Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

GOG Galaxy utmanar Steam

Speltjänsten GOG.com expanderar och lanserar en egen klient för att köpa, installera och starta spel, samt sociala funktioner.

Speltjänsten GOG.com, tidigare Good Old Games, lanserades 2008 och sålde inledningsvis endast äldre titlar som annars var svåra att få tag på. 2012 utökade sajten verksamheten och började även sälja nyare spel. GOG.com blev därmed i högre grad en konkurrent till distributionsplattformen Steam.

Nu tar tjänsten upp kampen mot Steam ännu mer i och med lanseringen av en egen klient kallad GOG Galaxy. Klienten installeras på en Mac eller pc och låter användaren köpa, installera och starta spel direkt från appen, liknande hur Steam fungerar.

GOG Galaxy finns nu tillgänglig som en öppen betaversion, och kan laddas hem från webbplatsen GOG.com Till skillnad från konkurrenten Steam saknar spelen DRM-skydd och går utan problem att kopiera till en annan dator, och även starta utan internetuppkoppling.

Via den nya klienten tillkommer valbara funktioner som automatiska uppdateringar av köpta spel, och även möjligheten att spela mot andra över nätet. Vissa spel stöder även så kallad cross-play vilket gör att spelare kan utmana varandra mellan GOG och Steam.

GOG utlovar även fler funktioner i framtiden, så som en rollback-funktion som låter användaren återgå till en tidigare version av spelet om en uppdatering skulle orsaka problem. Inte minst lovar GOG hög integritet av användardata, och vidhåller att den nya klienten alltid kommer att vara helt valfri för tjänstens användare.

Lätt installationsprocess

Efter att ha laddat ner betaversionen av GOG Galaxy är det bara att öppna appen och logga in med sina användaruppgifter. Väl i appengår det att titta i butiken, titta i diskussionsforum och se biblioteket med sina spel.

Genom ett klick går det att installera inköpta spel, och ytterligare ett klick startar det. Det är mycket smidigare än att tidigare behöva ladda hem spelet, packa upp det, dra det till programmappen, slänga bort zip-filen och sedan starta spelet.

Gränssnittet påminner mycket om webbplatsen GOG.com. Ens inköpta spel går att visa som en lista eller i en virtuell bokhylla där omslagen kommer till sin rätt. Det går att sortera spelen utifrån inköpsdatum eller titel, men tyvärr går det inte att sortera manuellt vilket går att göra på webbplatsen. Jag har annars tyckt om att kunna lägga onödigt mycket tid på att dra de små digitala spelkartongerna så att alla titlar från en viss utgivare ligger tillsammans.

En stor fördel vad gäller sorteringen i Galaxy-klienten är att det lätt går att ställa in att bara visa spel kompatibla med en viss plattform, exempelvis Mac. Biblioteket på webbplatsen visar istället alla titlar, och bara genom att klicka på en titel visas det vilka plattformar som är kompatibla.

Det märks dock att GOG Galaxy är en betaversion i den meningen att alla spel ännu inte går att starta från klienten – även sådana som ska fungera på Mac. I många fall är dessa titlar uppmärkta, men jag noterar också några spel som ska fungera men som sedan inte gör det. Förhoppningsvis kommer alla titlar snart att fungera med Galaxy.

Kan hota Steam

Fortfarande är tjänsten Steam överlägset störst när det gäller digital distribution av spel. Spelet Witcher 2 beräknas ha sålts i 40 000 exemplar via GOG.com, men på Steam uppges spelet ha sålts i 200 000 exemplar enligt PC Gamer.

Dessutom har de båda plattformarna fortfarande till stor del olika utbud, där större delen av sortimentet på GOG.com är äldre titlar från 1980- och 90-talet. Även om tjänsten börjat erbjuda nyare titlar är det fortfarande långt kvar till Steams utbud. Samtidigt har även Steam börjat erbjuda en del äldre spel.

I dagsläget erbjudet Steam ungefär 4 500 titlar, medan GOG.com har drygt 1 000 titlar.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.