Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Poddradio

Overcast tar emot klart och tydligt

IOS får en ny app för poddradio med Overcast som visar sig vara en väldigt trevlig app för ändamålet. Flera innovativa funktioner kommer i en snygg och välpolerad produkt som lovar en ljus framtid.

Marco Arment har blivit något av en superkändis bland IOS-utvecklare tack vare populära och uppmärksammade appar som Instapaper och IOS-tidningen The Magazine. Han har även varit med och grundat mikrobloggsajten Tumblr, och släpper nu poddradio-appen Overcast till Iphone. Enligt Arment finns planer på en Ipad-version, och det kan komma en Mac-version längre fram.

Marco Arment avslöjade att Overcast var under utveckling under konferensen XOXO förra året, där han också talade om sin kärlek till poddradio. Han bidrar själv till mediet, tidigare i Build & Analyze och numera i Accidental Tech Podcast där han bland annat pratat en del om utvecklingen av Overcast.

Snygga och smarta funktioner

Hela appen har en medvetet enkel och tydlig design. Grafiskt passar den väl hemma i IOS 7 med rena och tydliga fält och knappar. Endast själva app-ikonen stör mig lite, då den har tjocka svarta konturer som sticker ut en smula på hemskärmen. Men detta är en småsak, och troligtvis kommer jag att vänja mig snabbt.

Overcast erbjuder egna rekommendationer av poddradio-serier att ladda ner och prenumerara på fördelade över olika kategorier. Det går också bra att söka efter en särskild poddradio, eller aktivera rekommendationer via Twitter. Om en poddradio mot förmodan inte skulle finnas indexerad går det att ange en direktlänk till den.

Det märks att Overcast är utvecklat med en genuin förkärlek till mediet och med ambitionen att göra poddlyssnandet enkelt och naturligt. I jämförelse med Apples standard-app Podcaster känns Overcast betydligt snabbare och mer välpolerad. Det vimlar av smidiga detaljer, som att ett enkelt svep uppåt på omslagsbilden på det avsnitt som spelas visar textinformation om avsnittet, liksom eventuella avsnittslänkar.

En oväntad och trevlig sak i Overcast är att appen rymmer länkar och tips på konkurrerande poddradio-appar om Overcast inte skulle falla i smaken. Jag är inte säker på om detta grepp är ett tecken på ödmjukhet eller kaxighet, men det pekar hursomhelst på ett självförtroende gällande den egna appen och är ett välkommet grepp.

Smart hastighet och röstförstärkning

En av de mer innovativa och användbara funktionerna kallas för "Smart hastighet". Många poddradio-appar erbjuder uppspelning i snabbare hastighet, och så även Overcast. Med Smart hastighet analyseras dock avsnittet dynamiskt, och korta pauser och tystnader tas bort, vilket gör att lyssningstiden förkortas utan att röster förvrängs och snabbas upp. Beroende på vilken poddradio det är fråga om kan detta innebära ganska mycket sparad tid, och det fungerar i praktiken mycket bra – endast vid enstaka tillfällen uppstår känslan av att de som pratar skulle behöva andas.

En annan funktion som jag inte sett i andra liknande appar, men som visar sig vara ytterst användbar är ett ljudfilter som förstärker röster. Många poddradio-avsnitt är inspelade med så mycket bakgrundsljud och musik att rösterna försvinner. Med detta filter lyfts rösterna fram, och det låter oftast mycket bra. Beroende på vilken ljudkvalité produktionen har från början kan dock brus och annat oväsen ibland blir mer framträdande.

Välkommet är också att funktionerna går att ställa in per poddradio, så att bara de serier som behöver exempelvis röstförstärkning får den, och användaren slipper ändra inställningarna varje gång en ny poddradio spelas upp.

Till Overcast hör också en molntjänst, vilket inkluderar möjligheten att synkronisera och spela upp poddavsnitt direkt på overcast.fm. Batterikrävande funktioner som att hålla koll på uppdaterade avsnitt sköts också av en server, och bara det som är nytt skickas ut till Iphone, vilket ska spara både energi och datatrafik.

Gratis med begränsningar

Overcast är gratis att ladda ned och är fullt fungerande utan att köpa till något. För att få åtkomst till de mer avancerade funktionerna som smart hastighet och röstförstärkare krävs en upplåsning för 39 kronor. Då ingår också möjligheten att skapa obegränsat antal spellistor i appen, en timer för att stänga av uppspelningen efter en viss tid och nedladdning av avsnitt över mobildata.

Det mesta som är attraktivt med Overcast kräver alltså en slant, men det är trevligt att kunna ladda hem och prova på appen innan det blir ett köp. För den som lyssnar mycket på poddradio och letar efter något bättre än Apples Podcaster är Overcast enligt min mening väl värt 39 kronor.

Overcast är en synnerligen trevlig app som väcker omedelbara glada känslor. Det märks att den är utvecklad av en person som verkligen gillar poddradio och har ägnat mycket tid att identifiera de vanligaste irritationsmomenten i andra appar och åtgärda dem. Tillsammans med snygga detaljer och flera riktigt innovativa funktioner är detta en solklar rekommendation.

Namn
Overcast: Podcast Player
Plattform
IOS
Utvecklare
Overcast Radio, LLC
Version
1.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska, förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, danska, engelska, franska, grekiska, indonesiska, italienska, japanska, katalanska, koreanska, nederländska, norska, bokmål, norska, nynorska, polska, portugisiska, ryska, spanska, tjeckiska, turkiska, tyska, ukrainska, vietnamesiska
Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.