99mac testar JBL Flip 3

99mac har fått in en av de senaste trådlösa högtalarna från JBL till testlabbet. Låt oss kolla vad Flip 3 går för.

Små bärbara Bluetooth-högtalare råder det ingen brist på nu för tiden. En av de senaste modellerna från Harman-ägda JBL heter Flip 3 och är som trean antyder en uppföljare som fått några nyheter. 99mac fick en kort stund med högtalaren på IFA i Berlin, men nu är den på ett längre besök i testlabbet.

Jämfört med sina två föregångare leverar Flip 3 kraftfullare ljud, tål vattenstänk och det uppladdningsbara batteriet räcker längre mellan laddningarna, upp till tio timmar. Precis som andra Bluetooth-högtalare går det att spela upp ljud från andra Bluetooth-enheter så som mobiler, surfplattor eller datorer som är inom räckvidd. Upp till tre enheter kan ansluta till JBL Flip 3 och turas då om att spela upp ljud.

Utsidan

Vårt testexemplar är i en härlig blågrön nyans, men högtalaren finns också i sju andra färger. I ändarna finns passiva baselement som rör sig när du spelar upp ljud, vilket är rätt fräckt att se. Runt om och rakt över högtalaren går ett band av silikon där JBL samlat knappar för att bland annat svara på telefonsamtal och styra volymen.

Runt om högtalaren sitter ett tyg som är stänktåligt, Flip 3 klarar exempelvis regn och kan stå bredvid poolen utan att du behöver vara orolig, men du kan inte sänka den i vatten.

Flip 3 mäter 169 millimeter på höjden, diametern är 64 millimeter och vågen stannar på 450 gram. Allt sammantaget är det här helt enkelt en mindre högtalare som är lätt att ta med sig.

I kartongen finns förutom högtalaren en laddningskabel (MicroUSB) och en guide för att komma igång. Det går att fästa en handledsrem i högtalaren och det följer med ett snöre i matchande färg.

Ljudet

JBL Flip 3 kan placeras både stående och liggande och spelar upp stereoljud. Har man en till JBL Connect-högtalare går de båda att koppla samman för att antingen spela upp vänster respektive höger kanal, eller köra ett "partyläge" där båda kör stereo.

Vi har testat Flip 3 på kontoret och hemma och kan konstatera att det är en vettig allround-högtalare som spelar upp det mesta med godkänt resultat. Det kommer mycket ljud ur Flip 3 som fungerar bra i exempelvis sovrummet eller köket där hemma eller på skrivbordet på jobbet för den som inte har några kontorsgrannar som blir störda.

Bäst låter den på lagom volymer (någonstans upp till tre fjärdedelar av volymreglaget i Iphone 6S Plus om vi ska försöka definera lagom), vrider vi upp högre räcker basen inte till, det blir en tunnare ljudbild och det kan bli lite brusigt beroende på låt.

Högtalaren kan också användas som högtalartelefon och har då inbyggd brus- och ekoeliminering. Under våra tester rapporterade motparten att det låter bra, men lite burkigare än när jag pratar direkt i telefonen. Det fungerar bra att föra samtal utan att behöva ha näsan tryckt mot högtalaren så den kan hoppa in både på jobbet och hemma när ni är flera som vill vara med och prata.

Telefonknappen på Flip 3 fungerar också som en play/paus-knapp, utöver den finns volymknappar och en knapp för att aktivera parkopplingläge för Bluetooth. Flip 3 har också en på/av-knapp och en JBL Connect-knapp. Laddningsporten och en linjeingång döljs under en lucka.

Jämförelse med UE Roll

99mac testade nyligen UE Roll som ligger i samma prisklass som Flip 3. Den ena är platt och den andra hög, men båda är runda och spelar upp musik med liknande egenskaper. Flip 3 har djupare bas och spelar något högre, men båda är bra för vad de kostar och är tänkt för.

Medan Flip 3 tål vattenstänk kan UE Roll sänkas ned i vatten. Den senare känns överlag mer inriktad på utomhusaktiviteter än Flip 3. Båda högtalarna kan kopplas ihop med andra av samma märke. UE Roll saknar högtalartelefon.

Omdöme

Flip 3 är en trevlig bekantskap som lever upp till våra förväntningar för den här typen av produkt. Med en prislapp någonstans kring tusenlappen är den ett budgetvänligt alternativ som passar bra både hemma och ute på resor och andra äventyr.

En detalj irriterar lite. När högtalaren startas, stängs av eller parkopplas spelar den upp korta trudelutter, men med så pass hög volym att jag finner det störande i en del situationer. Det går inte att smyga igång den lite försiktigt så där.

Fördelar
+ Vattentålig
+ Koppla samman flera (JBL Connect)
+ Prisvärd

Nackdelar
- Ljudeffekterna vid exempelvis uppstart låter högt
- Basen blir klen på högre volymer

Fakta: JBL Flip 3

Vad är det?
Trådlös högtalare
Funktioner
Vattentålig, JBL Connect (koppla samman flera JBL Connect-högtalare via app), Bluetooth 4.1, högtalartelefon inbyggt, 3 000 mAh batteri (upp till 10 timmmars batteritid)
Färger
Blå, svart, grå, orange, rosa, röd, blågrön och gul.
Mått, vikt
64 x 169 x 64 mm, 450 gram
Pris
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.