Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple satsar på Bluetooth istället för NFC

I Apples nya mobiltelefoner saknas återigen stöd för tekniken NFC som finns i en del av konkurrenternas telefoner. Istället satsar företaget på protokollet Ibeacon, små trådlösa sensorer och Bluetooth Low Energy.

Flera av Apples konkurrenter på mobiltelefonmarknaden har satsat på NFC-lösningar. #NFC står för Near Field Communication och är en teknik för att överföra data mellan två enheter på väldigt korta avstånd. Ett möjligt användningsområde är att genomföra betalningar med mobilen.

Inför lanseringar av nya modeller av Iphone har det cirkulerat både rykten och förhoppningar om NFC, men ännu har inget hänt. Gigaom har en förklaring till varför och det är en teknik som Apple visade upp i förbifarten när de presenterade IOS 7 under #WWDC i juni.

Under sin presentation hade Craig Federighi en sida om nyheter i IOS 7 där "Ibeacons" fanns med utan vidare förklaring. Inget nytt framkom under presskonferensen den 10 september heller. Gigaom har varit i kontakt med företaget Estimote som tillverkar sensorer som fungerar tillsammans IOS 7 och #Ibeacon och skriver att det är ett system med sändare och mottagare som använder Bluetooth Low Energy och därför fungerar över längre avstånd än NFC.

Med hjälp av små trådlösa sensorer som sätts upp i ett fysiskt område kan appar få reda på när användaren går in i området. Exempelvis kan en användare som går in i en affär med sin #Iphone 5S (kommer med både IOS 7 och Ibeacon) få rabattkoder eller information om var en särskilt vara finns i affären. Det går också att betala med mobilen. Ibeacon kan också fungera för att navigera inomhus där GPS har dålig eller ingen täckning.

En trådlös sensor fungerar i upp till två år på ett litet knappcellsbatteri och har inbyggd accelerometer, flashminne, ARM-processor och Bluetooth. Varje enhet har en räckvidd på omkring 50 meter, medan NFC fungerar på avstånd under 20 centimeter. Även om varje enhet blir dyrare än en NFC-tag blir lösningen ändå billigare i det stora hela eftersom det behövs färre.

Bluetooth Low Energy kräver väldigt lite energi vilket sparar på telefonens batteri. Det finns däremot begränsningar när det kommer till dataöverföringar, bara låga hastigheter fungerar och det går inte att exempelvis strömma ljud. Tekniken fungerar också bra för att skicka små datapaket mellan exempelvis smarta klockor och en Iphone.

Bland annat Google har satsat stort på NFC, men stöder också Bluetooth Low Energy sedan lanseringen av Android 4.3.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.