Vad finns i din Mac, Jelica?

Redaktionen har hittat en ny person och dator att undersöka. Angélica Jävert, med artistnamnet Jelica, berättar om musikalisk strävan, och hur hon använder sin dator och smarta telefon för att skapa låtar.

Att Mac-datorer är populära inom kreativa branscher som grafik- och musik-produktion är ingen nyhet, och med appar som Garageband och Imovie är avståndet från idé till produkt kortare än någonsin. Angélica Jävert använder Mac och Iphone för att skapa och sprida sin musik. Under artistnamnet Jelica har hon nyligen släppt sin första singel Nobody Knows på Itunes Store. 99mac sökte upp henne för en liten pratstund och för att se efter vilka appar som gömmer sig i hennes enheter som en del av vår #Vad finns i din-serie.

Hur kommer det sig att du började använda Apples produkter?

– Jag pluggade grafik under tre år på Blekinge Tekniska Högskola, och behövde då en laptop. Jag började det första halvåret med en Dell, men det gick väldigt snabbt för mig att byta till Mac. Eftersom jag alltid har haft ett spelintresse så tog det lite tid för mig att övertygas om att byta, men eftersom musiken och grafiken allt mer blev min tillvaro insåg jag att Mac skulle ta mig längre än någon annan produkt.

Det grafiska användargränssnittet på Mac tilltalar mig mer än en pc. Att alla program fungerar på ett liknande sätt gör också att man har en igenkänningsfaktor när man använder en Apple-produkt. Det är också mycket enklare när man redan har en Iphone, då ligger det som hand i handske.

Jag tycker att Apple alltid har så lätt tillgängliga program, med bra möjligheter både för nybörjare och proffs.

Vilken Mac använder du?

– Jag använder en väldigt gammal Macbook Pro 15 tum, och en Iphone 5.

Hur upptäckte du musiken? Har den alltid funnits där, eller var det en väg du kom in på?

– Man kan väl säga att jag alltid haft en sångröst, men så klart har jag jobbat på den som man behöver göra med allt annat för att kunna göra det jag gör idag.

Men musiken har varit en del av mitt liv sedan väldigt tidiga år. Redan som liten sjöng jag på olika scener, både i kyrkan och på skolavslutningar. Dans var även en stor del av mitt liv. Jag har alltid haft musiken, så det har varit något naturligt i min vardag.

Musik och dans har alltid varit mitt sätt att uttrycka mig, med musik kan du uttrycka det vanliga ord inte kan. Du kan känna något med bara en viss musikstil, eller så kan du berätta en historia med egna ord. Musik kan vara terapi, musik kan vara befriande, musik kan vara deprimerande. Men det är alltid ett sätt att få uttrycka sig.

Vilka olika appar använder du när du jobbar? Hur ser ditt arbetsflöde ut?

– I min musikproduktion använder jag dels Logic Pro där jag kan spela in musik, men jag använder mig också av Garageband och faktiskt Imovie för att göra enklare inspelningar.

Ska jag vara helt ärligt så använder jag mestadels min mobil i mitt musikskapande. Så fort jag får en idé spelar jag in den i Röstmemon på min Iphone. Det går inte att pressa fram ett kreativt flöde, det måste komma av sig själv. Det har därför varit avgörande för att min musik ska kunna utvecklas, att jag alltid kan ha min Iphone med mig och fortsätta med något när jag vill och känner för det.

Min dator använder jag nog mest till grafikproduktion. Jag använder Photoshop och Illustrator så fort det är något grafiskt jag ska jobba med.

Vilken app eller program kan du inte leva utan?

– Röstmemon! Jag använder den bokstavligt talat varje dag!

Vilka mer är inblandade i musikskapandet?

– Min producent heter Nicholas Whittington, och jag träffade honom genom en praktik för låtskrivare i Texas. Han jobbade på den skolan, och vi klaffade så sjukt bra när vi började jobba med min första låt. Han kom att bli som en bror för mig, och vi hade många långa samtal i studion, om allt mellan himmel och jord.

Men när jag sedan kom tillbaka till Sverige efter tre vändor i Texas började jag umgås frekvent med en kompis som heter Erik, så nu är det faktiskt mest han och jag som jobbar tillsammans. Just nu ser det ut så att Nick fortsätter producera och mixa låtarna vi gjorde i Texas, med mina texter och melodier. Det är kanske fem eller sju låtar, som jag och min gitarrist Erik framför när vi spelar live. Jag och Erik samarbetar kring nya låtar.

Har du några favoritband eller musiker att tipsa om?

– Jag lyssnar på nästan allt. Men Muse, Within Temptation, 30s to Mars. Foo Fighters! Det är mycket rock och metal, Evanescence, Flyleaf. Listan kan göras lång...

Hur ser framtiden ut?

– Jag och Erik jobbar ihop hela tiden nu. Han producerar och jag skriver melodi och text – det är en grym kombo. Vi håller även på att samla ihop ett band, där vi handplockar varje medlem. Vi får se hur det kommer att se ut, men drömmen är ju att ha ett fullt band där alla satsar lika mycket på det som vi gör. Planen är att vi ska ha en trummis, en basist, en andra gitarrist och kanske även en som spelar keyboard.

Vi har börjat få lite spelningar här och var i Sverige, och vi får se vart det ledet. Vi är öppna för alla möjligheter och gör det vi älskar. Bandet går just nu under namnet Jelica, och vi finns till för att vi har något att säga, och vi vill påverka. Låtarna är autentiska, och inspirerade av verkliga livsberättelser och helt ocensurerade. Att nå ut till människor som kanske har gått igenom svåra perioder eller behöver hopp i en svår period, det är vad jag vill göra. Om en person känner att en låt talar till honom eller henne, då har vi lyckats.

Namn
Nobody Knows
Artist
Jelica
Pris
9,00 kronor

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.