Samsung lanserar Galaxy S6 Edge och Galaxy S6

Samsung inleder Mobile World Congress i Barcelona med att lansera Galaxy S6 Edge och Galaxy S6, vilka beskrivs som världens mest avancerade mobiltelefoner.

Redan innan #Mobile World Congress ens öppnat dörrarna finns flera nyheter att rapportera från Barcelona. Under söndagskvällen passade Samsung på att avtäcka "världens mest avancerade mobiltelefoner" under pressevenemanget Unpacked 2015. Det blev inte bara en, utan två nya mobiler fullpackade med finesser, Galaxy S6 Edge och Galaxy S6.

Tack och lov finns ingen plast så långt ögat når. Båda modellerna är tillverkade av det slitstarka Gorilla-glaset från Corning och metall som enligt Samsung "inte böjs". Den stora skillnaden mellan modellerna är att skärmen välvs runt båda långsidorna på Galaxy S6 Edge, medan den är rak på Galaxy S6.

Skärmstorleken förblir samma som på föregångaren Galaxy S5 och är 5,1 tum. Båda modellerna har däremot fler pixlar – skärmarnas upplösning är 2 560 x 1 400 för punkttätheten 577 pixlar per tum (ppi).

Galaxy S6 Edge

Iphone 6

Iphone 6 Plus

Skärmstorlek

5,1 tum

4,7 tum

5,5 tum

Upplösning

2 560 x 1 440

1 334 x 750

1 920 × 1 080

Punktäthet

577

326

401

Det ska vara lättare att ta ögonblicksbilder med de nya kamerorna i Galaxy S6 Edge och Galaxy S6. När enheterna är i viloläge räcker det med två snabba tryck på hemknappen för att starta kameran på under en sekund. Båda kamerorna har fått förbättringar. Den främre kameran är på 5 megapixel och den bakre på 16 megapixel, men den stora nyheten är att de kan ta bilder även i mörka ljusförhållanden tack vare en bländare på F1.9.

En annan stor nyhet är att Samsung frångår sin tidigare filosofi och tar bort möjligheten att byta batteri. De två nya Galaxy-modellerna laddas trådlöst och det ska dessutom gå snabbt. Enligt Samsung ska tio minuters laddning räcka för fyra timmars användning. Att ladda telefonerna fullt ska dessutom gå på halva tiden det tar att ladda en Iphone 6.

Samsung säger sig ha tagit till sig av kritiken kring deras egna gränssnitt Touchwiz och följer nu Googles riktlinjer med några modifieringar. Olika appar har exempelvis olika färgkoder vilket ska göra det lättare att navigera. Det går också att välja färg för upp till fem kontakter som kan visas på den välvda kanten på Galaxy S6 Edge vilket gör det lätt att snabbt avgöra vem det är som försöker ringa, mejla eller skicka meddelanden.

Samsung lanserar också en ny version av Gear VR som kan användas tillsammans med de nya telefonerna. Det rör sig om ett par tillbehörsglasögon för virtuell verklighet som utvecklats tillsammans med företaget bakom Oculus Rift. Produkten introducerades första gången tillsammans med Galaxy Note 4. Enligt Samsung tar nu punkttätheten ett kliv upp med elva procent tack vare de nya enheternas mindre skärmyta.

De nya modellerna går att köpa från den 10 april i 20 länder och blir tillgänglig i Sverige samma månad enligt Samsung Norden.

Priser

Den svenska operatören Tre har redan priser ute för de nya telefonerna:

32 GB

64 GB

128 GB

Galaxy S6

6 795 kronor

7 795 kronor

8 795 kronor

Galaxy S6 Edge

8 095 kronor

9 095 kronor

9 995 kronor

Kommentarer
20 svar
Ida Blix
är Macanvändare sedan barnsben, men använder mestadels IOS nu för tiden. Är också galen i prylar, spel och Star Trek.
Jakob Nilsson
Redaktör på 99mac som varit hängiven Mac-användare sedan 1992 och använder de flesta delarna av Apples ekosystem. Intressen förutom teknik är bland annat spel, musik och bakverk. Lyssnar gärna på vinylskivor.
Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.