Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

På upptäcktsfärd i IOS 8

Med IOS 7 bytte Apple ut det välbekanta gränssnittet från tidigare versioner, men någon sådan chock bjuder inte IOS 8 på. 99mac guidar till några av de mest efterlängtade funktionerna i Apples mobila operativsystem.

Efter lite kaos i början av onsdagkvällen kunde 99mac-redaktionen uppdatera ett gäng IOS-enheter till Apples nya operativsystem IOS 8 som vi sett fram emot att få testa sedan det först visades upp i somras under #WWDC.

Den här gången rör det sig inte om några stora förändringar på ytan utan företaget putsar på den nya inriktning de påbörjade med IOS 7. Däremot kommer flera nya funktioner och 99mac tittar närmare på några av dem här.

Meddelanden

Appen Meddelanden hör till de mest använda i IOS, så det är inte konstigt att många nya funktioner har tillkommit. Det går att skicka ljudinspelningar genom att trycka på en ny mikrofonknapp och sedan skicka inspelningen genom att svepa med fingret. På liknande sätt går det nu att ta och skicka videor och bilder.

Gruppkonversationer går nu att namnge, och det har tillkommit möjlighet att lägga till eller ta bort en kontakt, eller att själva lämna en gruppkonversation. I konversationen går det nu också enklare att aktivera "Stör ej", dela sin geografiska plats eller få fram en vy över alla bilder som skickats i samtalet. Det går också nu smidigare att skicka mer än en bild samtidigt.

Med hjälp av interaktiva notiser går det nu att svara på meddelanden direkt i notisen. Detta gäller också andra notiser som mejl, kalenderinbjudningar, påminneler och notiser från tredjepartsappar.

Icloud Drive

Icloud har med IOS 8 lånat några funktioner från Dropbox och andra liknande molntjänster så att det nu går att lagra dokument på Icloud i mappar och komma åt från alla olika enheter. Appar som är kompatibla kan dela en och samma fil, och ändringar synkroniseras automatiskt. Som vi tidigare skrivit om kan det vara en bra idé att vänta med att aktivera Icloud Drive tills OS X Yosemite finns tillgängligt eftersom det innan dess inte kommer gå att komma åt filerna från en Mac.

Mail och Safari

I Mail går det nu att hoppa från utkast till inkorgen genom att svepa nedåt på utkastet. Mail ska också ge bättre förslag på tillägg i Kalender och Kontakter. Slutligen får Mail också stöd för trådar med VIP-kontakter.

Webbläsaren Safari har nu fått stöd för den integritetsälskande sökmotorn Duck Duck Go, som inte sparar någon sökinformation. Dessutom går det nu att aktivera privat surfning för en flik i Safari, och det har även tillkommit stöd för RSS-flöden bland delade länkar.

App Store

App Store har fått en ny flik som heter Utforska som ska erbjuda lättare bläddring bland de olika kategorierna i App Store. Sökningen har också förbättrats genom att visa trendande resultat i sökningen, och det går nu att rulla bland sökresultaten. Appar kan nu också erbjuda en förhandsvisning i form av en kort video.

Batteriförbrukning per app

Att kunna se vilka appar som drar mest ström är en funktion som vi har varit avundsjuka på från Android. Apple har äntligen lyssnat och i IOS 8 listas nu alla aktiva appar i fallande ordning och användare som behöver spara ström vet nu vilka appar som först bör avslutas för att bevara batteritiden.

Informationen hittas via Inställningar > Användning, där det i IOS 7 fanns betydligt mindre matnyttigt.

När vi ändå pratar om batteriet så finns en annan smart funktion där telefonen skickar sin sista position till Apple innan batteriet dör. Det här är fiffigt för alla som någon gång tappat bort sin telefon eller annan IOS-enhet. Genom att besöka Icloud på webben kan ägaren lokalisera sin enhet även efter att den stängt av sig själv.

Hälsa

Apple har sedan glansdagarna för Ipod samarbetat med Nike och skickat med en app för hålla koll på antal steg och löprundor. Nu tar Apple ett större helhetsgrepp på hälsa och träning med helt nya appen Hälsa.

Appen kan använda den inbyggda rörelsecoprocessorn M7 i Iphone 5S, eller i fallet med de kommande Iphone-modellerna M8, för att samla in data om hur användaren rör på sig, men i övrigt samlar den data från andra appar.

Hälsa har flera flikar för olika typer av data som exempelvis sömn, aktivitet, näring och puls. Appen samlar också viktig information om användaren på ett särskilt kort för nödsituationer som kan visas även om telefonen är låst. Det kan innehålla uppgifter om exempelvis allergier eller användarens blodgrupp.

Apple har tagit fram ett ramverk för utvecklare som heter Healthkit som gör det möjligt för tredjepartsutvecklare att använda din hälsodata som du naturligtvis själv bestämmer om du vill dela med dig av. Exempelvis kan du låta appen där du loggar vad du äter skicka ditt kaloriintag till din träningsapp.

Tips

Tips är en helt ny app som samlar just tips och tricks om hur IOS används på bästa sätt. Den är i första hand avsedd för nya användare, men lär uppdateras med nya tips så att även veteraner förmodligen kan hitta en och annan smart funktion som de inte kände till.

Bilder och Kamera

Appen Bilder har uppdaterats ordentligt, och plockar nu flera funktioner från appen Iphoto som inte längre stöds i IOS 8. Användare som använt Iphoto kan flytta sina bilder till Bilder med ett enkelt migreringsverktyg.

Bilder har fått bättre redigeringsverktyg, och till exempel går det att justera ljusstyrka och färg genom att svepa med fingret över skärmen. Sökfunktionen har blivit bättre så att det går att söka bilder efter datum, geografisk plats eller albumnamn. Det går också att söka med hjälp av så kallade "smarta förslag".

Det finns nu särskilda album som samlar slowmotion- och tidsförskjutningsvideor, bildserier och panoramabilder. Böcker, dagböcker och bildspel finns inte längre, och dessa kommer att konverteras till vanliga bild-album.

Kamera-appen har fått nya knappar för att göra tidsförskjutningsvideo, och har fått en efterlängtad självutlösare. Det går nu att justera exponeringen direkt på skärmen innan bilden tas, och för Iphone 5S och senare modeller går det att ta bildserier med kameran på framsidan. Ipad Air och Ipad Mini med Retinaskärm har nu också fått möjligheten att ta panoramabilder.

Kontinuitetsfunktioner

Under namnet Kontinuitetsfunktioner har Apple samlat funktioner som ska få till ett bättre samspel mellan olika IOS-enheter och med en Mac med kommande OS X Yosemite. Enheterna kan känna av om de är i närheten av varandra så att ett påbörjat meddelande från Iphone går att skrivas klart på en Mac. Både Ipad och Mac kan nu ta emot och skicka vanliga sms och mms trots att det inte är Imessage-meddelanden genom att Iphone tar hand om själva sändandet och mottagandet. På samma sätt går det att ringa och ta emot samtal på vilken av enheterna som helst.

Internetdelning har förbättrats så att Iphone automatiskt kan dela sin mobilanslutning till enheter i närheten. Slutligen är Airdrop nu äntligen kompatibelt mellan IOS 8 och Mac-datorer (återinge krävs kommande OS X Yosemite).

Quicktype

En gång i tiden kändes T9 som ett enormt framsteg för inmatning av text i mobilen, men det har hänt en hel del på den här fronten, framför allt för Android-användare som kan välja bland flera olika tangentbord från tredjepartstillverkare. Med en del av tangentborden kan du bara svepa med fingret mellan olika bokstäver och slipper att lyfta det mellan rätt bokstäver.

Med IOS 8 lanserar Apple ett förbättrat eget tangentbord som kan förutspå vad du vill skriva, men de öppnar också upp för andra utvecklare som exempelvis Fleksy som 99mac tittat på tidigare. Räkna med att App Store kommer att fyllas upp med flera alternativ framöver.

Tyvärr fungerar inte Apples egna eller alla tredjepartsalternativen med svenska från start. Apple listar: engelska, franska, tyska, italienska, portugisiska, spanska och thailändska tillsammans med kinesiska och japanska. Förhoppningsvis jobbar alla parter på att lägga till fler språk inom kort.

Siri och svensk diktering

Den digitala assistenten Siri kan ännu inte prata svenska, men ska ha fått "förbättrad svarstid, stabilitet och precision". Röstigenkänningen visas nu flödande vilket borde snabba upp konversationerna med Siri, och det går också att starta genom att säga "Hey Siri". Siri har nu blivit integrerad med musikigenkänningstjänsten Shazam, så hon kan känna igen låtar och berätta vilken det är, och erbjuder sig också att köpa låten på Itunes Store.

Något som däremot kommit på svenska är diktering. Med IOS 8 kommer vi att kunna läsa in exempelvis mejl eller meddelanden med diktering. Genom att använda den lilla mikrofonikonen på tangentbordet går det att prata och få IOS 8 att omvandla det till text.

Scanna kreditkort

Med IOS 8 kan kameran nu användas för att scanna in siffrorna på ett kreditkort i Safari, vilket är en snabbare metod vid köp online än att manuellt knappa in siffrorna. Funktionen kan också användas till att spara betalkort i Passbook för att använda med Apple Pay (endast USA än så länge).

Kommentarer
50 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.