Rykte: Ny Apple TV har bara 8 gigabyte

Nästa Apple TV får många nya funktioner, men saknar stöd för 4K, är större än dagens modell och kan ha ett lagringsutrymme på endast 8 gigabyte enligt nya uppgifter.

Det är nu mindre än en vecka kvar till Apples nästa pressevent, där företaget väntas lansera nya Iphone-modellere samt en länge efterlängtad uppdatering till #Apple TV. Den vanligtvis välunderrättade Mark Gurman på 9to5mac har nu publicerat en rapport med uppgifter om tekniska specifikationer för den nya lådan för vardagsrummet.

Rapporten upprepar tidigare uppgifter som att nästa Apple TV får en snabbare processor och en ny fjärrkontroll, men uppger också att stöd för upplösningen 4K kommer att saknas, och att den nya enheten kommer att ha samma anslutningsportar som den nuvarande.

Mer överraskande är också uppgiften att lagringsutrymmet kommer att vara endast 16 eller rentav 8 gigabyte. Den nuvarande modellen av Apple TV har 8 gigabyte lagring som används för att tillfälligt lagra strömmande film och annat material samt för operativsystemet. Den kommande modellen ryktas få stöd för riktiga appar, och det naturliga vore därmed att öka lagringsutrymmet markant.

Apple ska ha övervägt två olika strategier vad gäller lanseringen. Det första är att släppa två nya varianter med 8 respektive 16 gigabyte för 149 och 199 dollar, motsvarande cirka 1 200 och 1 600 kronor exklusive moms. Det andra alternativet är att enbart släppa en modell med 16 gigabyte för 149 dollar. Oavsett vilket kommer Apple att sälja en variant för det priset, enligt rapporten.

Inget praktiskt problem

Det begränsade lagringsutrymmet ska dock inte utgöra ett problem, trots möjligheten att ladda hem appar så som nya kanaler och spel. Videomaterial kommer även i fortsättningen att strömmas utifrån, och Apple TV kommer att använda flera utrymmesbesparande funktioner i IOS 9 så som möjligheten att ladda ned delar av appar i etapper, till exempel banor i spel allt eftersom.

Apple sägs använda den A8-processor som sitter i dagens Iphone 6 och Iphone 6 Plus. Detta kommer att utgöra en markant prestandaökning jämfört med den nuvarande modellens A5-processor, men ändå inte i samma klass som den kommande A9 som tros sitta i nästa Iphone. Det är också klenare än den A8X-processor som driver Ipad Air 2 och ger en bättre grafikprestanda. Däremot finns möjligheten att processorn i Apple TV kan trimmas jämfört med i mobila enheter då den är ansluten till eluttag och inte behöver spara på något batteri.

Utseendet på den nya enheten ska också likna den gamla på många sätt, men vara något större och högre. Detta går emot tidigare uppgifter där nästa Apple TV sägs vara bredare men plattare. Den nya fjärrkontrollen kommer precis som enheten att vara svart, men kommer precis som den nuvarande att vara gjord av metall. Fjärrkontrollen kommer att ha en tryckskärm för navigering, men också fysiska knappar för att komma åt röststyrning med Siri, en hemknapp samt volymkontroll.

Mark Gurman har många gånger tidigare visat sig ha detaljerade kunskaper om kommande produkter från Apple, och även om han inte alltid prickar in alla fakta rätt finns det goda skäl att tro att rapporten åtminstone i mycket är korrekt. Först den 9 september får vi dock veta säkert.

Kommentarer
32 svar

Det är dags för den tionde luckan i Geeks Julkalender, och här erbjuder Inet ett förmånligt pris på en rymlig SSD.

Nintendo, simdollar, Google och solenergi är några av ämnena som avhandlas i veckans poddavsnitt.

Datorspelen Portal och Portal 2 har blivit kända bland annat för sina stämingsfulla avslutningslåtar, och här kommer ännu mer musik inspirerad av Portal.

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Super Mario Run släpps nästa vecka, och väntas bli ohyggligt populärt. Nu avslöjas dock att spelet kräver uppkoppling mot internet för att fungera.

Läs för dina barn eller själv en ordentlig julsaga i interaktiv form på Ipad, Iphone eller Android när Snobbens ägare Charlie Brown letar julens mening.