Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Bilder får stöd för tredjepartstillägg

Apple sprider mer ljus över vilka funktioner som kan förväntas i den nya OS X-appen Bilder som kommer att ersätta Iphoto och Aperture när den kommer i början av nästa år.

Nyligen bekräftades det som många användare av Apples fotoredigeringsprogram Aperture fruktat – appen läggs ner och kommer inte att utvecklas vidare och samma öde väntar Iphoto. Programmen försvinner till förmån för appen Bilder, som kommer först med #IOS 8 och i början av nästa år till Mac.

Som 99mac rapporterat har Apple klargjort att Aperture kommer att få en kompatibilitetsuppdatering för att fungera med #OS X Yosemite, men att inga vidare uppdateringar efter det är att vänta.

Användare kommer att kunna importera Aperture-bibliotek till #Bilder, men det är i dagsläget okänt i vilken omfattning detta inkluderar metadata som nyckelord, betyg och annan information, samt ändringar som filter.

Stöd för tillägg

En stor del av förvirringen handlar om att Apple inte beskrivit närmare vilka slags funktioner den nya Bilder-appen kommer att innehålla. Den korta demonstrationen av OS X-klienten under WWDC fokuserade mestadels på synkronisering via Icloud, och gick inte in på om Bilder för OS X kommer att innehålla mer avancerade funktioner än sitt syskon på IOS.

En skärmdump på Bilder för OS X visar en palett med fler verktyg än vad som kunde ses under WWDC, bland annat ett histogram och nivåer för vitbalans. Till tekniksajten Ars Technica har en representant från Apple också uppgivit att man planerar vissa professionella funktioner för Bilder, så som mer avancerad bildsökning och redigering. Intressant nog avslöjades också att Bilder kommer att ha stöd för tillägg från tredje part, något som kan utvidga funktionaliteten ordentligt.

Trots detta verkar det inte sannolikt att Bilder kommer att kunna matcha Aperture rent funktionsmässigt. Apple ser knappast Bilder som ett ordentligt alternativ för profesionella och semi-profesionella användare, även om många användare säkert kommer se det som ett steg upp från #Iphoto.

Risken finns dock att även användare av Iphoto kommer att sakna en del funktioner när Bilder blir allenarådande hos Apple. Det är till exempel inte känt om Bilder alls kommer att innehålla funktioner för att beställa trycksaker som böcker, kalendrar och vykort, vilket är populära funktioner som finns i Iphoto.

Kommentarer
103 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.