test

Nocs NS2 – mångsidiga språkrör för musiken

Nocs små högtalare NS2 Air Monitors har fått Bluetooth och stöd för Spotify Connect. Redaktionens Jakob Nilsson radar upp några låtar för att testa vad de går för.

Med de små aktiva högtalarna NS2 Air Monitors V2 kombinerar Nocs de trådlösa anslutningarna Airplay och Bluetooth för att skapa ett par mycket mångsidiga högtalare som kan spela musik och annat ljud från de flesta apparater. Dessutom finns inbyggt stöd för Spotify, och en linjeingång för musikapparater som inte har några trådlösa möjligheter alls.

V2 är är en uppdaterad version av NS2 Air Monitors som nu även har Bluetooth för att ge stöd åt ännu fler olika ljudkällor. En annan nyhet är det inbyggda Spotify Connect som ger högtalarna direktkontakt med den strömmande musiktjänsten. Airplay finns kvar, och är Apples egen standard för trådlös överföring av ljud och bild, och finns inbyggt i produkter som Mac, Iphone och Ipad.

Design

Själva högtalarna är små, och då de är aktiva med egen förstärkning behöver de heller inte kopplas till något mellansteg utan kan anslutas direkt till en ljudkälla med hjälp av en 3,5 mm ljudkabel. Huvudsyftet med NS2 är som sagt att de kan ta emot ljud trådlöst, men det är bra att det fortfarande finns möjlighet att ansluta via sladd.

Högtalarna går också att få i ett flertal färger av både diskretare och lite mer skrikig art. 99mac:s testexemplar är sobert gråfärgade vilket gör att de diskret passar in i de flesta bakgrunder och miljöer. Ytan är matt och gummiartad vilket gör att den både känns ganska robust, och går att rengöra väldigt enkelt.

En lite tråkig sak är att högtalarna saknar egna volymreglage, så allting måste skötas från den enhet som sänder ut ljudet. Det är ingen jättegrej, men det gör att det till exempel inte går att koppla en förförstärkt vinylspelare till NS2. Jag gillar att kunna reglera ljudet direkt på högtalaren, men för högtalarnas huvudsakliga syfte antar jag att det sällan är ett problem.

En liten lampa på framsidan av ena högtalaren indikerar om högtalarna är inställda för att ta emot ljud via Bluetooth eller Wifi genom att lysa blått eller grönt. Är högtalarna i standby-läge lyser lampan rött. På baksidan av högtalaren finns en knapp för att byta läge, en annan för att stänga av eller sätta på och en tredje för att konfigurera.

Installation och användning

Att packa upp högtalarna och sätta igång är inte svårare än att ansluta strömmen och sedan koppla ihop vänster och höger högtalare med den medföljande ljudkabeln. Därefter finns det lite olika sätt att ansluta till hemmets trådlösa nätverk. Från nollställt läge ska NS2 generera ett eget trådlöst nät som en dator eller IOS-enhet kan ansluta till för att konfigurera. I min lägenhet, omgivna av dussintals olika nät från grannarna hade jag lite problem att hitta Nocs eget nätverk. Istället använde jag mig av metod nummer två, vilken går ut på att koppla in en Lightningkabel i den ena högtalarens USB-port på baksidan och sedan ansluta min Iphone till kabeln. Ett meddelande om att låna nätverksinställningarna måste godkännas, och därefter är Nocs NS2 V2 klara för premiär. Smidigt.

För den som sitter på många Apple-produkter är Airplay är det mest mångsidiga sättet att strömma musik till högtalarna. Från både OS X och IOS går det att välja Airplay direkt från kontrollpanelen eller systeminställningarna för att skicka ut vilket ljud som helst till högtalarna, och många appar har också egna inbyggda kontroller för detta.

Under testperioden fungerar det oftast bra, men några mindre problem utgör irritationsmoment. Nocs NS2 verkar nämligen ibland ha svårt att komma ihåg nätverket. Detta händer om högtalarna stått oanvända en tid, exempelvis över helgen. För att ljudkällan ska lyckas ansluta krävs då en omstart av högtalarna innan de vaknar till liv igen och hittar Airplay-nätverket. Det är ingen stor sak, men kan vara frustrerande för den som precis satt sig i soffan och vill slå på lite musik från sin Ipad.

Bluetooth är en annan trådlös standard, och de surfplattor och andra enheter som inte har stöd för Airplay har förmodligen Bluetooth inbyggt. Att para ihop högtalarna på detta sätt är också en enkel sak. Börja med att sätta högtalarna i Bluetooth-läge, så att den lilla lampan lyser blått istället för grönt. Från en Iphone är det sedan bara att från inställningarna välja Bluetooth, och därefter välja högtalarna ur menyn. På några sekunder hittar de varandra och ljuvliga toner hörs. En fördel med Bluetooth är att det inte krävs något annat nätverk för att det ska fungera utan anslutningen sker direkt från enhet till högtalare. Under testperioden uppstod inga problem alls med Bluetooth och det fungerade mycket bra från flera olika slags produkter.

För den som mestadels använder Spotify för att stilla sitt behov av att lyssna på bra musik är Spotify Connect en fiffig tjänst som ingår i Spotify Premium och som NS2 har stöd för. Med Spotify Connect kan högtalaren ta emot musiken direkt, vilket frigör exempelvis Iphone eller Ipad till andra saker som att ringa telefonsamtal eller se på film. Bra för den som vill multitaska alltså. För att gå över till Spotify Connect är det bara att trycka på den lilla högtalarsymbolen bredvid en låt som spelas i Spotify-appen, och sedan välja NS2 som då tar över musiken direkt från Spotifys servrar.

Ljud

Som de flesta högtalare av den här storleken sitter alla sändare och elektronik i den ena högtalaren, och den passiva vänsterhögtalaren ansluts enkelt med en ljudkabel. Många mindre högtalare idag består av en enda enhet, men jag föredrar personligen att stereohögtalare är uppdelade i vänster och höger då det ger lite mer möjligheter att optimera ljuduppspelningen i hemmet genom placering, eller exempelvis använda de som tv-högtalare genom att placera högtalarna på varsinn sida om tv- eller datorskärmen.

Nocs NS2 V2 är helt klart avsedda i första hand för att spela upp komprimerade digitala musikfiler som har ett begränsat omfång. De är också gjorda för att vara små och smidiga, men med det sagt låter de riktigt bra för sin storlek, och i egenskap av en "normal" musiklyssnare har jag inga större klagomål vad gäller ljudkvalitén.

Högtalarna gör sig bäst på en hylla med en vägg bakom sig, och de små komponenterna ger ifrån sig förvånansvärt mycket kräm och en öppen ljudbild med distinkt bas som har den rätta stompen. Högtalarna fyller utan problem ett normalstort rum, och det går utan problem att dra upp volymen tillräckligt för att grannarna ska klaga. Däremot räcker NS2 kanske inte riktigt hela vägen för den som vill anordna ett disko i trädgården eller en gymnastiksal. Diskanten blir märkbart vassare när ljudstyrkan ökar, och beroende på vilken musik som spelas blir det inte njutbart alls om man pressar upp ljudet.

På något lägre volymer imponerar däremot NS2 åtminstone mig genom att hantera de flesta musikstilar jag slänger mot dem. Både progressiv metall, klassisk synth och bakåtlutad 70-talspop spelas upp på ett hedervärt sätt. Självklart är basen inte lika fet som större och dyrare högtalare kan erbjuda, men den finns där och glöms inte bort. Särskilt mellanregistret utmärker sig med sitt öppna och inbjudande ljud. Det här gör också att inspelat ljud som poddradio och ljudböcker gör sig alldeles utmärkt.

Omdöme

Det här är högtalare som är avsedda för människor som vill ha ett bra ljud till ett överkomligt pris, och som dessutom vill att högtalarna ska passa in i hemmet. Nocs NS2 V2 är mångsidiga både vad gäller de många färgalternativen och de flertalet olika sätt att ansluta till dem. Ljudet är med beröm godkänt för sin storlek, och gör sig allra bäst hemma under "vardagslyssning". Dessa högtalare kan rekommenderas som ett bra komplement till Spotify-användaren som har ett premium-konto och en Iphone eller Ipad, och som vill få ut ljudet i stil hemma.

Fördelar

+ Mångsidig anslutning med Airplay, Bluetooth eller kabel.
+ Spotify-stöd.
+ Många färgval gör högtalarna personliga.

Nackdelar

- Tappar kontakten med Airplay ibland.
- Ljudbilden försämras vid högre volymer.
- Saknar egna volymkontroller.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.