Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Tony Fadell om Ipod: "Ledsen att se den försvinna"

Under sin tid på Apple ledde han gruppen som utvecklade den första versionen av Ipod. Nu berättar Tony Fadell om sina känslor inför att Ipod Classic i tysthet har pensionerats.

Tony Fadell har kallats Ipodens fader, och ledde under sin tid på Apple den grupp som utvecklade och färdigställde den första versionen av den lilla vita musikspelaren. Nu är Ipod Classic, den sista versionen av originalspelaren, nedlagd av Apple och därmed har en musikepok gått i graven efter 13 år.

Tony Fadell lämnade Apple 2008 och driver numera Nest, ett företag som tillverkar smarta termostater och rökdetektorer för hemmet. Tidigare i år köptes Nest upp av Google. Fadell intervjuades nyligen av The Fast Company och tillfrågades om sina känslor över att produkten han skapade nu är borta.

"Jag är ledsen över att se den försvinna. Ipod har varit en enorm del av mitt liv under det senaste årtiondet. Gruppen som utvecklade Ipod lade bokstavligt talat ner allt de hade i att göra den till vad den var. Sådana produkter görs inte längre. Ipod var en på miljonen."

En jukebox i himlen

Trots sina goda minnen av Ipod uppger Fadell att det var oundvikligt att spelaren till slut skulle komma att försvinna, något som diskuterades på Apple redan under den tiden när Fadell jobbade där. Fadell säger:

"2003 eller 2004 började vi fråga oss själva vad som skulle döda Ipod. Och redan då förstod vi på Apple att det skulle vara strömmande musik. Vi kallade det "jukeboxen i himlen" och nu finns det på riktigt i form av musik i molnet."

Utöver strömmande musiktjänster uppger Tony Fadell att smarta mobiltelefoner också bidrog till att göra Ipod omodern. De senaste Iphone-modellerna från Apple erbjuder lagringsutrymme på upp till 128 gigabyte, vilket är nästan lika mycket som de 160 gigabyte Ipod Classic hade. Iphone kan dessutom ladda hem musik som saknad från molnet.

Hur ser då framtiden ut för musikuppspelning? Skaparen av Ipod säger att han tror att det handlar om att spelarna måste lära sig läsa våra tankar. Inte bokstavligen, men att tjänsterna kan hjälpa oss att upptäcka ny musik och föreslå rätt låtar för rätt tillfälle kommer att bli det viktiga. Det tjänar inget till att sörja över det förflutna, menar Fadell.

"Jag kommer att sakna Ipod. Jag älskade den. Men det är bara så det är. jag älskade min Apple II också, och såg den komma och gå. Det går inte att vara för nostalgisk. Det finns människor där ute som fortfarande vill att Commodore 64 eller Amiga ska komma tillbaka. Det är gulligt, men tiden går framåt. Det är bättre att vara förväntansfull inför framtiden."

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.