Naturfotografen och hans Mac - vi har pratat med Mattias Klum!

Han har suttit hos Kattis Ahlström på söndagar och visat bilder och berättat om sina fotografresor. I höstas dyk han upp i SVT:s Packat och Klart där drog till Antarktis. Han plåtar åt National Geographic.

Mattias Klum heter han. Mannen, myten och fotografen. Han är dessutom Mac-användare och vi har tagit ett snack med honon,

Hej Mattias.
Vi såg dig i TV-rutan i höstas. Vad har du pysslat med mer?

Hej Christian.
I somras var jag i Malaysiska Borneo och arbetade för National Geographic. Fram till januari fanns utställningen "Hästfolk" på arbetsmuseum i Norrköping. Det var en utställning om de nära banden mellan människa och häst. Tillsammans med Fuju Film hag jag gjort en Fotoinspirationssida.

Låter spännande. Nu över till de frågor som vi är mest intresserade av - din dator. När skaffade du din första Mac och hur gick det till?
Jag hade 10 års jubileum som Mac-användare 2002, så det har blivit ett par år nu. Det var en vän som ledde mig in på Mac-banan för fjorton år sedan.

Hur kom det sig att du väljer Mac?
Mitt jobb består av att fånga alla de otroliga saker jag ser. Det spelar ingen roll om jag filmar eller fotograferar en liten orkidé i Sverige, en buddiskisk munk i Ladakh eller en Grön Mamba i Afrika, försöker jag, med mina bilder, att göra rättvisa till varje situation.

Nästa steg är att läsa in bilderna för publicering eller visa dem för stora grupper. Apple erbjuder en obegränsad plattform för att arbeta professionellt med digitala bilder och filmredigering. Det är, helt ärligt, ett ganska enkelt beslut då vi alltid behöver kvalitet och support som är överlägsen.

Vilken Mac-burkar använder ni på Klum i dag?
PowerBook G4, några G3:or och Cuber.

Vad använder du din dator till mest?
Vi är flera personer som arbetar på Klum Photography AB. Alla använder Mac.
Jag skriver mycket och använder flitigt Keynote och min PowerBook för mina föreläsningar. Och för film- och ljudredigering förstås.

Hur använder du din Mac i ditt fotografiska arbete?
Jag hanterar mina bilder, filmer och ljud med Macen. Så bearbetar jag allt detta i samma dator.

Ställer du färgerna på dina bilder direkt i datorn?
Jag arbetar oftast med diafilm. Där är färgerna i allmänhet som jag vill ha dem från början. Efter inscanning försöker vi alltid efterlikna originalbilden.

Hur stor del av din dator använder du i ditt arbete?
Eftersom vi använder Mac till allt så är det allt från redigering av bilder och filmer till mejl, kundregister och ekonomin.

Vad är det bästa/sämsta med din dator?
Oj! Mest positivt faktiskt. Ett nödvändigt arbetsverktyg är vad Macen är.

Har din dator ett smeknamn?
Haha. Nej, det har den inte.

Vad har du för skrivbordsbild just nu?
En Kungskobra.

Om du fick framföra ett önskemål till Apples chef Steve Jobs - vad skulle det vara?
Se till att alla datorer och tillbehör i framtiden är återvinningsbara och miljöcertifiera hela bolaget. Annars ett stort grattis till enastående produkter. Sänk aldrig kvaliteten på produkterna.

Tack för pratstunden Mattias - vad har du på gång framöver.
Många spännande och roliga projekt, naturligtvis!

På nätet hittar du massor av bilder av Mattias. Här är lite länkar att tittade vidare på

Klum Photography
Mattias fotoinspirationssida

http://www.klumphotography.com
http://www.nationalgeographic.com/speakers/
http://magma.nationalgeographic.com/ngm/0209/feature3/index.html
http://magma.nationalgeographic.com/ngm/0209/sights_n_sounds/media2.html
http://www.nationalgeographic.com/photography/klum/index.html
http://magma.nationalgeographic.com/ngm/data/2001/11/01/html/ft_20011101.6.html
http://www.nationalgeographic.com/ngm/0106/feature3/index.html
http://magma.nationalgeographic.com/ngm/0310/feature2/index.html
http://magma.nationalgeographic.com/ngm/0310/sights_n_sounds/media1.html
http://magma.nationalgeographic.com/ngm/0401/feature5/index.html

Intervjun med Mattias gjordes hösten/vintern 2004 och därför kan vi inte garantera att han fortfarande har en Kungskobra som bakgrundsbild.

Kommentarer
16 svar

Toshiba visar nya produkter, som inkluderar bland annat en 2-i-1-enhet med stöd för pennor och diverse tillbehör. Målgruppen är företag, men även konsumenter hoppas Toshiba kunna tjusa med de nya datorerna.

Ett patent beskriver hur en Iphone eller Ipad kan dockas med en bärbar Mac, och antingen agera bildskärm eller styrplatta.

Apple stänger sin butik för andra gången på en vecka, och lovar något nytt precis efter klockan 16 idag svensk tid. Troligtvis rör det sig om de produkter som presenterades tidigare i veckan.

Den femte utgåvan av emoji-alfabetet planeras till sommaren, och nya symboler är bland nya maträtter, djur, yrken och en Tyrannosaurus Rex.

Det går numera att direktsända videoinnehåll i Facebook från datorer. Funktionen får även bredare stöd för att fungera med externa strömningsprogram.

Snart får Google Maps en funktion där du lättare kan berätta för dina vänner exakt var du befinner dig eller när du borde vara framme.