Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Researchkit nu tillgängligt för medicinforskare

Det medicinska ramverket Researchkit finns nu tillgängligt för utvecklare och forskare som vill bygga in det i sina egna appar.

Under sitt mediaevenemang i mars presenterade Apple det nya ramverket #Researchkit som är speciellt framtaget för medicinsk forskning. Researchkit ska hjälpa forskare och läkare att samla in stora mängder data från deltagare med smarta mobiltelefoner.

I samband med presentationen lanserades också de första apparna som utvecklats med ramverket. Apparna används för att studera astma, bröstcancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och Parkinsons sjukdom. Intresset var stort, och över 60 000 Iphone-användare har redan anmält sig till studierna.

Nu meddelar Apple att Researchkit finns tillgängligt för medicinforskare över hela världen att använda med sina egna appar. Jeff Williams, Apples operativa chef, säger i ett pressmeddelande att Researchkit kan innebära stora framsteg i forskningen kring hälsa och välbefinnande:

– Det är roligt och uppmuntrande att se vilket gensvar ResearchKit har fått från läkare, forskare och deltagare som bidrar till medicinforskningen. Studier som tidigare lockade några hundra deltagare har nu fått tiotusentals deltagare. Medicinforskare världen över undersöker aktivt hur ResearchKit kan hjälpa dem att studera ännu fler sjukdomar, och vi tror att den globala medvetenheten om hälsa och välbefinnande kommer att öka markant.

Tack vare att ramverket består av öppen källkod kan utvecklare bidra med sina egna forskningsmoduler. Researchkit innehåller också ett antal färdiga moduler att utgå från, som omfattar de vanligaste delarna i en forskningsstudie:

  • Deltagarnas samtycke. Researchkit innehåller en mall för att registrera samtycke som kan anpassas med information om den aktuella studien. Deltagarna kan sedan skriva under för att ge sitt godkännande.

  • Undersökningar. Denna modul innehåller ett färdigt gränssnitt där egna frågor med svarsalternativ kan skapas. Studiens deltagare kan sedan fylla i dessa och skicka in svaren direkt till forskarna.

  • Aktiva uppgifter. Denna modul låter forskare samla in mer specifik data genom att be studiens deltagare att utföra särskilda aktiviteter som telefonens sensorer kan mäta. Inbyggda uppgifter mäter exempelvis motorik, kondition, kognition och röstförmåga. Fler uppgifter kan byggas in tack vare den öppna källkoden.

Apple har också lanserat en egen webbplats för Researchkit, där det finns detaljerad dokumentation om ramverket, och där källkoden kan hämtas hem.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.