnummer till polis, brandkår och nödnumret 112, men du kan också byta ut dem om du kanske hellre vill kunna larma närmsta granne i första hand. Så om du nu ser den där inbrottstjuven gå runt hemma och du vill ringa efter hjälp, får du först välja vilket av de tre numren du vill ringa. Det är smart, eftersom inte allt du kan tänkas se är lämpligt att ringa 112 om.

Förutom att de här knapparna finns i appen, kan du också i IOS aktivera en widget som syns i Notiscenter under Idag. Där visas en stillbild av den senast loggade aktiviteten hemma och du kan välja om du vill ha tillgång till siren- och larm-knappen direkt där.

För Apple Watch-användare finns det också en app att tillgå direkt i klockan. Där går det att manuellt byta mellan Canarys tre lägen, samt se en stillbild av senast loggade aktiviteten. Även utan att ha appen installerad i klockan går det att få notiser till handleden, men då utan bilder.

Miljön hemma

Canary har ytterligare några sensorer som håller koll där hemma. Enheten mäter inomhustemperatur, luftfuktighet och luftkvalitet. I appen kan du följa de tre mätvärdena över tid och se eventuella toppar eller dalar. Börjar luftkvaliteten sjunka kan det exempelvis vara läge att vädra hemma och när inomhustemperaturen stiger framåt sommaren kan det vara dags att sänka värmen om du bor i villa där du styr sådant själv – och tvärtom på vintern förstås.

Summering och omdöme

Canary ger många funktioner i en och samma enhet, men det blir förstås upp till var och en och fundera på om alla lockar eller om det bara är enskilda som kanske kan fås billigare eller bättre någon annanstans. Det är tacksamt enkelt att komma igång och när jag väl fått notiserna att dyka upp som jag vill i min mobil och smarta klocka har jag full koll på vad som händer framför enheten medan familjen är borta. I mitt fall får jag se lite av vad katterna gör om dagarna samtidigt som jag har koll på altandörren (har dock provat flera placeringar hemma just i jakt på roliga kattklipp).

Jag hade inget behov av något mer än den molnlagring som ingår på köpet av Canary och är glad för att enheten bara filmar när det faktiskt händer något framför linsen. På så vis slipper jag skrolla igenom timmar av händelselös video. Skulle behovet uppstå av mer utrymme och fler nedladdningar går det att skaffa ett av betalabonnemangen för bara en månad eller för ett år i taget.

Det blir snabbt dyrt om du vill ha flera Canary-enheter hemma då en kostar drygt 2 000 kronor, men prislappen är ungefär samma för liknande enheter som Withings Home eller Netatmo Welcome.

Låter det som att den här uppsättningen funktioner är något för dig och ditt hem kan Canary varmt rekommenderas.

Fördelar
+ Lättanvänd
+ Bra att bara rörelser filmas/sparas
+ Många funktioner i samma enhet
+ Appen

Nackdelar
- Blir väldigt dyrt om man vill ha fler än en
- Saknar väggfäste
- Appen finns inte översatt till svenska

Fakta: Canary

Vad är det?
Ett säkerhetssystem för hemanvändning med kamera (med mörkerseende), mikrofon, siren, sensorer för att mäta temperatur, luftkvalitet och fuktighet.
Funktioner
1080p HD-kamera, 147°-vidvinkellins, automatiskt mörkerseende, rörelsedetektor, mikrofon, inbyggd högtalare, 90+ dB siren, sensorer för att mäta temperatur, luftkvalitet och luftfuktighet. Stöd för 2,4 GHz Wifi (802.11 b/g/n) och Ethernet-anslutning.
Mått
152,4 x 76,2 mm
Vikt
396 gram
I lådan
Canary-enheten, laddare, 3,5 mm-sladd för installation via hörlursuttag på mobiltelefon och kom igång-instruktioner.
Pris
Skriven av Ida Blix

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.