Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Appen Secret borttagen på Brasiliens begäran

Appen Secret kan användas för nätmobbing och måste tas bort både från App Store och användares telefoner, dömer en brasiliansk domare. Secret går inte längre att ladda hem i Brasilien.

Den brasilianske domaren Paulo Cesar de Carvalho menar att appen Secret bryter mot lagen i och med att den kan användas för nätmobbning. Han har beordrat både Apple och Google att ta bort appen från sina respektive app-butiker i landet och även radera appen från användares telefoner.

Secret är en slags chattklient där vänner kan dela meddelanden anonymt. Det går inte att veta vem av ens kontakter som skickat meddelandet, och om de gillas kan de även spridas vidare till ens vänners vänner. Enligt appens skapare är detta ett sätt att få reda på vad ens vänner verkligen tänker och känner, men kanske är detta inte alltid önskvärt.

Enligt domare Carvalho bryter appen mot artikel 5 i Brasiliens konstitution genom att den tillåter anonym yttrandefrihet som bryter mot mänskliga rättigheter. Åtalet väcktes av den offentliga åklagaren Macelo Zenkner med syfte att förhindra nätmobbing. Även appen Cryptic för Windows Phone omfattas av domslutet.

Enligt en rapport från Apple Insider har appen nu försvunnit från den brasilianska App Store, men det är okänt om detta är en officiell respons från Apple eller om det är appens utvecklare som själva tagit bort sin app. Det är inte heller känt om Apple använt sin förmåga att svartlista appar från användares telefoner.

IOS-enheter hämtar regelbundet en lista över verifierade app-certifikat från Apples servrar, vilket gör att bolaget kan hindra appar att starta om de svartlistas. Systemet är tänkt att skydda användare mot appar som visar sig innehålla virus eller vara osäkra på andra sätt, men än så länge har Apple inte använt det.

Appen Secret finns fortfarande kvar i den svenska App Store.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.