Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 5C – allt annat än "billig"

Apple gick ifrån traditionerna och släppte inte en utan två nya modeller av Iphone i år. 99mac har kikat närmare på Iphone 5C, som förutom det nya plastskalet är en Iphone 5 med bättre batteritid och stöd för fler LTE-band.

Skärmen

Skärmen hos Iphone 5C följer ungefär i fotspåren hos tidigare Iphone 5. Det vill säga en tämligen färgkorrekt skärm som drar något för mycket åt blått, men inte överdriver eller skevar till andra färger. Riktigt lika väluppfostrad som den Iphone 5 vi mätte i våras är däremot inte testexemplaret. Vitbalansen sticker för mycket mot det blå för att kallas korrekt när färgtemperaturen i snitt går över 7200 Kelvin. Ju starkare vitt som skärmen försöker visa, desto mer smyger sig ett drag av cyan in i vitbalansen. Som grafen nedan visar saknas det tillräckligt mycket av röd i vitbalansen för att väga upp.

Nu är detta knappast ett stort problem och inget som på något sätt förtar en upplevelse av bilder och fotografier på skärmen. Dels för att en något blå vitbalans är det som öga och hjärna accepterar allra lättast. Bilden upplevs endast som lite ”kallare” än normal dagsljusstandard D65. Det hade varit värre ifall skärmen drog några procent för mycket mot grönt.

Övriga färgnyanser ligger på rimliga och korrekta nivåer vilket gör att du i stort kan lita på de färger du ser. De följer sRGB/Rec.709-standard. Kort och gott: Det mesta är rätt men bilden överlag alltså lite för blå.

Skärmen är ljusstark och når över 550 cd/m2 med belysningen på max och det räcker för så gott som allt utom direktverkande sol en het sommardag. I botten ligger ljusstyrkan på 5 cd/m2 vilket är lite ljusare än Iphone 5, men tillräckligt lågt för att inte bli störande ljusstarkt ifall du ska smygsurfa i sängen utan att väcka personen bredvid.

Förklaring till grafen

RGB Balance: Vitbalansen i förhållande till D65 från svart (0 på X-axeln) till vitt (100 på X-axeln). Grafen visar avvikelsen i procent i förhållande till D65. Vid 100% vitt hos Iphone 5C ligger alltså blått cirka 12 procent för högt och rött cirka 5 procent för lågt.

Gamut/Färgrymd: Visar räckvidden i färgnyanser. Hela ytan, ”hajfenan”, visar alla för ögat synliga nyanser. Den vita triangeln är den uppmätta färgrymden hos Iphone 5C och den ska överlappa den ljusare triangeln som är färgrymden hos sRGB/Rec.709. Dessa överlappar alltså mer eller mindre exakt hos Iphone 5C.

Gamut Luminance: Visar hur ljusstarkt färgerna lyser i procentuellt förhållande till standard sRGB/Rec.709. För starkt lysande färger ger ett pastellaktigt intryck och Iphone 5C:s 15 procent för ljusstark blå ger en liten och mild förskönande skjuts åt vykortsblått.

Gamma Point: är tonkurvan/gamman i förhållande till målet, den gula linjen, med vilken ljusstyrka skärmen tonar från svart till helvit. Fel gamma ger fel kontrastintryck. Inga stora fel värda att nämna hos Iphone 5C.

deltaE uv: är storleken på felet i gråskalan och bör ligga under dE 3 för att räknas som korrekt. DeltaE uv (dEuv) används enbart för vitbalans/gråskala och är den formel som tydligast klargör avvikelser. dEuv på 10 räknas som synbart fel, vilket också är fallet – skärmen är något för blå.

deltaE 2000: beskriver felen hos färgnyanser. Målet är att ligga under dE3 för att räknas som korrekt. Än en gång är det i vitt som störst fel noteras. Övriga nyanser ligger rätt hos Iphone 5C.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.