99mac testar tangentbordet Logitech Create för Ipad Pro

Apples egna tangentbord för Ipad Pro finns ännu inte med nordiska tangenter, det gör däremot Logitechs tangentbord Create som besöker 99mac:s testlabb.

Ipad Pro började nyligen att säljas och en lite trist detalj för oss nordbor är att deras tillhörande tangentbord än så länge bara säljs med amerikansk tangentbordslayout. Det ska komma vid ett senare tillfälle. För den som söker ett tangentbord med rätt tangenter finns det ett annat att köpa redan nu.

Kort efter att #Ipad Pro visades upp för världen berättade #Logitech att de arbetade på ett tangentbord för enheten som likt Apples egna använder den smarta kontakten på plattan. Det är just detta tangentbord med namnet Create som 99mac fått in till testlabbet.

Tekniska specifikationer

Logitech Create ansluts till Ipad Pro via enhetens så kallade Smart Connector. Det innebär att du inte behöver parkoppla tangentbordet via Bluetooth, utan att det bara är att sätta ihop enheterna och köra. Create får också ström via Ipad Pro så du behöver inte heller komma ihåg att ladda det.

Tangenter

Normalstora tangenter, 19 mm tangentavstånd, 1,5 mm tangentnedtryckning

Bakgrundsbelysning

Justerbar bakgrundsbelysning med automatisk på/av-funktion

Specialtangenter

Extra funktionsrad med IOS-snabbknappar (start, justering av skärmljusstyrka, sök, språkreglage, justering av bakgrundsbelysning för tangentbordet, mediekontroller, volymreglage, Ipad på/av viloläge/aktiv)

Ström

Strömförsörjning via Ipad Pro (Smart Connector)

Skydd

Stötar och repor, vattenavisande material på utsidan

MFI-certifierat

ja

Mått och vikt

Höjd: 315 mm
Bredd: 230 mm
Djup: 19,9 mm
Vikt: 725 gram

Användning

Logitech Create är ett angenämt tangentbord att använda. Det finns gott om utrymme för alla tangenter eftersom Ipad Pro är så stor i sig och tangenterna ger skön respons när man trycker på dem. Tror inte att jag lyckades trycka fel en enda gång utan fingrarna hittar automatiskt rätt.

Det jag saknar är möjligheten att justera vinkeln på Ipaden som jag kan göra på en bärbar – i alla fall till en viss gräns.

Ipad Pro trycks fast i ena änden av Create och sätts sedan enkelt ihop med tangentbordsdelen tack vare magneterna i Smart Connector. När man är färdig går det att vika ihop så att tangentbordet skyddar skärmen i exempelvis en väska.

Det går att skriva med hela paketet i knät. Själva tangentbordet känns stadigt, det som ibland händer är att Ipaden vinglar lite om jag byter ställning eller så. Vinkeln på Ipad-skärmen känns däremot inte helt optimal för ändamålet och det vore inte fel om den gick att skjuta bakåt lite grann.

Summering och slutsats

Vi har bara ytterst kort testat Apples egna tangentbord för Ipad Pro, vi väntar fortfarande på ett med nordisk tangentbordslayout för ett ordentligt test. Men i jämförelse med det känns Create som ett mer gediget tangentbord som passar bättre för den som vill skriva mycket med sin Ipad Pro.

Smart Connector känns som ett stort steg fram jämfört med Bluetooth-tangentbord. Det är smidigt att slippa fundera på parkoppling och batteritid, bara att ansluta och sätta igång att skriva.

Det rekommenderade priset på Logitech Create är 1 599 kronor och det erbjuds i färgalternativen svart, rött och blått. Tillsammans med Ipad Pro blir det en rejäl utgift, men för den som kommer att skriva mycket är det inbyggda tangentbordet i IOS inte ett vettigt alternativ.

Fördelar
+ Skön skrivkänsla
+ Smart anslutning
+ Gör Ipad Pro till en bärbar

Nackdelar
- Paketet väger som en dator
- Smakar det så kostar det

Kommentarer
4 svar

Den som gillar episka strategispel kan planera in tjänstledigheten redan nu, då Civilization VI kommit till Mac.

Apples nya datorer har inte bara fått spännande funktioner, ny design och bättre prestanda. De har också blivit en ordentlig slant dyrare.

Under kvällens event presenterar Apple en ersättare till storsäljaren Macbook Air med en bildskärm på 13 tum, nämligen en enklare version av Macbook Pro 13 tum.

Förra året släppte Apple en uppdaterad version av Apple TV med stöd för appar, Siri och en ny fjärrkontroll. Nu kommer en ny app som kort och gott heter TV.

Problemen och återkallandet av telefonen Note 7 gör att Samsungs vinst minskar med 30 procent för kvartalet.

Microsoft ger upp till 650 dollar i rabatt för amerikanska kunder som köper en Surface-produkt, och samtidigt lämnar bort sin Mac.