Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple aktiverar eget leveransnätverk

Apple tar ytterligare kontroll över distributionen av sin mjukvara genom att skapa sitt eget nätverk för snabb och tillförlig leverans av innehåll. Kapaciteten på nätverket uppges vara massiv.

Tidigare i år rapporterade 99mac om att Apple arbetar på att utöka sin nätverkskapacitet genom att sluta avtal med internetleverantörer och köpa upp bandbredd. Nu rapporterar nätverksexperten Dan Rayburn att Apple har skapat ett eget så kallat CDN-nätverk för att snabbare kunna leverera enorma mängder innehåll till sina kunder.

Ett CDN [Eng: Content Delivery Network] kan beskrivas som ett nätverk för leverans av innehåll som avlastar den vanliga webbservern och gör att data kan transporteras kortare sträcka till slutanvändaren. Ett CDN-system består av flera servrar eller noder som är utplacerade i olika delar av världen för att leverera samma innehåll.

Tidigare har Apple förlitat sig på CDN-tjänster från leverantörer som Akamai och Level 3 för att distribuera exempelvis media från Itunes och App Store samt programuppdateringar. Enligt Rayburn är Apples eget CDN-system nu aktivt i USA och Europa för en del av deras innehåll, vilket han slutit sig till genom att följa en nedladdning av OS X tillbaka till källan, vilket visade sig vara Apples egen CDN snarare än en från tredje part.

Intressant är också att Apple verkar ha förberett nätverket för en massiv kapacitet. Enligt Rayburns beräkningar kan systemet redan skicka flera terabit data i sekunden, mer än tio gånger vad Apple behöver i dag. Rayburn skriver att Apple fortfarande förlitar sig på tredjepartsleverantörer för Itunes och App Store, men att det förmodligen gradvis kommer att flyttas över till det nya systemet. Dan Rayburn skriver:

"Apple kontrollerar redan hårdvaran, operativsystemet (IOS/OS X) och plattformarna Itunes/App Store. Just nu kontrollerar de hela kundupplevelsen förutom sättet innehåll levereras till enheterna, och de arbetar snabbt för att ändra detta. [..] Med tiden är detta något som kommer att förbättra upplevelsen och prestandan för kunder - och Apple har bara börjat."

Storslagna planer för Apple TV

Under hösten kommer både OS X Yosemite och IOS 8 att distribueras till Apples kunder, vilket troligtvis kommer använda det nya leveransnätverket, men med en så hög kapacitet tycks Apple även ha större planer för distribution av innehåll. Det har länge ryktats om att Apple planerar en ny Apple TV som kommer att erbjuda massor av media som film och tv, liksom appar.

Under gårdagen rapporterade 99mac att förhandlingarna med tv-bolag och andra leverantörer tar längre tid än planerat, vilket kan försena en ny Apple TV till nästa år. Enligt The Information är Apples mål storslaget, och både hårdvara och mjukvara är i princip färdig:

"Apples vision har varit att göra alla program tillgängliga när som helst - både livesändningar och äldre repriser som lagras på distans. Företaget anser att de har fulländat mjukvarubiten med ett nytt användargränssnitt som gör det enkelt att söka, upptäcka och se på tv-program. Men de behöver avtal med distributörer och operatörer för att försäkra sig om att video levereras snabbt och tillförlitligt, och de behöver rättigheter till sändningar och annat innehåll."

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.