Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Toppmodellen

Iphone 5S lanserad – snabbare, bättre kamera och fingeravtrycksläsare

Apple lanserar Iphone 5S som på utsidan liknar Iphone 5, men som är betydligt snabbare tack vare 64-bitars A7-processorn. Den har en ljusstarkare kamera och inte minst en fingertrycksavläsare i hemknappen. Dessutom går den att få i guldfärg.

Efter månader av spekulationer och allt fler läckta detaljer presenterade Apple under tisdagskvällen sin nya toppmodell i Iphone-serien: #Iphone 5S. I stort sett var det mesta bekant för den som följt ryktena. Allt från namnet och guldfärgen till fingeravtrycksläsaren och dubbla blixtlampor var med.

Utseende

Iphone 5S kommer i tre färger mot tidigare två. Den svarta modellen är inte längre helt svart och kallas numera rymdgrå (space gray) och är mörkgrå med svarta partier i plast. Den tidigare vita modellen kallas nu silver och så har den omtalade guldvarianten tillkommit som är vit och guldfärgad. Både silver- och guld-modellerna har vita partier i plast.

Designmässigt är det mesta likt Iphone 5 med några små skillnader. På baksidan är öppningen för de dubbla blixtlamporna större och på framsidan har den nya hemknappen fått en rund ring i metall som hänger ihop med fingeravtrycksläsaren.

Storlek och vikt är samma som för Iphone 5, det vill säga 112 gram och 7,6 millimeter tunn samt 58,6 x 123,8 millimeter stor. Skärmen är samma fyratumsskärm som tidigare.

Prestanda

Prestandaökningen sedan första Iphone-modellen kom.

På insidan har Iphone 5S uppgraderats rejält jämfört med föregångaren. Processorn är Apples nya A7-chip som är upp till dubbelt så snabbt som A6-chipet i Iphone 5. Chipet har 64-bitarsarkitektur vilket ingen annan telefontillverkare använder sig av enligt Apple. IOS 7 är byggt för 64-bit för att dra nytta av ännu bättre prestanda. A7 har stöd för OpenGL ES version 3.0, vilket ska ge grafikprestanda i klass med datorer och spelkonsoller.

Batteritiden är i klass med Iphone 5 eller bättre med upp till tio timmars taltid över 3G och upp till åtta timmars internetanvändning via 3G, tio timmar via LTE eller wifi.

Rörelseprocessor

Förutom A7-processorn finns även en speciell extraprocessor kallad M7 som mäter rörelsedata från accelerometer, gyroskop och kompass. Genom att den effektivare kan behandla denna information och det görs utan att belasta huvudprocessorn går det att mäta dessa data utan att dra lika mycket ström.

M7 kan hålla reda på när användaren går, springer eller kör bil och det kan i sin tur mjukvaran dra nytta av. En fördel med det sistnämnda är att Iphone 5S vet när den befinner sig i en bil och frågar därför inte efter att ansluta sig till Wifi-nätverk som passeras.

Kamera

Då allt fler använder Iphone som sin huvudsakliga kamera fortsätter Apple lägga stor vikt vid att förbättra kameradelen i Iphone för varje år, även så i år.

I Iphone 5S har bildsensorn blivit större utan att antalet pixlar förändrats, kameran fotograferar i 8 megapixlar precis som Iphone 5. Det innebär att varje pixel är lite större och fångar upp mer ljus, något som i sin tur ger bättre bilder. Även bländaröppningen på 2,2 är större än tidigare 2,4 och det ger också mer ljusinsläpp (ju lägre bländartal desto större öppning).

Blixten består av två lysdioder, den vanliga vita och en ny bärnstensfärgad. Tillsammans kan de kombineras på olika sätt för att ge bästa möjliga blixtljus i olika situationer, inte minst för att få hudtoner rätt.

Likt en del Samsung-telefoner får nu Iphone också möjligheten att spela in slow-motion-video genom att filma med 120 bilder per sekund och sedan spela upp dem i en fjärdedels hastighet. "Burst mode" ger möjligheten att ta 10 bilder per sekund. Realtidsanalysering av bilderna kan föreslå vilka bilder av dessa som är de bästa.

Fingeravtrycksläsare Touch ID

Den kanske allra största nyheten är fingeravtrycksläsaren som finns inbyggd i hemknappen på Iphone 5S. Tekniken kallar Apple för Touch ID. Detta är kulmen av en lång period med rykten om att Apple arbetat på sådan teknik, inte minst sedan det stod klart att de köpt upp Authentec förra året, ett företag som specialiserat sig på sensorer för fingeravtrycksläsning.

Den stora fördelen för användaren med Touch ID är att det går att säkert låsa upp skärmen och ersätta krånglig inmatning av lösenord med en beröring av ett finger. Den nya hemknappen har en ring av metall som känner av och aktiverar läsaren som i sin tur kan läsa av fingeravtryck oavsett om telefonen hålls liggande eller stående. Telefonen kan ställas in för att godkänna olika fingrar.

Eftersom information om fingeravtryck är en känslig integritetsfråga lagras den krypterad i själva A7-processorn och kan bara nås av Touch ID-sensorn. Annan mjukvara kan inte komma åt den och den följer inte med vid säkerhetskopiering till Apples servrar.

Pris och tillgänglighet

Iphone 5S börjar säljas i USA och tio andra länder fredagen den 20 september, tyvärr hör Sverige inte dit. Därefter kommer fler länder att läggas till och i december finns telefonen i 100 länder. Det är ännu oklart exakt när lanseringen i Sverige sker.

Priserna i USA är 199, 299 och 399 dollar för 16, 32 respektive 64 gigabyte-modellerna, det vill säga samma prisbild som Iphone 5 tidigare haft. Svenska priser är inte kända i dagsläget.

Nytt läderskal som tillbehör

Tillsammans med Iphone 5S lanserar Apple även skal i läder som täcker baksidan och kanterna av telefonen. Det finns i sex färger varav en är Product Red. Skalet är skräddarsytt för för att sitta bra på Iphone 5S med läder av hög kvalité på utsidan och mikrofiber på insidan.

Kommentarer
526 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.