Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Tony Fadell: "Jag hade velat visa Nest för Steve Jobs"

Tony Fadell anses som skaparen av Ipod. I en artikel pratar han med Fortune om sin tid på Apple under Steve Jobs, och om arbetet med att utveckla Nest.

Under sin tid på Apple ledde Tony Fadell gruppen som skapade Ipod – en av företagets största sucéer innan Iphone och Ipad. Innan Fadell lämnade Apple 2008 sågs han som en möjlig efterträdare till Steve Jobs.

Med #Nest har Fadell skapat den smarta termostat som givit företaget sitt namn, och därefter rökdetektorn Protect. I januari köpte Google Nest för 3,2 miljarder dollar (motsvarande 21 miljarder kronor). Fortune skriver i ett längre reportage att större delen av den kostnaden var för Tony Fadell.

I artikeln berättar Fadell om hans första tid på Apple, och hans arbetsrelation med Steve Jobs. Han började arbeta för Apple 2001 – inledningsvis som en konsult för att hjälpa till med utvecklingen av Ipod. Snabbt blev han dock heltidsantälld, och klättrade i grad tills han ledde Ipod-gruppen. Fadell gjorde sig känd genom att inte backa för konflikter med sina chefer och kollegor, som Jon Rubinstein och Scott Forstall.

Konflikter med Steve Jobs

Fadell rök även ihop med Steve Jobs själv vid ett flertall tillfällen. Enligt rykten brukade Steve Jobs regelbundet ge Tony Fadell sparken, och Fadell själv säger att han upprepade gånger sade upp sig efter meningsskiljaktigheter. Fadell själv säger:

"Han [Steve Jobs] tyckte att jag ställde för många frågor. Jag brukade fortsätta att fråga tills han bad mig hålla tyst. Men sen brukade han ställa en massa frågor till mig, vilket kunde göra mig frustrerad, och jag bad honom lämna mig ifred."

Under sin tid på Apple träffade också Tony Fadell sin fru Danielle Lambert. Lambert arbetade då som rekryterare för Apple, och hade också ett nära samarbete med Steve Jobs. Fadell och Lambert gifte sig medan båda fortfarande var anställda på Apple, och meddelade om sin uppsägning samma dag.

Enligt sitt avtal med Apple hölls Fadell kvar som en rådgivare under 18 månader efter att han sagt upp sig, utan möjligheter att jobba någon annanstans. Det var under den tiden som Fadell började bygga ett semesterhem åt sin familj nära sjön Lake Tahoe i Kalifornien. Under byggandet av huset upptäckte han hur mycket han hatade alla termostater som fanns på marknaden, och även många andra hushållsprodukter. Detta gav honom idén till Nest.

En sak som Tony Fadell ångrar är att han aldrig fick tillfälle att berätta för Steve Jobs om Nest. De båda höll kontakten via korrespondens efter att Fadell lämnat företaget, och Jobs uttryckte intresse för Fadells nya projekt. När Nest var redo att visas upp 2011 hade dock Jobs redan insjuknat, och dog några veckor senare. Fadell säger:

"Jag hade velat visa Nest för honom, men tidsmässigt gick det inte ihop."

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.