Äntligen fredag

Excel-SM avgjort, Ipad får stöd för flera konton, Firefox testas för IOS

Inför helgen passar redaktionen på att samla intressanta nyheter från veckan som gått. Den här veckan handlar det om mannen som är bäst på Excel i Sverige, Regent Street-butiken i London och om att Firefox söker testpersoner för en IOS-version.

Varje vecka publicerar 99mac-redaktionen nyheter, tester, guider och krönikor. Varje #fredag samlar vi ihop lite godbitar från veckan som varit som inte kom med någon annanstans i vår rapportering.

Förutom att skriva på sajten finns 99mac också på Facebook, Twitter och Flipboard och det går att prenumera på vårt nyhetsbrev som kommer en gång i veckan. Besök inställningarna för din profil här på 99mac för att aktivera nyhetsbrevet om du inte redan får det.

Han är bäst i Sverige på Excel

Under veckan avgjordes Excel-SM 2015. Ja, det är precis vad det låter som, en tävling i att använda Microsoft Excel. Det här är första året som tävlingen går av stapeln. Den anordnas med anledning av att det populära kalkylprogrammet fyller 30 år.

Finalen avgjordes under onsdagen på Microsofts kontor i Akalla, Stockholm. 99mac hälsar grattis till vinnaren Patrik von Knorring, verksamhetscontroller på Constrera som numera kan titulera sig svensk mästare i Excel.

"Det känns lite overkligt att vinna, speciellt eftersom Excel är så mångsidigt och det är svårt att vara bäst på allt. Men nu har jag ett fint pris att lägga på CV:t", säger Patrik von Knorring som valde att fira vinsten med kollegor och öl.

Enligt Microsoft anmälde sig över 240 personer till kvaltävlingen som bestod av tre delmoment; 100m spreadsheet, Grafbalett och Formelbrottning. 10 finalister fick sedan göra upp om mästartiteln.

Microsoft arbetar på en ny version av Excel för Mac som förväntas släppas under året. Nyfikna användare kan ladda ned en testversion redan nu.

Apples butik på Regent Street i London byggs om

I november 2004 öppnade Apple sin första egna butik i europa. Den låg på shoppinggatan Regent Street i London. Den byggdes ut 2006 och var under en tid världens största Apple-butik.

Nu har Apple ansökt om bygglov för att renovera butiken ännu en gång. Bland annat ska golvet bytas ut och tre kolumner flyttas för att skapa en öppnade butiksyta. Den trappa som leder upp till andra våningen ska också tas bort, och ersättas av två stycken trapport längs sidorna.

Under ombyggnaden ska Apple öppna en tillfällig butik på samma adress, men på källarnivån.

Firefox kommer snart till IOS

Firefox letar nu betatestare som vill prova IOS-versionen av den populära webbläsaren, vilket tyder på att en lansering inte ligger alltför långt fram i tiden. Detta rapporterar Techcrunch.

Firefox uppgav under flera år att de inte tänkte utveckla en IOS-version eftersom de inte kunde använda sin egen renderingsmotor Gecko. Firefox kommer nu att använda sig av renderingsmotorn Webkit på IOS, precis som andra webbläsare på plattformen.

"Nästa Ipad får stöd för delad skärm och flera konton"

Mark Gurman på 9to5mac kommer med nya uppgifter om nästa Ipad från "insatta personer". Apple arbetar på sätt att blåsa nytt liv i Ipad-försäljningen och två nya modeller ska vara till hjälp. Båda enheterna kommer att ha 12-tumsskärm och kunna köra appar sida vid sida samt ha stöd för flera användare.

Det är möjligt att något av det här presenteras redan under WWDC om några veckor. Funktionen med att köra flera appar samtidigt skulle ha varit med redan till IOS 8, men ansågs inte bra nog och sköts upp.

Tanken är att kunna samla appar antingen med halva skärmytan var eller att en app får en tredjedel och den andra resten. Gurmans källor säger dock att den här funktionen fortfarande inte är klar och kan komma att strykas även från IOS 9.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

Tidigare i höstas startade Apple ett reparationsprogram för Iphone 6S-enheter som plötsligt stänger av sig. Nu ryktas det att Apple håller på att ta fram ett liknade program för Iphone 6.

Apples nya trådlösa lurar är en försäljningssuccé, men att de skulle ha 26 procent av marknaden stämmer inte enligt nya siffror.

Swifts skapare Chris Lattner slutar på Apple efter nästan tolv år på företaget, och börjar istället jobba på Tesla.

Spotify-älskare kan snart flytta musiken till Apple Watch, tack vare tredjepartsappen Spotty.

En viktig milstolpe för strömmande musiktjänster har nåtts, då antalet betalande användare nu är fler än för videotjänsten Netflix.

Raspberry Pi släpper en uppdaterad version av Computer Module, en liten dator särskilt avsedd för industrianvändning och avancerade projekt.